Post Image
Post Image

HYPERION: Ο Ευρωπαίος ψηφιακός «συντηρητής» των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς – Μελετά, αξιολογεί, προτείνει λύσεις για τη διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου

Ένα νέο ευρωπαϊκό έργο, ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, ξεκίνησε την ερευνητική του δραστηριότητα στις αρχές του Ιουνίου με συντονιστή το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Βασικός στόχος του HYPERION είναι να προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία σε φορείς πολιτισμού, ερευνητές, δημόσιους φορείς αλλά και το ευρύ κοινό για την καλύτερη δυνατή κατανόηση των επιπτώσεων που προκύπτουν από τις κλιματολογικές συνθήκες, τη φθορά του χρόνου, τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα και τις τυχαίες, ακραίες καιρικές συνθήκες σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας.

Το HYPERION αναμένεται να αξιοποιήσει υφιστάμενα εργαλεία και καινοτόμες τεχνολογίες (π.χ. κλιματολογικά μοντέλα, μοντέλα ακραίων φαινομένων και των επιπτώσεών τους, δομική ανάλυση, υπηρεσίες Copernicus, επίγειες και δορυφορικές απεικονίσεις, κλπ.) για να αναπτύξει διάφορα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία μιας νέας, πρωτοπόρας πλατφόρμας. Μέσω της πλατφόρμας του HYPERION, οι αρμόδιοι πολιτιστικοί φορείς και οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να κατανοούν καλύτερα τους κινδύνους και τις απειλές για την υλική πολιτισμική κληρονομιά, να λαμβάνουν αποφάσεις για την ταχύτερη και αποδοτικότερη αντίδρασή τους και να συντελούν στη βιώσιμη ανασυγκρότηση των ιστορικών περιοχών που απειλούνται.

Τελικοί χρήστες της πλατφόρμας που αναμένεται να λανσάρει το έργο HYPERION είναι οι εθνικοί και τοπικοί πολιτιστικοί φορείς διαχείρισης και διατήρησης της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οι εθνικοί και παγκόσμιοι πολιτιστικοί οργανισμοί, καθώς και οι εκάστοτε δημοτικές και περιφερειακές αρχές των περιοχών με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που αποτελούν το σημείο αναφοράς τους.

Το έργο αναμένεται να κινητοποιήσει και τους πολίτες ώστε να συνδράμουν στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων και να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα που αφορούν στη διατήρηση της τοπικής και Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα αποτελέσματα του έργου θα εφαρμοστούν αρχικά σε τέσσερις εμβληματικές περιοχές: α) στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, β) στο Albayzín και στο Realejo στη Γρανάδα της Ισπανίας, γ) στο Castrum Tunsbergis στο Τένσμπεργκ της Νορβηγίας και τέλος δ) στη Βενετία της Ιταλίας.

Η κοινοπραξία του έργου έχει διεπιστημονικό υπόβαθρο και περιλαμβάνει 18 εταίρους από οκτώ διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, εταιρείες αλλά και διάφοροι τελικοί χρήστες όπως πολιτιστικοί φορείς και δημοτικές αρχές. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Ρόδου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Διαπολιτισμικό Ευρώ-Μεσογειακό Κέντρο για την UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης των συνεργαζόμενων φορέων, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 4 – 5 Ιουνίου, καθορίστηκε η μελλοντική ερευνητική δραστηριότητα του έργου, ώστε η πλατφόρμα να είναι σε πιλοτική λειτουργία μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 

Στοιχεία Έργου

Διάρκεια: 42 μήνες (Ιούνιος 2019 – Νοέμβριος 2022)
Ημερομηνία Έναρξης: 1η Ιουνίου 2019
Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Συντονιστής: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ)
Ιστοσελίδα: www.hyperion-project.eu
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:
Εταίροι:
 • Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) – Ελλάδα
 • Ilmatieteen Laitos/Finnish Meteorological Institute – Φινλανδία
 • Resilience Guard Gmbh – Ελβετία
 • Oslomet -Storbyuniversitetet/Oslo Metropolitan University – Νορβηγία
 • Εθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΕλλάδα
 • RisaSicherheitsanalysen Gmbh Gmbh – Γερμανία
 • UniversitaDegli Studi Di Padova /University of Padova – Ιταλία
 • Universidad De Granada/University of Granada – Ισπανία
 • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΕλλάδα
 • Cy.r.i.c – Cyprus Research And Innovation Center Ltd – Κύπρος
 • Universita Iuav Di Venezia /Laboratory for the Analysis of Ancient Materials (LAMA) of the Iuav University of Venice – Ιταλία
 • Vestfold Fylkeskommune/Vestfold County – Νορβηγία
 • Comune di Venezia (City of Venice) – Ιταλία
 • Δήμος ΡόδουΕλλάδα
 • Εφορία Αρχαιοτήτων ΔωδεκανήσουΕλλάδα
 • Ayuntamiento De Granada – Ισπανία
 • Διαπολιτισμικό Ευρώ-Μεσογειακό Κέντρο για την UNESCOΕλλάδα
 • RED SpA – Ιταλία

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δρ. Άγγελος Αμδίτης

Συντονιστής Έρευνας HYPERION,

Διευθυντής Έρευνας ΕΠΙΣΕΥ – ΕΜΠ

Εmail: a.amditis@iccs.gr,

τηλ. επικοινωνίας:

210 772 2398

Νίκος Φραγκάκης

Υπεύθυνος Έργου

ΕΠΙΣΕΥ – ΕΜΠ

Email: nikos.frangakis@iccs.gr,

τηλ. Επικοινωνίας:

210 772 2526

 

 

Διαβάστε επίσης: Nατάσσα Μποφίλιου «Ελληνικά διάφορα» – Βεράντα 2019!

Tags:

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Λιγνάδης: Εισαγγελική παρέμβαση για εμπλοκή δομών φιλοξενίας ανηλίκων

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η εισαγγελία αναφορικά με την εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών φιλοξενίας ανήλικων ...

Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή- Όλες οι εκδηλώσεις [pick’s]

Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή καλωσορίζει το κοινό την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, πλαισιωμένο από ...

Ντέιβιντ Φίντσερ: Το «Joker» αποτελεί προδωσία των ψυχικά ασθενών

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ μίλησε αρνητικά για την ταινία «Τζόκερ». Τη χαρακτήρισε μάλιστα ως «προδοσία ...

Ποδόσφαιρο: Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση – Βάζει στο παιχνίδι UEFA και FIFA

Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση για να… ισοφαρίσει και να ανατρέψει την επικοινωνιακή ζημιά ...