Kate Winslet: «Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για τις “intimate” σκηνές»

Η Κέιτ Γουίνσλετ, αντιμετωπίζοντας τον μισογυνισμό στις ταινίες… την δική της εικόνα μέσα στα κινηματογραφικά της χρόνια… το νέο της ρόλο στη ταινία «Ammonite» και την απροσδόκητη χαρά από το «κυνήγι» απολιθωμάτων

«…γιατί οι άνδρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν ταινίες με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, από εμάς, τις γυναίκες, που πρέπει να ζητήσουμε τη στήριξη των συνεργατών μας μέσα στα χρόνια… που θα συμμετέχουν όμως με λιγότερα…»

Έχει μια παράξενη αλλά όμορφη συνήθεια. Θέλει να αποκτά κάτι, ένα αντικείμενο, από όποια ταινία συμμετέχει… Και ναι, για αυτό το λόγο σίγουρα χρειάστηκε και μια αποθήκη να τοποθετεί όλα αυτά τα props που παίρνει από τις τόσες ταινίες που έχει συμμετάσχει.

Σε ηλικία 45 ετών, η Winslet δουλεύει τα δύο τρίτα της ζωής της, μέσα και έξω από το Χόλυγουντ, από το Τιτανικό του 1997, μέχρι και την στιγμή που έφθασε η υποψηφιότητα και νίκη του πρώτου της Όσκαρ (και να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη ηθοποιός που έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ πριν την ηλικία των 30 ετών) στην ταινία “The Reader” (2008). Μέσα σε αυτά τα χρόνια όμως και μέχρι σήμερα, έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες ταινίες και έχει αναλάβει σπουδαίους ρόλους, θυμούμενοι το “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” και άλλα πολλά…

Σε κάθε ρόλο της, έχει σίγουρα προσθέσει κάτι βαθύτερο και έχει αναδείξει το προσωπικό της ταλέντο.

Πηγή εικόνας: filmdaily

Στην τελευταία της ταινία “Ammonite” αυτή την ήσυχη αλλά ταυτόχρονα γεμάτη ένταση ταινία… ο συγγραφέας-σκηνοθέτης, Francis Lee, γνωρίζει στο κοινό στη Mary Anning, μια παλαιοντολόγο του 19ου αιώνα, της οποίας τα σημαντικά απολιθωμένα ευρήματα κατάσχονται από το ανδροκρατούμενο επιστημονικό σύστημα. Η καρδιά της Anning ανοίγει για την Charlotte Murchison (που υποδύεται η Saoirse Ronan), τη μοναχική και καταθλιπτική σύζυγο ενός ερασιτέχνη γεωλόγου. Παντού, υπάρχει θάνατος και λαγνεία… Με σκοπό να μπει στο ρόλο της και να δώσει ζωή σε αυτόν, η Γουίνσλετ μετακόμισε, μόνη της, σε ένα μικρό και απομονωμένο σπίτι στο Lyme Regis, μια «αποθήκη» κοντά στην παραλία, περνώντας τα βράδια της ζωγραφίζοντας και γράφοντας υπό το φως των κεριών… Ζώντας τς μέρες της δίπλα στα βράχια και τους γκρεμούς, ανακαλύπτοντας απολιθώματα με αρχαία εργαλεία και φορώντας βαριές μπότες… Όλα μέσα στη βροχή…

«Ήμουν νευρικός την πρώτη φορά που της μίλησα», λέει ο Francis Lee «Ήξερα ότι ένα «A-list star» θα έδινε ένα διαφορετικό φως στην ιστορία…». 

Κοιτώντας τη Winslet σήμερα, καθώς θυμάται τη “Mary”, και όλη την προετοιμασία της για τον ρόλο…δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά και στο λεγόμενο “method acting”. Αλλά αυτός ο προσδιορισμός δεν της αρέσει καθόλου!  Και όπως αναφέρει η ίδια «Έχω μια αλλεργική αντίδραση σε αυτή τη διαδικασία, οπότε δεν θα ήθελα ποτέ να παραδεχτώ ότι το κάνω η ίδια…»

Φαίνεται ιδιαίτερα θετική, πέρα ίσως από κάθε άλλη φορά. «Θυμάσαι εκείνη την περίοδο στην ιστορία, όταν ξαφνικά οι γυναίκες τενίστριες απέκτησαν φωνή και έμοιαζαν διαφορετικές από το στερεότυπο, πιο μυώδεις από ότι τις είχαμε ξαναδεί; Λοιπόν, νιώθω ξαφνικά ότι συμβαίνει και στον κόσμο της υποκριτικής. Εν μέρει επειδή βγαίνουμε από αυτήν την θεαματική περίοδο #MeToo, αλλά και επειδή οι γυναίκες αισθάνονται μια εγγενή αίσθηση σύνδεσης μεταξύ τους. Φοβόμαστε λιγότερο να πούμε τι πιστεύουμε τώρα », συνεχίζει ο Winslet. «Έχει καθυστερήσει στο παρελθόν;». Αναστενάζει. «Λίγο. Ναί».

Η Γουίνσλετ έχει μιλήσει μάλιστα, και για τη σημασία των λεγόμενων «intimacy coordinators» -οι οποίοι ελέγχουν την τήρηση κανόνων και «χορογραφούν», κατα μια έννοια, τη σκηνή- κατά τη κινηματογράφιση ερωτικών σκηνών…κάτι που θεωρούσε απαραίτητο να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.

Διαβάζοντας ξανά τα παλιά έντυπα για την Winslet, ήταν ένα σοκ, πόσο συχνά το σώμα της ήταν μέρος της ιστορίας… Η Joan Rivers (γνωστή κωμικός και ηθοποιός απο την δεκαετία του ’60…) είπε κάποτε για την εμφάνισή της Winslet στο Τιτανικό: «Αν έχανε μόλις 5 κιλά, Ο Leo θα μπορούσε να μείνει στη σχεδία». «Ναί. Στα 20 μου, οι άνθρωποι σχολίαζαν πολύ το βάρος μου. Και θα μου ζητούσαν να σχολιάσω τον εαυτό μου. Και τότε με χαρακτήρισαν γενναία και ειλικρινή. Όχι, απλά υπερασπίζομαι τον εαυτό μου», σχολιάζει η ηθοποιός.

Πηγή εικόνας: Republic World

Έχοντας μεγαλώσει στον κόσμο του κινηματογράφου, η Γουίνσλετ έχει ιδιαίτερη συναίσθηση για τις γυναίκες που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους, λέει η S. Ronan (συμπρωταγωνίστρια της στο «Ammonite» και μια απο τις πλέον γνωστές ηθοποιούς της νέας γενιάς), «Η Κέιτ υποστηρίζει απίστευτα τους νεότερους ηθοποιούς», γράφει, «που είναι κάτι που αγαπώ σε αυτήν».

Σχετικά με την τωρινή κατάσταση και τον χρόνο της… Σίγουρα μπόρεσε να διαθέσει περισσότερο χρόνο για την ίδια και την οικογένεια της… Ωστόσο, Γνωρίζει πολύ καλά ότι, ενώ όλοι είμαστε μαζί σε αυτό, μερικοί είναι περισσότερο από άλλους… Αισθάνεται τυχερή, τόσο στη ζωή της όσο και στην καριέρα της. «…Τα πράγματα που έχω μάθει, όχι μόνο για την τέχνη της υποκριτικής, αλλά και το πώς να σκέφτομαι. Για παράδειγμα, στο “Ammonite” συνειδητοποίησα πώς το φιλμ έχει διαμορφώσει για πάντα τις γυναίκες – το κάνουμε  σαν να αναπνέουμε. Η αίσθηση της ισότητας στο “Ammonite” ήταν τόσο σημαντική για μένα», χαμογελά, «η αφαίρεση των ετεροφυλικών στερεοτύπων».

Το γεγονός ότι υποδύθηκε την  Μαίρη (και η συνάντηση της με τον Λι- σκηνοθέτη της ταινίας-) είχε σαφώς μια βαθιά επίδραση στην Winslet. «Με έκανε να νιώσω πως έπρεπε να θεωρηθώ υπεύθυνη για τις στιγμές που ίσως ήμουν συνένοχος στο «να παρουσιάζομαι σαν αντικείμενο» σε κάποια ταινία. Ό,τι συμφώνησα να κάνω…»

Ο χαρακτήρας της Anning, ήταν «φτιαγμένος» από τον Lee. «Αυτή η ταινία με έκανε πολύ περισσότερο αποφασισμένη να διηγηθώ ιστορίες σημαντικών γυναικών στην ιστορία. Η Susan Sarandon και εγώ κάναμε μια συζήτηση κάποτε, για το πώς μπορείς ως γυναίκα να χρηματοδοτήσεις την ταινία σου…γιατί οι άνδρες μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, από εμάς, τις γυναίκες, που πρέπει να ζητήσουμε τη στήριξη των συνεργατών μας μέσα στα χρόνια, και μάλιστα για παράδειγμα, σχεδιαστές κοστουμιών, καλλιτέχνες storyboard κλπ, που θα συμμετέχουν όμως με λιγότερα…»

Δεν είναι απολύτως αλήθεια να πούμε ότι αυτή η ταινία την έκανε πιο επαναστατική, αν και η Winslet ακούγεται σαν οι πολιτικες τις απόψεις να έχουν αλλάξει  από την περίοδο του 2000, όταν είχε δηλώσει «εκνευρισμένη από τον φεμινισμό»… Κάτι άλλαξε για εκείνη το 2017, σε συνέντευξη Τύπου όπου προωθούσε το «Wonder Wheel», μια ταινία του Γούντι Άλεν. «Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν σωστό. Δεν έπρεπε να δουλέψω με τον Woody ή τον Polanski και πιθανότατα θα παλεύω πάντα με αυτά τα λάθη…».

Η ταινία “Ammonite”  θα κυκλοφορήσει στις 16 Απριλίου.

 

Πηγή πληροφοριών: The Guardian

μετάφραση-προσαρμογή: Νικολέτα Γουργούλη

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Λαβρόφ: Με δωροδοκίες και εκβιασμούς πέρασαν από τη Βουλή των Σκοπίων οι συνταγματικές αλλαγές

Ο κ. Λαβρόφ θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της ...

Δημήτρης Μητροπάνος

«Πέρασα δίπλα στο Δημήτρη Μητροπάνο το τελευταίο βράδυ του!»

Άλλη το πρωί, άλλη το βράδυ… Η Σοφία Μάντη εργάζεται ως νοσηλεύτρια, αλλά παράλληλα ...

Η Κρίστεν Στιούαρτ θα υποδυθεί την πριγκίπισσα Νταϊάνα σε νέα ταινία

Η Κρίστεν Στιούαρτ θα υποδυθεί την πριγκίπισσα Νταιάνα στη νέα ταινία του Πάμπλο Λαρέν, ...

«Έφυγε» το «χρυσό κορίτσι» του Τζέιμς Μπόντ, Μάργκαρετ Νόλαν

Πέθανε η ηθοποιός, Μάργκαρετ Νόλαν, η οποία ήταν το θρυλικό «χρυσό» κορίτσι του Τζέιμς ...

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ποιες ελληνικές ταινίες θα δούμε

Δέκα οχτώ ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους που θα προβληθούν στο ...

Στη δικαιοσύνη η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία για την ταινία της Λένας Κιτσοπούλο

Στη δικαιοσύνη  προσφεύγει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία για την ταινία της Λένας Κιτσοπούλου, όπου ...