Παρακολουθείστε Live την Ολομέλεια της Βουλής

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου.

Στο βήμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Live από την Ολομέλεια της Βουλής

 • Τα βασικά σημεία της πρωτολογίας του πρωθυπουργού
 • Ερχόμενος στο κοινοβούλιο άκουσα έναν σχολιαστή ότι η Βουλή θα μοιάζει με κερκίδα ποδοσφαιρικού αγώνα 3ης Εθνικής
 • Στο χέρι μας να το διαψεύσουμε
 • Θα ακουστούν σκληρές αλήθειες
 • Ελπίζω να καταλήξουμε σε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση αυτών
 • Να αντιμετωπίσουμε θεσμικά ένα κύμα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης
 • Η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της και να μετατραπεί σε πεδίο πολιτική αντιπαράθεσης
 • Διαμορφώνεται η ανάγκη για περισσότερη αλήθεια και δικαιοσύνης
 • Συστράτευση πολιτείας και πολιτών, δράση κράτους δικαίου και κοινωνίας δικαίου για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα παρενόχλησης και βίας
 • Ολα ξεκίνησαν από τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου
 • Ολοι χαιρέτησαν τη γενναία πράξη
 • Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε
 • Οι αποκλαύψεις που ακολούθησαν απέδειξαν ότι το πρόβλημα υπάρχει
 • Ταυτόχρονα όμως υπέδειξαν ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει στην κάθαρση και στην αυτοκάθαρση
 • Το κίνημα metoo εκδηλώθηκε τώρα στην πατρίδα μας
 • Είναι σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια
  είναι ένα κίνημα υγείες και στην εργασία, στο σπίτι, στον αθλητισμό, στην τέχνη
  ειδικά όταν αγγίζει τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
 • Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης
 • Η κοινή άμυνα σε μία τέτοια απειλή είναι μία κίνηση απελευθέρωση
  να δείξουμε αυτά που μας ενώνουν και αυτά που μας διχάζουν
  τα πράγματα πήραν άλλη τροπή
 • Ενα καινούριο κύμα λαϊκισμού διακινείται με μόνο στόχο

Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς
ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει το mettoo
γίνεται με ευθύνη των δυνάμεων που την παρουσίασαν ως μέσο χειραφέτησης
η λάσπη κρύβει τους ενόχους από την κοινωνία και τη δικαιοσύνηςΣας ρωτώ ανοιχτά: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;
Με ποιο θράσος κάνει αναρτήσεις ο Πολάκης για τα ασυνόδευτα ανήλικα
κ.Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ο πατέρας 2 παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πατέρα 3 παιδιών
περιμένω σήμερα να καταδικάσετε ανοιχτά την συμπεριφορά Πολάκη που γράφει ότι η κυρία Αγαπιδάκη είναι το τρολάκι της ΝΔ
Εμείς έχουμε την κυρία Αγαπιδάκη και εσείς τον κύριο Πολάκη
Σας ρωτώ και περιμένω καθαρές απαντήσεις
Σας εκφράζουν οι απόψεις του κ.Βαξεβάνη ή της Αυγής
Πώς εξηγείτε μία ημέρα πριν τα γράψεις αυτά η Αυγή ο δ/ντης της ταυτιζόταν με τον κ.Βαξεβάνη ότι υπάρχουν παιδέρες στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Σε υψηλούς τόνους

Η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε πολύ υψηλούς τόνους καθώς η χυδαιότητα που κάλυψε την πολιτική αντιπαράθεση τις προηγούμενες ημέρες, μετά τις αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος απολογείται σήμερα, δημιούργησαν ένα τοξικό κλίμα δηλητηριάζοντας την κοινωνική και πολιτική ζωή.

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», είχε τονίσει άλλωστε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα.

Πυρά σε Τσίπρα για την «καμπάνια χυδαιότητας»

Κατά την συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για την «καμπάνια χυδαιότητας που ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί», όπως κατηγορεί τον κ. Τσίπρα η κυβέρνηση. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη εγκαλούν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές», μετατρέποντας ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε «ελληνικό Qanon».

Η συζήτηση έρχεται ενώ οι αναρτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη στις οποίες επιτίθεται με υπονοούμενα για ασυνόδευτα ανήλικα κατά της Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Απόστολου Δοξιάδη αλλά και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού προκαλούν περαιτέρω πόλωση στο πολιτικό σκηνικό και με τη ΝΔ να περνά στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός «υιοθετεί πλήρως τον χειρότερο εμετό του διαδικτύου».

Προφανώς τα σεξουαλικά εγκλήματα, τα οποία με θάρρος και μεγάλη ψυχική δύναμη κατήγγειλαν τα θύματα, αποκαλύπτουν ένα κοινωνικό πρόβλημα. Η προσπάθεια όμως να αξιοποιηθεί η μαρτυρία τους στο πλαίσιο μιας ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης με χυδαίους χαρακτηρισμούς στο βωμό πρόσκαιρου κομματικού οφέλους, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εκτροχιάζει τον δημόσιο διάλογο από την ουσία και δεν βοηθά στην αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.

Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κινηθεί θεσμικά και κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο για συγκεκριμένα αδικήματα.

Οι παρεμβάσεις δεν θα περιορίζονται στον χώρο των κρατικών θεάτρων και του πολιτισμού, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες κάτω από τα φώτα της επικαιρότητας, αλλά θα ξεδιπλώνονται σε όλο το εύρος των εργασιακών χώρων

Ήδη μελετάται κώδικας δεοντολογίας για όλους τους φορείς του Δημοσίου, με κανόνες συμπεριφοράς και αντιμετώπισης κάθε μορφής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Θα υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για την καταγγελία παρόμοιων πράξεων ως σημεία αναφοράς με προστατευτικό πλαίσιο για τα θύματα και τους καταγγέλλοντες. Επίσης μέσω της αναμόρφωσης του ποινικού κώδικα θα προβλεφθούν πιο αυστηρές ποινές για τους διαπράττοντες σεξουαλικά εγκλήματα και αύξηση του χρόνου παραγραφής σε αδικήματα που γίνονται εις βάρος ανηλίκων μέχρι την ημερομηνία που τα θύματα θα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Στήριξη Μητσοτάκη στη Μενδώνη

Ο πρωθυπουργός μια μέρα πριν την σημερινή αντιπαράθεση στη Βουλή έκλεισε με παρέμβαση του στο Υπουργικού Συμβουλίου τη φημολογία που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ περί παραίτησης Μενδώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς κι έχει ζητήσει την παραίτηση των μισών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου». Απευθυνόμενος επίσης στους υπουργούς τους είπε «θυμηθείτε πόσους από εσάς έχει βοηθήσει η Λίνα Μενδώνη στην προώθηση σημαντικών ζητημάτων λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων».

Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή για την «υπόθεση Λιγνάδη»: Επίθεση σε Μητσοτάκη

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή το ζήτημα της ποιότητας του δημόσιου λόγου χτύπησε καμπανάκι στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός επιχειρεί «να παίξει άμυνα δια της επίθεσης».

Η εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση πάει την Πέμπτη στη βουλή προκειμένου να πετύχει τρεις στόχους:

α) Να επιχειρήσει μία διαχείριση της ζημιάς που υπέστη η κυβέρνηση από την υπόθεση Λιγνάδη.

β) Να αλλάξει την ατζέντα εγκαλώντας την αντιπολίτευση για την ποιότητα της δημόσιας αντιπαράθεσης.

γ) Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για μια μεγάλη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, δείχνοντας, ήδη, μέρος της τακτικής που θα ακολουθήσουν.

Πρώτον, θέλουν μέχρι σήμερα να έχουν περάσει το μήνυμα ότι τηρούν σαφείς αποστάσεις από το ύφος και τις κατηγορίες που αποδίδονται προσωπικά στον Πρωθυπουργό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ φιλικώς προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη την Τρίτη, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξανδρος Νικολαϊδης πήραν αποστάσεις τόσο από το hastag «νδ_παιδεραστές» όσο και από δημοσιεύματα φιλικών στον ΣΥΡΙΖΑ, Μέσων. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται από τον Πρόεδρο και τον εκπρόσωπο τύπου, δεν χρεώνουμε φιλικές σχέσεις ή γνωριμίες σε κανέναν, η κριτική μας είναι παρά πολύ συγκεκριμένη», δήλωσε στο Θέμα 104,6 ο πρώτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν και βουλευτές του κόμματος στη Βουλή. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, ερωτώμενοι αναφορικά με την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης σημειώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούν να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτοί υιοθετούσαν δημοσιεύματα για τις δήθεν σχέσεις του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα με την Χούντα ή αντίστοιχης αισθητικής hastag λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

Δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν στην ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο Πρωθυπουργός θα είναι απολογούμενος την Πέμπτη, όχι εμείς», έλεγε στο iefimerida.gr στέλεχος πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση Λιγνάδη είναι «σκάνδαλο Μητσοτάκη» και υποδεικνύουν τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση από τις πρώτες ημέρες μέχρι σήμερα. «Ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αυτό ακριβώς η κ. Μενδώνη ακύρωσε την ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κάλυψη της θέσης του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, για να διοριστεί εκεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Το γεγονός ότι επί τόσες μέρες επιχειρήθηκε η συγκάλυψη της υπόθεσης, δείχνει την αλαζονική στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ήθελε να αμφισβητηθεί η δική του επιλογή», σημείωσε, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του κόμματος γινόταν λόγος για επιλογές της κυβέρνησης και της Λίνας Μενδώνη που έδωσαν την ευκαιρία στον Δημήτρη Λιγνάδη να κερδίσει χρόνο και «να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιον ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα». Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν τα δύο τελευταία σημεία της χθεσινής ανακοίνωσης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ερωτήματα για την ποιότητα των ερευνών. «Έχει γίνει έρευνα στο σπίτι και τους ηλεκτρικούς υπολογιστές του κ. Λιγνάδη από τις Αρχές, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σχετικών αδικημάτων για τυχόν αποδεικτικά στοιχεία; Έχει γίνει κατάσχεση του κινητού του και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του, για να δουν οι Αρχές με ποιους ανθρώπους είχε επικοινωνία;» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση Λιγνάδη είναι η τρίτη στη σειρά ήττα της κυβέρνησης, μετά την Ικαρία και την κακοκαιρία Μήδεια. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική φθορά έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, γεγονός που εξηγεί, κατά τους ίδιους, και την κακή επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε στην περίπτωση του τέως Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags:

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Οδοιπορικό στην οικία του Κωνσταντίνου Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια

Στην  Αλεξάνδρεια υπάρχει το σπίτι όπου έμενε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Κωνσταντίνος Καβάφης, από ...

Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος και άλλοι 7 για τη «μαφία του χρυσού»

Σε ανάκληση και των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης στην υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας προχωρά ...

Κορονοϊός: Από 2.000 έως 3.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 418 τα καταγεγραμμένα

Διευκρινίσεις για τα «fake news» που διακινούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έδωσε ...

Διπλή τραγωδία σε Ηγουμενίτσα και Κόρινθο

Δύο πόλεις, δύο νέοι άνθρωποι με όλη τη ζωή μπροστά τους, δύο απίθανες περιπτώσεις, ...

ΣΥΡΙΖΑ κατά Χρυσοχοΐδη: Η κυβέρνηση τα έχει χαμένα

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στη δήλωση Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με το ...