Έκθεση «Μέλλον υπό κατασκευή» – Ο Δοξιάδης στα Σκόπια the Future as a project

Η εκθέση  εγκαινιάζεται  τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου  στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη , Πειραιώς 138
Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 στις 20.00  εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 η έκθεση ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ | Ο ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ THE FUTURE AS A PROJECT | DOXIADIS IN SKOPJE
Πενήντα πέντε χρόνια μετά το σεισμό του 1963 που κατεδάφισε το 80% της πόλης των Σκοπίων, η συνεισφορά του Κωνσταντίνου A. Δοξιάδη στον επανασχεδιασμό  της πόλης είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Αντίστοιχα στο περιθώριο παραμένει η ιστορία των κτηρίων που τελικώς σχημάτισαν το νέο αστικό τοπίο των Σκοπίων, μετά από την ανάθεση  του σχεδιασμού του κέντρου της πόλης στο γραφείο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kenzo Tange. Σήμερα, εξαιρετικά δείγματα των ρευμάτων του μεταβολισμού και του μπρουταλισμού   υποφέρουν από δεκαετίες εγκατάλειψης και απαξίωσης.
Η  έκθεση  Μέλλον  υπό Κατασκευή  | Ο Δοξιάδης στα  Σκόπια  η οποία  εγκαινιάζεται  τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου  στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη  / Πειραιώς 138 παρουσιάζει  για πρώτη φορά το εντυπωσιακό  έργο του Δοξιάδη στα Σκόπια, το οποίο περιλαμβάνει  λεπτομερείς καταγραφές των ζημιών από το σεισμό, σχεδιαστικές  στρατηγικές και ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το έργο του Kenzo Tange για το κέντρο των Σκοπίων,  καθώς και μία σειρά από κτήρια σημαντικών Γιουγκοσλάβων αρχιτεκτόνων που στέκονται ακόμα και σήμερα στο κέντρο της πόλης.
Η έκθεση και οι σχετικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται  από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Museum of the  City of Skopje και το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία και  με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνας 2018- Παγκόσμιας Πρωτεύουσας  Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος, και πραγματοποιούνται και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κυρίως από το Αρχείο του Κωνσταντίνου  Α. Δοξιάδη του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Εμμάς Δοξιάδη και την ιδιωτική συλλογή των Jovan Ivanovski, Ana Ivanovska Deskova και Vladimir Deskov.
Στο  πλαίσιο  της έκθεσης  θα πραγματοποιηθεί  στο Μουσείο Μπενάκη  / Πειραιώς 138 την ημέρα  των εγκαινίων σχετική ημερίδα  (15.00 – 19.30) με διεθνείς προσκεκλημένους  επιστήμονες και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την Τρίτη  18 Δεκεμβρίου  στις  18.00  θα  πραγματοποιηθεί   στρογγυλή τράπεζα και  παρουσίαση  του καταλόγου  της έκθεσης (απαιτείται  κράτηση). Η συζήτηση θα  διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα  με προσκεκλημένους από την εγχώρια επιστημονική  κοινότητα. Θα προηγηθούν δύο δωρεάν ξεναγήσεις από την ομάδα επιμέλειας  στην έκθεση (17.00-18.00 / απαιτείται κράτηση).
Επιμελητές: Καλλιόπη Αμυγδάλου, Ana Ivanovska Deskova, Jovan Ivanovski, Vladimir Deskov, Κώστας Τσιαμπάος  Βοηθός Επιμελητής: Χρήστος Κρητικός
Κρατήσεις:6976764879 (Χρήστος Κρητικός) Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2018 – 17 Φεβρουαρίου 2019
Το πρόγραμμα  της διοργάνωσης  ‘Αθήνα 2018 – Παγκόσμια  Πρωτεύουσα Βιβλίου’ του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη  στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία  Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού  και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής  Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής  Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

Διαβάστε, επίσης: Άνια Καστρινάκη: «Τα τραγούδια έχουν πλάκα και πάντα οι γκριμάτσες και τα αστεία χορευτικά προκαλούν γέλιο σε μικρούς και μεγάλους»

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Stand Up Comedy Nights στο Jazz Point

Για άλλη μια σεζόν, το Jazzpoint επανέρχεται για να σας χαρίσει βραδιές γέλιου. Μια ...

ΕΣΡ: Προσωρινή αναστολή προγράμματος για το EPSILON

Το τηλεοπτικό κανάλι EPSILON παρά το ότι είχε λάβει άδεια λειτουργίας για πανελλαδική εμβέλεια ...

Το αγαπημένο ξενοδοχείο του Καρλ Λάγκερφελντ στο Βερολίνο διοργανώνει έκθεση προς τιμήν του

Ο Καρλ Λάγκερφελντ μπορεί να αποκαλούσε το Παρίσι σπίτι του, καθόλη τη διάρκεια της ...

«Ροζ Ταφτάς» του Χάρη Βορκά

Από το Gay Pride, στις διαδηλώσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ!!! Κι από τα καζίνο, στις ...

Οι δέκα καλύτερες ταινίες του 2018

Αόρατες κλωστές, πολιτικά μηνύματα, μία μουσική βιογραφία ενός από τους καλύτερους frontman όλων των ...