M. Συρεγγέλα: Τείχος Προστασίας Απέναντι στην Κακοποίηση- 10 χρόνια από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε την ανάγκη ισχυροποίησης του δικτύου υποστήριξης των θυμάτων κακοποίησης, καθώς και την επιτακτική διασφάλιση της εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Αν και σαν σήμερα έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη σύναψη της Σύμβασης, βλέπουμε καθημερινά πώς τα περιστατικά έμφυλης και οικογενειακής βίας εξακολουθούν να συμβαίνουν καθημερινά και συνεπώς καθίσταται επίκαιρη η αναγκαιότητα λήψης και πρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίζουν την προστασία στην καθημερινότητα των πολιτών τόσο στην ιδιωτική, όσο και στη δημόσια σφαίρα.

Η κυρία Συρεγγέλα δήλωσε  πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών δεν πρέπει να έχουν ως άξονα την φιλανθρωπία, αλλά τις συντονισμένες πολιτικές του κράτους. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε ένα ‘γόνιμο έδαφος’, ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει μία σειρά σημαντικών αλλαγών στη νομοθεσία, να ενδυναμώσει το δίκτυο υπηρεσιών για τα θύματα, αλλά και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες κατάρτισης απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Σήμερα, στη χώρα μας οποιαδήποτε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας και κακοποίησης μπορεί να απευθυνθεί στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στο οποίο μεταξύ άλλων ανήκουν οι 20 ξενώνες φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Μπορεί, επίσης, είτε να καλέσει δωρεάν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, ώστε να μιλήσει με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, είτε να ζητήσει βοήθεια στα 43 ανά την Ελλάδα συμβουλευτικά κέντρα.

Η «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας», όπως είναι ο ακριβής τίτλος της, υπενθυμίζεται πως ενσωματώνεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση σε λίγες ημέρες στη Βουλή, ενώ τόσο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης όσο και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα συνυπέγραψαν κοινή δήλωση υποστήριξης για τη δεκαετή επέτειο της σύμβασης.

«Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που άνοιξε προς υπογραφή η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», το πρώτο, διεθνώς, νομικά δεσμευτικό κείμενο που προωθεί μια ολοκληρωμένη και εναρμονισμένη απάντηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Δίπλα σε 43 ακόμα κράτη που έχουν επικυρώσει ή έχουν υπογράψει την Σύμβαση, η Ελλάδα συμβάλλει στο να υψωθεί ένα απροσπέλαστο τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε προσπάθεια κακοποίησης, παρενόχλησης ή περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα προσαρμόζει τη νομοθεσία της ώστε καμία τέτοια πράξη να μην μένει ατιμώρητη», συμπληρώνει.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μητσοτάκης στη Βουλή: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα κύριε Τσίπρα

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς ...

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί για κυρώσεις, μπαταριές στον αέρα από την κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε νέα δήλωση του, καταλογίζει στην κυβέρνηση παιχνίδι εντυπώσεων αντί ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής ...

Συνάντηση Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου και συζήτηση για τον εμβολιασμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με σκοπό να ...

Μαξίμου για συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς: Κίνηση διακομματικής συναίνεσης

“Σταθερή επιδίωξή του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε ...

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. ...