Διακόσια χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821 . Έκδοση Δήμος Μόσχας – Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας

Κυκλοφόρησε στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα το συλλογικό βιβλίο των Θεοφάνη Μαλκίδη, Θεοδώρας Γιαννίτση και Γεωργίου Παναγόπουλου για τα διακόσια χρόνια της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821.

Χωρίς καμία αμφισβήτηση και ενδοιασμό, το ενδοξότερο και πιο πολυσήμαντο γεγονός της ιστορίας του νέου Ελληνισμού είναι η Επανάσταση του 1821. Ο καρπός δηλαδή της συνυφασμένης, της ταυτισμένης με την Ελληνική ιστορία, πράξη αντίστασης και αέναης αναζήτησης της Ελευθερίας. Είναι η επιτυχημένη τελική σύνθεση των πολυάριθμων κινημάτων σύγκρουσης που προηγήθηκαν. Είναι η νικηφόρα έκβαση της σύγκρουσης με τον κατακτητή και με τη σκλαβιά, που παρότι θεωρούνταν αήττητα στοιχεία, εντούτοις με την παιδεία, με το συλλογικό πνεύμα, με το αίσθημα της συνέχειας του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και τους Νεότερους χρόνους, με την πίστη στο Θεό και το δίκαιο του Αγώνα, έγινε εφικτό επίτευγμα.

Είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης των Ελληνίδων και των Ελλήνων κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, μιας μακροχρόνιας διεργασίας, κατά την οποία διαμορφώθηκαν συνειδήσεις για πολυποίκιλη προσφορά στον υπόδουλο Ελληνισμό. Είναι δημιούργημα όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων: από το Μοριά και τη Ρούμελη, τα Νησιά, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, μέχρι τις κοινότητες της Διασποράς στην Κεντρική Ευρώπη, τις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τη Ρωσία.

Το βιβλίο στην ελληνική και ρωσική γλώσσα των Θεοφάνη Μαλκίδη, Γιώργου Παναγόπουλου και Θεοδώρας Γιαννίτση για τα 200 χρόνια της Επανάστασης, αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια η οποία αναδεικνύει το πρωταγωνιστικό γεγονός της ιστορικής πορείας του Έθνους, του Ελληνισμού, της Ρωμηοσύνης, του Γένους, ενός δρόμου με μεγάλα εμπόδια και ανυπέρβλητες δυσκολίες, αλλά της μοναδικής επιλογής για το αυτεξούσιο.

H Επανάσταση έχει ονοματεπώνυμο και αριθμούς: Είναι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που από την πρώτη νύχτα της δουλείας και του σκότους, δε σταμάτησαν να σκέπτονται την ημέρα της Ελευθερίας και του φωτός της. Οι περισσότερες και οι περισσότεροι πρόγονοί μας δεν είδαν δυστυχώς την σπουδαία αυτή ημέρα. Είναι πλέον των 850.000 που υπολογίζει ο έντιμος δικαστής στη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Γεώργιος Τερτσέτης, ότι σκοτώθηκαν στο απελευθερωτικό αγώνα. Είναι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σάρκα από τη σάρκα του λαού που πότισαν το δέντρο της Ελευθερίας, το δέντρο που μεγάλωσε από το σπόρο των προηγούμενων γενεών και που οδήγησε στον ανεκτίμητο, λόγω των θυσιών, καρπό της Ελευθερίας.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Σπάνιος πίνακας του σε δημοπρασία

Την πώληση έργων του 20ου αιώνα και Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη, θα διοργανώσει ...

Χαλκιδική: Οι ζωγραφισμένοι τοίχοι στην Παλαιόχωρα ενόψει lockdown

Μια μεγάλη αντίθεση ως προς την κατάσταση του lockdown, αποτελούν οι ζωγραφισμένοι τοίχοι παλιών ...

SAVE THE DATE

Δύο μήνες από την μεγάλη ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών ...

Ριμέικ γίνεται μια από τις καλύτερες ταινίες του Κουροσάβα

Το μεγαλύτερο και συγκλονιστικό έργο του Κουροσάβα, »Ο Καταδικασμένος», θα γυριστεί σε ριμέικ. Η ...

Θλίψη για το Γιάννη Πολυκανδριώτη: «Χάσαμε» το καλύτερο μπουζούκι

Πέθανε ο Γιάννης Πολυκανδριώτης, γιος του αείμνηστου ρεμπέτη Θεόδωρου Πολυκανδριώτη και αδελφός του πασίγνωστου ...

Ο Άντονι Χόπκινς και οι καταχρήσεις

Ο διάσημος ηθοποιός Σερ Άντονι Χόπκινς αντιμετώπιζε κάποια σοβαρά προβλήματα στη ζωή του πριν ...