Κατερίνα Κουρεντζή: «Η πραγματική παιδεία είναι πολύ πιο δύσκολο ν’ αποκτηθεί από μια στιγμή διασημότητας»

H τραγουδίστρια Κατερίνα Κουρεντζή, με... γαλλικά κι άλλες πέντε γλώσσες και πιάνο -έργω κι όχι λόγω-, δεν ξεχωρίζει μόνο, αλλά είναι πολλαπλά ξεχωριστή, όπως και η αποκλειστική συνέντευξη στο Newslink.gr και στον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση, που καταδεικνύει του λόγου το αληθές...

 

H τραγουδίστρια Κατερίνα Κουρεντζή, με… γαλλικά κι άλλες πέντε γλώσσες και πιάνο -έργω κι όχι λόγω-, δεν ξεχωρίζει μόνο, αλλά είναι πολλαπλά ξεχωριστή, όπως και η αποκλειστική συνέντευξη στο Newslink.gr και στον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση, που καταδεικνύει του λόγου το αληθές… Τα χρώματα και οι μελωδίες της κάθε χώρας, ο Μίμης Πλέσσας, η Εurovision, o χορός, το αργεντίνικο τάνγκο και το ρεμπέτικο, το χάρισμα της μητρότητας, τα «ιμιτασιόν» αγόρια, η επιτυχία και η αποτυχία, είναι, μεταξύ άλλων, οι θεματικές που ανοίγουν τα φτερά των μουσικών και θεατρικών της ονείρων, δέκα χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφική της απόπειρα…

Το 2010 κυκλοφορεί ο δίσκος σας με τον τίτλο «Απόψε αλλάζω τη ζωή μου». Σχεδόν 10 χρόνια μετά, πού βρίσκεστε αναφορικά με την αλλαγή στη ζωή σας; Τι και πόσο θα θέλατε ν’ αλλάξετε σήμερα;

Δέκα χρόνια μετά με βρίσκω πιο δυναμική, ενημερωμένη και πιο ολοκληρωμένη. Θα ήθελα να συνεχίσω τον δρόμο που έχω χαράξει και ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Ν’ ανοίξω τα φτερά μου και να κάνω δικό μου ρεπερτόριο, αυτό που ήθελα, δηλαδή, από την αρχή.

«Σε ρωσικά και ελληνικά μονοπάτια», τιτλοφορείται η πρώτη δισκογραφική σας δουλειά το 2006. Με σπουδές στη μετάφραση, ως νομικός και ως ομιλήτρια έξι ξένων γλωσσών (Αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρωσικά), ποια γλώσσα τραγουδιέται καλύτερα και ποια απολαμβάνετε να τραγουδάτε εσείς από το ξεκίνημά σας μέχρι σήμερα;

Κάθε γλώσσα έχει τη δική της ομορφιά και τη δική της μελωδία. Τα τραγούδια που γράφονται σε όλες τις γλώσσες είναι μοναδικά, γιατί αντικατοπτρίζουν τον συναισθηματικό κόσμο και το λεξιλόγιο του λαού που γράφει τα τραγούδια. Το χρώμα είναι πάντα ιδιαίτερο και συγκεκριμένο αναφορικά με τη χώρα προέλευσης του κάθε τραγουδιού. Δεν μπορώ ν’ απαντήσω, γιατί μου αρέσουν όλα, καθώς το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα, το δικό του χρώμα και τη δική του μελωδία.

Η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα λειτούργησε όσο ευεργετικά θα επιθυμούσατε στο πέρασμα των χρόνων; Mήπως αποτέλεσε αιτία και αφορμή επανάπαυσης και πηγή ανταγωνισμού;

Στον Μίμη Πλέσσα χρωστάω τη δουλειά που κάνω σήμερα, ότι είμαι τραγουδίστρια. Είμαι παιδί του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μου εμπιστεύτηκε τραγούδια του σε πολύ νεαρή ηλικία. Με τ’ όνομά του μου άνοιξαν οι δρόμοι και οι πόρτες στον καλλιτεχνικό χώρο. Τι προκλήθηκε απ’ αυτήν τη συνεργασία δεν το γνωρίζω, γιατί δεν ασχολούμαι με παραμέτρους που δε με αφορούν προσωπικά.

Πόσο διαφορετική εκτιμάτε ότι θα ήταν η τραγουδιστική σας πορεία, αν είχατε επιλεγεί για τη Εurovision, πριν χρόνια, όταν φτάσατε μέχρι τον τελικό; Θα δηλώνατε συμμετοχή σήμερα, αν ήταν ανοιχτός ο διαγωνισμός; Θα συμμετείχατε σε αντίστοιχο μουσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ως διαγωνιζόμενη ή ως κριτής;

Όχι, δε θα δήλωνα σήμερα. Η Εurovision είναι ένας υπέροχος θεσμός, μ’ αρέσει πάρα πολύ, αλλά αφορά νεότερα και άπειρα άτομα. Είναι μια πολύ όμορφη έναρξη της καλλιτεχνικής σου δραστηριότητας. Μπορεί να σου δώσει την απόλυτη επιτυχία ή την απόλυτη αποτυχία.

Το συγκρότημα (Argo), που επιλέχθηκε αποκλείστηκε και ήταν καταστροφή για το ίδιο. Kαλύτερα, λοιπόν, είναι να μην είσαι γνωστός, διάσημος, για να μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις και την επιτυχία και την αποτυχία. Αν είχα επιλεγεί και είχα πετύχει, ναι, θα ήταν διαφορετική η ζωή μου. Αν είχα επιλεγεί και είχα αποτύχει… Δε θέλω να το σκέφτομαι καν.

Ως κριτής, ναι, θα ήθελα πάρα πολύ, γιατί έχω μουσικές γνώσεις, έχω πτυχίο στο πιάνο, έχω τελειώσει το Εθνικό Ωδείο, έχω πολλά χρόνια στη δουλειά, έχω και τη γνώση και την εμπειρία και είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος, όπως λένε όλοι. Θα ήταν πολύ ωραίο, πάντως, να βοηθήσω παιδιά που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στο τραγούδι. 

Σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορεί να είστε overqualified αναφορικά με τα προσόντα, τις φωνητικές σας δυνατότητες και τη μορφωτική σας υποδομή και ότι αυτό μπορεί να λειτουργεί αρνητικά σε μια χώρα που διαχωρίζει το τραγούδι και τους καλλιτέχνες, ανάλογα με την κατηγορία και τους χώρους που εμφανίζονται;

Υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες και ταλέντα στη σύνθεση και στην ερμηνεία και δε θεωρώ ότι είμαι overqualified. Eίμαι qualified, ίσως, για ένα κομμάτι του καλλιτεχνικού κυκλώματος που δε θέλει τους qualified να μπλέκονται στα πόδια του, γιατί θα φανεί το χαμηλό επίπεδο εκείνων συγκριτικά.

Έχουμε μάθει και δημιουργούμε καλλιτέχνες από το τίποτα. Δε φταίνε φυσικά τα παιδιά. Toυς φουσκώνουν τα μυαλά με τους ρυθμούς και τους ορισμούς του marketing, της εμφάνισης και της εμπορικότητας. Η πραγματική παιδεία είναι πολύ πιο δύσκολο ν’ αποκτηθεί από μια στιγμή διασημότητας.

Tι σας έχουν διδάξει για τη μουσική η πολυετή εμπειρία και παραμονή σας στο εξωτερικό και οι μουσικές και τα διαφορετικά ακούσματα απ’ όλο τον κόσμο;

Η μουσική δεν έχει τέλος. Είναι μία σε όλο τον κόσμο. Έχει μια τεράστια δύναμη, μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, να περάσει μηνύματα κοινωνίας, φιλίας και αγάπης. Είναι ένα ανώτερο για μένα ιδανικό και εξαιρετικά σημαντικό για τον άνθρωπο να έχει μουσική παιδεία.

Πόσο ιμιτασιόν παραμένουν «τ’ αγόρια» σήμερα; Σε τι βαθμό επηρεάζονται από την εξωτερική εμφάνιση των γυναικών, υποτιμώντας όλα τα υπόλοιπα;

Η εξωτερική εμφάνιση και για τον άνδρα και για τη γυναίκα, στην αρχή της γνωριμίας, είναι το άλφα και το ωμέγα. Εκεί μπορεί να χάσεις πράγματα, γιατί μπορεί να έχεις θαμπωθεί απλώς από την εικόνα και στην πορεία ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι το ίδιο. Άλλοι εξελίσσονται θετικά κι άλλοι αρνητικά.

Εμείς οι γυναίκες, πάντως, έχουμε το χάρισμα της μητρότητας κι όταν αποκτούμε παιδιά ομορφαίνουμε περισσότερο στην προσωπικότητά μας, γιατί η αυτή η ομορφιά δεν μπορεί να χαλάσει και να χαθεί. Αυτό που έχει αλλάξει στις μέρες μας είναι μόνο η επικοινωνία (μέσω διαδικτύου).

Τι θέση κατέχει στη ζωή σας ο χορός και κατά πόσο ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση και την κουλτούρα της Ελληνίδας;

Ο χορός είναι ψυχοθεραπεία, γυμναστική, είναι έκφραση και χάρη της γυναίκας. Ο χορός μπορεί να είναι παραδοσιακός ή μοντέρνος και οποιαδήποτε χορευτική κίνηση είναι μέσα στην κουλτούρα μας.

Πόσο παράλληλοι είναι οι δρόμοι του ρεμπέτικου και του αργεντίνικου τάνγκο και πού τέμνονται τελικά;

Το αργεντίνικο τάνγκο και το ρεμπέτικο είναι και τα δύο μουσικές των λιμανιών. Γεννήθηκαν από τους κατώτερους τρόπους επικοινωνίας, από τους δικούς μας ρεμπέτες μάγκες και από τους Αργεντίνους που ήταν στο λιμάνι, τους άνδρες macho. Μετά μπήκαν οι γυναίκες στο ρεμπέτικο και στο τάνγκο.

Οι δύο μουσικές είναι μουσικές της μετανάστευσης, γεννημένες στα λιμάνια και πιο συγκεκριμένα στα καταγώγια των λιμανιών, μέσα από τις ουσίες, τον αποχωρισμό αγαπημένων ανθρώπων, την αλλαγή ζωής, μέσα από την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τέμνονται σε πολλά σημεία και φυσικά στον έρωτα.

Ποια είναι τα σχέδια, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας για το παρόν και το μέλλον;

Θα επικεντρωθώ στο «Ρεμπετάνγκο», που σκοπεύουμε ν’ ανεβάσουμε στο Θέατρο Αλκμήνη. Θ’ αρχίσουμε μεταμεσονύχτιες παραστάσεις, μουσικοθεατρικές για να δώσουμε το μήνυμα ότι η μουσική είναι μία για όλο τον κόσμο και υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά του ρεμπέτικου και του αργεντίνικου τάνγκο. Είναι κάτι που μ’ αρέσει πολύ να του δώσω σάρκα και οστά και να συμμετέχω θεατρικά σε μια μουσική παράσταση.

Διαβάστε περισσότερα: Mαριάννα Παπαθανασίου: «Τα αγόρια της μπάντας μου είναι ωραίοι άνθρωποι κι ωραίοι μουσικοί που μ’ εκτιμούν, μ’ αγαπούν και με προσέχουν! Είμαι τυχερή!»

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

«Το δικό μας σινεμά», στο θέατρο Άλσος – Κριτική [pick’s]

Την Παρασκευή 2/8 είδα στο θέατρο Άλσος «Το δικό μας σινεμά». Της: Έπη Τρίμη ...

«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» στο Θέατρο Άλφα

O Kώστας Γάκης σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο το αριστούργημα του Λούις Σεπούλβεδα ...

Eurovision 2019: Ποια είναι τα ονόματα που παίζουν στην Ελλάδα και Κύπρο;

Ο 64ος διαγωνισμός, που θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ μετά τη νίκη ...

«Καλλιτέχνες Δωματίου» του Γιάννη Χαριτάτου στο Θέατρο Μπέλλος

Λίγα λόγια για το έργο Μια παθιασμένη ιστορία εκδίκησης, αγάπης και μίσους μέσα από ...