Στην Βουλή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος!

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη -το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος- είναι… γεγονός!

Ψαλίδι» στους μετακλητούς, μειώνονται οι Γενικοί Γραμματείς, διατηρούνται οι διευθυντές που τοποθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ (!) με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Νέα Αρχή για την Διαφάνεια με την «ομπρέλα» να ανοίγει. Τι αλλάζει στο Υπουργικό. Πώς θα… παρακολουθείται από την κυβέρνηση το έργο των υπευθύνων. Αποκλείονται από πιθανή θέση στο Δημόσιο όσοι είχαν κομματικά… νταραβέρια την τελευταία πενταετία. Οι δράσεις για περιορισμό της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της αμεροληψίας. Όλα όσα φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατατέθηκε.

ο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη -το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος- είναι… γεγονός!

Μετά από μία μικρή καθυστέρηση (σ.σ. θυμίζουμε πως ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί χθες, Τετάρτη 24.07.2019) τελικά κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 25.07.2019, στην Βουλή και αναμένεται να αποτελέσει θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο αυτό συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, ενώ δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία.

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

1) Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
2) Στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
3) Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

Αλλάζουν όλα με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, οι τομές είναι πολλές και σημαντικές:

– Αλλάζει ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα είναι πλέον ένα συλλογικό όργανο που θα νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

– Η πορεία του Κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Μαζί”, ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας.

Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία, σε δύο επίπεδα: άμεσα με ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και για τη μελλοντική νομοθεσία, με την εισαγωγή ενός πλέγματος κανόνων καλής νομοθέτησης, που θα ελέγχουν τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη παραγωγή νόμων.

Διαφάνεια στο Δημόσιο ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος να καταπολεμήσει την κομματικοποίηση στο δημόσιο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη διοίκηση καθιερώνοντας υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αυτός θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας.

Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών.

Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία: πλέον όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται όχι από τον Υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα αλλά από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή, ώστε πλέον να απαιτούνται πολύ λιγότερες υπογραφές και χρόνος διεκπεραίωσης.

– Τέλος, εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κανόνες αμεροληψίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γραμματείς και Διοικητές ΔΕΚΟ- με κωλύματα και ασυμβίβαστα που αφορούν όχι μόνο την περίοδο που κάποιος υπηρετεί σε δημόσια θέση αλλά και μετά την αποχώρησή του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης: Κρύβεται ο Πολάκης πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μάλια: Ταυτοποιήθηκε το πτώμα άνδρα που βρέθηκε στη θάλασσα

Το πτώμα του άνδρα που βρέθηκε μετά από ώρες να επιπλέει στη θάλασσα, ανήκει, ...

Ηλεκτρικό ρεύμα – ποιοι καταναλωτές θα δουν μειώσεις στο λογαριασμό τους;

Αυτό αφορά στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ...

Ευνοούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, στη βάση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

Μήνυμα «προς κάθε κατεύθυνση και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία» έστειλε, σήμερα, ...

Έχασε την στήριξη των Ευρωπαίων Ηγετών ο Τσίπρας

Ο Έλληνας ηγέτης που τα τελευταία 3-4 χρόνια ήταν για πολλούς Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και ...

Παν. Λαφαζάνης Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι το μέλλον της Ευρώπης

Στις χθεσινές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι συμμετείχε ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης ...

Χαλκιδική: Στο νοσοκομείο το άτυχο βρέφος που έπεσε από τα χέρια του παπά

Βρέφος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη με κάκωση στο κεφάλι και κάταγμα στο ...