Η Ακροκόρινθος μέσα στους αιώνες

Το βραχόβουνο του Ακροκορίνθου, επιβλητικό και απόκρημνο, να ορθώνεται μπροστά σε όσους περνούν από τη Στερεά στην Πελοπόννησο διαμέσου του ισθμού της Κορίνθου, πριν φθάσουν στο σημείο όπου η εθνική οδός διακλαδίζεται προς Πάτρα ή Τρίπολη

Το βραχόβουνο του Ακροκορίνθου, επιβλητικό και απόκρημνο, να ορθώνεται μπροστά σε όσους περνούν από τη Στερεά στην Πελοπόννησο διαμέσου του ισθμού της Κορίνθου, πριν φθάσουν στο σημείο όπου η εθνική οδός διακλαδίζεται προς Πάτρα ή Τρίπολη

Ο Ακροκόρινθος (υψόμετρο 575) αποτέλεσε την οχυρή ακρόπολη της αρχαίας και της μεσαιωνικής Κορίνθου. Η πρώτη οχύρωση του Ακροκορίνθου ανάγεται στα τέλη του 7ου-αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., ενώ σημαντικά οχυρωματικά έργα έγιναν κατά τους Κλασικούς Χρόνους (4ος αιώνας π.Χ.).

Στους κατοπινούς αιώνες, τα τείχη της κλασικής αρχαιότητας καταστράφηκαν από τον Λεύκιο Μόμμιο (146 π.Χ.), ανοικοδομήθηκαν από τον Ιούλιο Καίσαρα (1ος αιώνας π.Χ.), επισκευάστηκαν από τον Ιουστινιανό (6ος αιώνας) και δέχτηκαν προσθήκες κατά την Πρωτοβυζαντινή και Μεσοβυζαντινή Περίοδο (7ος-12ος αιώνας).

Την οχύρωση του Ακροκορίνθου εξασφαλίζει ένα σύστημα τριών περιβόλων, που χωρίζονται μεταξύ τους με τείχη, ενισχυμένα με πύργους, προμαχώνες και επάλξεις με πολεμίστρες και κανονιοθυρίδες.

Τα τείχη, που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο, φέρουν κατασκευαστικές λεπτομέρειες και διακοσμητικά στοιχεία όλων των ιστορικών περιόδων που προαναφέρθηκαν.

Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται, μεταξύ άλλων, ερείπια ναού της Αφροδίτης, λείψανα χριστιανικών ναών και μουσουλμανικών οικοδομημάτων, κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή.

ΠΗΓΗ https://www.in.gr/2020/08/10/culture/akrokorinthos-anthropoi-kai-mnimeia-sto-diava-ton-aionon/

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Κώστας Καράλης: Ο τραγουδιστής των ποιητών και των ποιημάτων στο Γυάλινο Up Stage

Μια από τις πιο εμβληματικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, ο Κώστας Καράλης, ο τραγουδιστής των ποιητών και των ...

Μενδώνη: Από τις αρχές του 2022 στόχος είναι να είναι επισκέψιμη η Αμφίπολη σε ειδικό κοινό

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε πως επισπεύδονται τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών στον ...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, Ζαν Πολ Σαρτρ

Ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του κινήματος του Υπαρξισμού καθώς και υποστηρικτής της πολιτικής θεωρίας ...

Μιράντα Βερούλη “Onirico” – Πρώτη επίσημη παρουσίαση στο Half Note Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Πρώτη επίσημη παρουσίαση στο Half Note Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 Η τραγουδίστρια  και  τραγουδοποιός Μιράντα Βερούλη, με ...

Passion For Life/ Ατομική έκθεση ζωγραφικής, Μαίρη Στεφάνου

Το Σάββατο 29 Ιουνίου εγκαινιάζεται στο Δωμάτιο, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαίρης Στεφάνου,»Passion ...