Έλληνες σκηνοθέτες-παραγωγοί για τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής κινηματογράφου

Με ζητούμενο τη χάραξη ενιαίας και σταθερής πολιτικής για τον ελληνικό κινηματογράφο -από την εκπαίδευση της νέας γενιάς κινηματογραφιστών και θεατών, την παραγωγή έως τη διανομή της ελληνικής ταινίας- η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) πραγματοποίησε σήμερα (26/11) δημόσια συζήτηση με τίτλο «Δώσε λίγη αγάπη στον Ελληνικό Κινηματογράφο»

Στη συζήτηση οι σκηνοθέτες-παραγωγοί τόνισαν την ανάγκη για κεντρικό συντονισμό των ..εννέα υπουργείων που ρυθμίζουν τα θέματα του εγχώριου κινηματογράφου.

Μίλησαν επίσης για ανισομέρεια μεταξύ Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και ΕΚΟΜΕ. «Αυτή τη στιγμή, το ΕΚΚ έχει στη διάθεσή του 2.500.000 ευρώ, ως επιλεκτικό σύστημα χρηματοδότησης, βάσει κυρίως καλλιτεχνικών κριτηρίων (σενάριο, προηγούμενο έργο σκηνοθέτη κλπ). Ο ΕΚΟΜΕ έχει στη διάθεσή του 25.000.000 ευρώ, ως αυτοματοποιημένο σύστημα αναχρηματοδότησης, χωρίς καλλιτεχνικά κριτήρια. Το αίτημα δεν είναι για περισσότερα χρήματα, αλλά για ισορροπημένη κατανομή τους, στήριξη των θεσμών, συντονισμό και όραμα» επεσήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΣΠΕΚ Ελίνα Ψύκου.

Η Αμάντα Λιβανού υπογράμμισε ότι το Eurimages (από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής ένωσης) δεν αποδέχεται ως κρατική χρηματοδότηση την επιστροφή του cash rebate επειδή η πρακτική στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι η χρηματοδότηση περνά μέσα από τα εθνικά κέντρα κινηματογράφου.

Στην ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής της ΕΡΤ στην ελληνική κινηματογραφία, αναφέρθηκε η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, τονίζοντας ότι «στην Επιτροπή της ΕΡΤ είναι απαραίτητο να μπουν επαγγελματίες του χώρου, που να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τον τρόπο υλοποίησής τους κι επίσης είναι απαραίτητο και τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια, όπως ορίζει ο νόμος, ν’ αποδίδουν το 1,5%».

Η Δώρα Μασκλαβάνου μίλησε για την ανάγκη να ισχύσει το εργόσημο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το υπουργείο Εργασίας.

Στη συζήτηση για την ανάγκη χάραξης ενιαίας πολιτικής κινηματογράφου κεντρικοί ομιλητές ήταν επίσης οι Βασίλης Κεκάτος, Κωνσταντίνος Βασίλαρος, Μαργαρίτα Μαντά, η Φένια Κοσοβίτσα, της οποία διαβάστηκε επιστολή, ο Αλέξης Αλεξίου, η Μαρία Δρανδάκη, ο Παναγιώτης Φαφούτης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Μάρκος Χολέβας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Κριτική της παράστασης «Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε παραγωγή του θεάτρου Θυμέλη [pick’s]

Πήγα και είδα την καλοκαιρινή παράγωγη του θεάτρου «ΘΥΜΕΛΗ» σε σκηνοθεσία της Έλλης Βοζικίδου ...

«6» της Αγνής Χιώτη βασισμένο στο «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του L. Pirandello [κριτική]

«Υπάρχουν δύο μόνο τρόποι να πεις την πλήρη αλήθεια: ανώνυμα και μετά θάνατον». Thomas ...

Θεατρική Παράσταση για Παιδιά «Το Ζητουνόδασος και το Φεγγάρι»

Η Ομάδα Έκφρασης Θεατράλε παρουσιάζει στον Πολυχώρο Τέχνης Galerie Δημιουργών και σε ανοιξιάτικη περιοδεία, ...