Η Γεωμετρία των Χρωμάτων της Ελ. Σταθοπούλου στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της ζωγράφου που υπήρξε και εκείνη μία από τους ταξιδιώτες του «Ματαρόα».
H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο αίθριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, παρουσιάζει από τις 19 Οκτωβρίου αναδρομική έκθεση της Ελένης Σταθοπούλου

Η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της ζωγράφου που υπήρξε και εκείνη μία από τους ταξιδιώτες του «Ματαρόα».

Η Ελένη Σταθοπούλου (1914-2016) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ζευγάρι με τον γλύπτη Μέμο Μακρή ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια, τον ακολούθησε στο Παρίσι το 1945 στο ταξίδι με το «Ματαρόα». Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, το 1949, η ζωγράφος έγινε μέλος της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός».

Κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, η Σταθοπούλου συνέβαλε με το έργο της στη στροφή της νεοελληνικής τέχνης προς την αφαίρεση και στην αμεσότερη σύνδεση των Ελλήνων εικαστικών με τη διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία. Ανέπτυξε, επίσης, πλούσιο διδακτικό έργο, εργαζόμενη για χρόνια στην Παπαστράτειο Σχολή Διακοσμητικής.

Θα εκτεθούν περίπου 150 έργα ζωγραφικής από όλο το εύρος της καλλιτεχνικής της δημιουργίας: από τα χρόνια των σπουδών της και της Κατοχής, από την περίοδο του Παρισιού (1945-1949) και αργότερα από τα χρόνια της μελέτης του αιγαιακού τοπίου (1950-1960) έως τη στροφή της στην ανεικονική τέχνη. Η έκθεση κλείνει με τις μνημειακές αφηρημένες συνθέσεις που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1980, δίνοντας για πρώτη φορά μια συνολική εικόνα της εικαστικής της δημιουργίας.

Παράλληλα, με αφορμή την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με ομιλίες που διερευνούν τη ζωή και το έργο της ζωγράφου. Στις 21 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, με ομιλητές τον επιμελητή της έκθεσης Σπύρο Μοσχονά, Διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Κωνσταντίνα Ντακόλια, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο Σπύρος Μοσχονάς θα επιχειρήσει να δώσει ένα ευρύ διάγραμμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ελένης Σταθοπούλου με αφετηρία τις πρώτες της ζωγραφικές προσπάθειες από τα χρόνια της στη Σχολή Καλών Τεχνών έως το Παρίσι και το εργαστήριο του Αντρέ Λοτ, και από εκεί στη Αθήνα. Στόχος είναι να γίνει κατανοητή η συνολική καλλιτεχνική της παραγωγή αλλά και η συμβολή της στο πλαίσιο της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης. Η Κωνσταντίνα Ντακόλια θα αναπτύξει τις λεπτομέρειες της διδακτικής δράσης και του καθοριστικού αντίκτυπου της ζωγράφου στην εξέλιξη των μαθητών της Παπαστρατείου Διακοσμητικής Σχολής. Εισαγωγική παρουσίαση της εκδήλωσης από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η είσοδος στην έκθεση αλλά και τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.snfcc.org/EleniStathopoulouRetrospective

Κατά την επίσκεψη στον χώρο της έκθεσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00 Florence Gaignerot-Driessen, Διευθύντρια Προγράμματος Αναβλόχου Νομού Λασιθίου ...

ΕΛΣΤΑΤ: Τα 5 πρώτα σε επισκεψιμότητα Μουσεία στην Ελλάδα για το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο 8μηνο του 2019 οι επισκέπτες ελεύθερης εισόδου μειώθηκαν κατά 0,8% και ...

Το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη δόθηκε στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου είναι η φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου »Μελίνα Μερκούρη» για την ...

Το πρώτο Μουσείο της Ευτυχίας εγκανιάστηκε στη Δανία

«Στο μουσείο της ευτυχίας, οι επισκέπτες έχουν το δικαίωμα μιας περιήγησης στην ευτυχία, που ...

Ζωή Τηγανούρια & Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima στο Εράτειο Ωδείο

Το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima φιλοξενεί τη συνθέτη Ζωή Τηγανούρια στις «Κλασικές… Οινοποσίες« H συνθέτης – ...

Opera Chaotique με «Διονυσιακό Cabaret» στο El Convento Del Arte

Οι OΠEΡA CHAOTIQUE για πρώτη φορά και με ελληνόφωνα τραγούδια στη νέα τους παράσταση: ...