Η εκ βαθέων εξομολόγηση του Σταύρου Κοσκωτά και η δυναμική επάνοδός του στην Ελλάδα

Ο  Κοσκωτάς δημιούργησε 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.  Απ΄ αυτές ζούσαν  500 χιλιάδες κόσμος, είναι το 5% του πληθυσμού

Ο Σταύρος Κοσκωτάς είναι  ένας επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του μαζί με τον αδελφό του Γιώργο σ’ όλους τους Έλληνες που είτε συνεργάστηκαν μαζί του, είτε απλά διάβασαν τα δημοσιεύματα της εποχής που τον κατηγορούσαν για τη φερόμενη και ψευδή υπεξαίρεση χρημάτων από την τράπεζα Κρήτης και το βρώμικο 89’.

Της: Έπη Τρίμη

Δίπλα μου, κάθεται ένας άνθρωπος που του ταιριάζει απόλυτα ο όρος «ήρεμη δύναμη». Γελαστός, προσηνής και πάνω απ’ όλα  έτοιμος να προσφέρει με αγάπη και τεχνογνωσία- για δεύτερη συνεχόμενη φορά- στον τόπο του. Η διαφορά είναι πως έχοντας μάθει από τις εμπειρίες του, τους «καλοθελητές,  τους συμβούλους της εποχής και τους αυλοκόλακες της πολιτικής» ξέρει να διαθέσει καλύτερα τον εαυτό του.

Δε διστάζει να απαντήσει και στις πλέον «άκομψες» ερωτήσεις μου, τις οποίες και του έθεσα με δισταγμό, αλλά ο ίδιος με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο και με μια απέραντη ψυχραιμία απήντησε σε ό,τι και αν τον ρώτησα.

Η σημερινή συνέντευξη δεν έχει ως στόχο να αγιοποιήσει αλλά να λάμψει η αλήθεια και μόνον.

Η ζωή του Σταύρου είναι σαν μυθιστόρημα που θα ζήλευε και ο πλέον ιδιοφυής μυθιστοριογράφος. Αν δεν είχε απειληθεί η ζωή του ιδίου και της οικογενείας του σήμερα θα ξέραμε εν τω βάθει όλο το παρασκήνιο καθώς και «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες της εποχής που μεσουρανούσε και οι «αμαρτίες» θα έπαιρναν τη βαρύτητα που τους αναλογεί.

«Πειραιάς σε τάξη» : Γιατί δόθηκε αυτή η ονομασία στο συνδυασμό;

Όπως μου εξήγησε και ο Κώστας Νιζάμης, αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι κάτι το καινούργιο ή να τετραγωνίσουμε τον κύκλο.  Είναι απλά πράγματα. Θέλουμε ο Πειραιάς να μπει σε μια τάξη όπως ήταν παλιά.

Να ξαναδημιουργήσουμε τις γειτονιές που είχαμε και γνωρίζαμε και μεγαλώσαμε. Να φέρουμε πάλι τη ζεστασιά, τη σιγουριά, την ασφάλεια. Οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας να μη φοβούνται να μην κινδυνεύουν από την εγκληματικότητα.

Τα σχολεία μας να ξαναγίνουν όπως ήταν παλιά. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορείς  να πάς στα μπάνια, πουθενά μέσα στο σχολείο. Κυκλοφορούν ναρκομανείς, ναρκωτικά, άνθρωποι δίχως να ξέρει κανένας ποιοι είναι.

Ρατσιστές δεν είμαστε αλλά αν κάποιος έχει έρθει σε μια χώρα, πρέπει να έχει έρθει νόμιμα, με τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται. Αν πας στην Αμερική ή κάπου αλλού χρειάζεται να έχεις κάποια βίζα. Πρέπει να έχεις κάποιο χαρτί που λέει για ποιο λόγο είσαι εκεί. Εδώ στην Ελλάδα φαίνεται έχει γίνει: «μπέστε αλέστε και ό,τι θέλετε κάντε».

Πολιτεύεστε απέναντι σ΄ έναν επίσης ισχυρό άντρα ο οποίος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Πώς νιώθετε και πού πιστεύετε ότι υπερτερείτε έναντι του;

Δεν το βλέπουμε έτσι. Εμείς, δε βλέπουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι ή είμαστε αντίπαλοι με το Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Μαρινάκης είναι ένας τρομερά πετυχημένος άνθρωπος, έχει πετύχει πάρα πολλά πράγματα και είναι από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές στον κόσμο. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Είμαστε συναγωνιστές για το καλό του Πειραιά. Εάν βγει η παράταξη του κ. Μώραλη που υποστηρίζει ο κ. Μαρινάκης, εμείς, θα είμαστε δίπλα τους.

Δε θα πάμε σ’ ένα δημοτικό συμβούλιο για να τσακωνόμαστε. Πάμε για να κάνουν τον Πειραιά καλύτερο. Οπότε εμείς δεν είμαστε ούτε  απέναντι στον Μαρινάκη, ούτε απέναντι σε κανένα Μόραλη.

Εμείς, είμαστε μία ομάδα. Είμαστε πειραιώτες και αγαπάμε τον Πειραιά. Έχω λατρέψει τον Πειραιά από τότε που ασχολήθηκα με τον Ολυμπιακό. Δεν έχουμε κάποια αντιπαλότητα. Βλέπουμε μόνο θετικά πράγματα να γίνονται από μία συνεργασία που θα φέρει μόνο ωραία και καινούργια πράγματα στον Πειραιά.

Τη στιγμή που με τον κύριο Μαρινάκη έχετε την ίδια δύναμη, έχετε την εμπειρία του Ολυμπιακού και είσαστε δύο προσωπικότητες δυνατές γιατί δε δημιουργείτε έναν συνδυασμό που να είσαστε και οι δύο μαζί;

Πιστεύω πως θα ήταν κάτι καταπληκτικό. Ο Κώστας Νιζάμης, ο Μώραλης, ο Μαρινάκης , όλοι μαζί. Δεν έτυχε να γίνει κάποια τέτοια συνάντηση κάποια κουβέντα. Αλλά και πάλι σας λέω και χωριστά  που είμαστε πάλι ενωμένοι είμαστε. Πάλι μαζί θα κάνουμε τον Πειραιά αυτό που όλοι θέλουμε και προσδοκούμε προς όφελος της πόλης και των κατοίκων.

 Την ίδια άποψη έχει και ο κύριος Μαρινάκης;  Έχετε συναντηθεί να το συζητήσετε;

Όχι,  δεν έχει τύχει αλλά πιστεύω ότι κι εκείνος θέλει ό,τι καλύτερο για τον Πειραιά.

 Ποιες είναι οι διαφορές του συνδυασμού «Πειραιάς σε τάξη» και «Πειραιάς νικητής» ;

Θα απαντήσω για τη δική μας παράταξη. Η παράταξη του Γιάννη Μόραλη είναι οργανωμένη κι έχει φτιαχτεί βάσει της τεχνοκρατίας που υπάρχει σήμερα κι όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Έχει πολιτικό ορίζοντα, έχει πολιτικές δυνάμεις μαζί του. Δουλεύει μαζί με το κυβερνητικό σύστημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη χώρα.

Εμείς πιστεύουμε και πάλι σ’ έναν Πειραιά που θα στηθεί από τους ίδιους τους Πειραιώτες, με τις δικές μας πρωτοβουλίες και τις δικές μας δυνάμεις. Εάν θα χρειαστεί θα δημιουργήσουμε σχολεία, θα χτίσουμε νοσοκομεία, αν χρειαστεί θα δημιουργηθεί μία τράπεζα. Οτιδήποτε χρειαστεί ο Πειραιάς σε συνεργασία πάντα με τους επιχειρηματίες στον Πειραιά και με τους εφοπλιστές που εγώ τους έχω ως νούμερο ένα γιατί είναι μπροστάρηδες στον Πειραιά και πρέπει κάποτε να σεβαστούμε  αυτή τη δύναμη που έχουν φέρει σ’ αυτή τη χώρα και τους αξίζει να είναι πάντα μπροστά.

Μ΄ αυτούς  μπροστά θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα λίγα πράγματα που έχουμε συζητήσει και που έχει ο Κώστας  Νιζάμης επανειλημμένα φέρει στο προσκήνιο.

Θα δούμε τι μπορούμε να δημιουργήσουμε που θα φέρει πόρους ώστε και οι επιχειρηματίες θα κερδίσουν δημιουργώντας θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη ώστε ο Πειραιάς να ωφεληθεί και θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος.

 

Ποιες  είναι οι παθογένειες του Πειραιά και από πού σκοπεύετε να ξεκινήσετε το έργο σας;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα, κάθε μέρα τα ακούω. Προχωράω τους δρόμους του Πειραιά, έχω πάει σε πολλές γειτονιές, στο κέντρο του Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά και ακούω τον κόσμο με το ίδιο παράπονο που είναι το κυκλοφοριακό. Το parking. Το ότι το  λιμάνι έχει αποκλείσει τους πολίτες, είναι μόνο για ορισμένους εκλεκτούς και ορισμένους που έχουν το δικαίωμα να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους ενώ οι υπόλοιποι ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα οχήματά τους.

Δεν υπάρχει στον Πειραιά μαιευτήριο. Οι Πειραιώτισσες γεννάνε στην Αθήνα, το Χολαργό, το  Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο. Είναι τρομερό. Στο Τζάνειο υπάρχει μια παιδιατρική κλινική αλλά τίποτα άλλο. Είναι δυνατόν ο Πειραιάς, στην Αττική δίπλα στην Αθήνα να μην έχει αυτά τα πράγματα;

Να μην έχει δικιά του Πυροσβεστική, να μην έχει δικά του ασθενοφόρα; Πρέπει να φτιαχτεί ένα  master plan. Αν κάνουμε μεμονωμένα πράγματα θα κάνουμε πάλι λάθη.

Επειδή εμείς δεν είμαστε ειδικοί και σαν επιχειρηματίας ενεργώ, θα φέρουμε κάποιους ειδικούς από το εξωτερικό με Έλληνες συνεργάτες τους εδώ στην Ελλάδα.  Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα master plan, ένα χρονοδιάγραμμα μ’ ένα κοστολόγιο που να ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό ώστε να μπορούμε να πούμε στους Πειραιώτες αυτό είναι το master plan για τον Πειραιά, αυτό είναι το κόστος και ξεκινάμε από δω.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα σχολεία. Πρέπει τα παιδιά αυτά να πηγαίνουν στα σχολεία μας και να αισθάνονται ασφαλή και να μπορούν να πηγαίνουν σε όμορφους χώρους και να εξυπηρετούνται.

Υπάρχουν και παιδιά με ειδικές ανάγκες.  Αυτά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε τελευταία και να πούμε δε μας αφορούν  γιατί είναι λίγα. Πρέπει να έχουν την ίδια προτεραιότητα. Έτσι είναι και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Πεζοδρόμια: Δοκίμασε μία μέρα να κλείσεις τα μάτια σου και προχώρησε στο πεζοδρόμιο. Θα χτυπήσεις σε μηχανάκια,  θα χτυπήσεις σε κουτιά,  θα χτυπήσεις σε αυτοκίνητα. Ο σηματοδότης, φανάρι που λέμε, δεν έχει τον ήχο που έχει για αυτούς που έχουν την ανάγκη που δεν έχουν όραση. Οπότε τι λέμε στους τυφλούς;  Αυτό το πρόβλημα δε μας ενδιαφέρει.

Αυτές είναι από τις πρώτες ανάγκες για τον Πειραιά. Επιπλέον πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα θέσεις εργασίας και δεν μιλάμε για 100, 200, 300. Πρέπει να δημιουργήσουμε  τρεις, τέσσερις, πέντε, δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πρέπει να ξαναγίνει ο παλιός Πειραιάς.  Ο κόσμος να έχει το χαμόγελό του, να χαίρεται εκεί που ζει.  Πρέπει να κάνουμε τον Πειραιά να μπορεί ο άλλος να τον επισκεφθεί. Δεν υπάρχει parking πουθενά και έχουμε ένα λιμάνι που αυτή τη στιγμή έστω και πρόχειρα θα μπορούσε να ήταν χώρος στάθμευσης  ωσότου βρούμε τη σωστή λύση.

Ας ξεκινήσουμε αυτά τα λίγα στην αρχή.  Την καθαριότητα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Πιστεύετε στην πατρίδα,  τη θρησκεία και την οικογένεια και αυτός ήταν και ο λόγος που όταν ο κύριος Νιζάμης  σάς έκανε την πρόταση είπατε το «ναι». Δε φοβάστε ότι μπορεί να χαρακτηριστείτε οπισθοδρομικός;

Είμαι ένας Έλληνας που έχει ζήσει 37 χρόνια στο εξωτερικό. Εμείς οι Έλληνες που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό ζούμε κοντά στη θρησκεία, στην οικογένεια , στην εκκλησία. Δεν το κάνουμε μόνο στις γιορτές αλλά κάθε Κυριακή. Τα παιδιά μας μέσα από τις οργανώσεις που έχει δημιουργήσει η εκκλησία στο εξωτερικό μεγαλώνουν και κάνουν τις φιλίες και τις γνωριμίες τους. Η πατρίδα παίζει βασικό ρόλο. Ζούμε μ΄ αυτόν τον πόνο, αυτήν την αγάπη και η οικογένεια είναι πάντα όπως την ξέραμε από την ημέρα που γεννηθήκαμε και μας έχουν διδάξει οι γονείς μας. Αυτά τα πράγματα στο εξωτερικό τα ζεις πολύ πιο έντονα. Εδώ στην πατρίδα μας έχουν λίγο ξελασκάρει, έχουν λίγο ξεφύγει.

Το να καίμε την Ελληνική σημαία στα Εξάρχεια δεν είναι τίποτα και δεν πειράζει. Παιδιά είναι, λάθος κάνουν,είναι παιδιά που δε θέλουν να ακούσουν και να υπακούσουν σε νόμους κλπ. Αυτές είναι δικαιολογίες. Να έχεις 300 άτομα να καίνε την ελληνική σημαία κι εμείς να καθόμαστε τους κοιτάμε. Να καίνε αυτοκίνητα, περιουσίες, να καταστρέφονται επιχειρήσεις κι εμείς καθόμαστε και τους βλέπουμε.

Στον Πειραιά υπάρχουν πάρα πολλοί ναρκομανείς έξω στα παγκάκια, στους δρόμους και τα σχολεία.  Δεν έχω δει καμία αστυνομία να περιπολεί. Δεν έχω δει κανένα περιπολικό να γυρνάει στον Πειραιά.  Ελάχιστα, δύο, τρία να έχω δει. Δεν υπάρχει αστυνόμευση που ξέραμε.

Κανένας δε λέει όχι στην παγκοσμιοποίηση. Δε λέει κανένας «όχι»  στις καινούργιες τεχνολογίες.   Δε λέει κανένας «όχι» στο να συμπορευτούμε με τα άλλα κράτη. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν  μαζί με την πίστη μας και το πιστεύω μας στην πατρίδα, στην οικογένεια και στη θρησκεία μας.

Πώς σας φαίνεται η πολιτική κατάσταση σήμερα και τι ι θα λέγατε στον κύριο Τσίπρα αν συναντιόσασταν και σας  ζητούσε να του ασκήσετε κριτική για την πολιτική του;

Πολιτικός δεν είμαι. Σαν πολίτης, όμως, θα τον ρωτούσα: Έχει αλλάξει κάτι σ’ αυτόν τον τόπο τα τελευταία 60 χρόνια; Την ίδια πολιτική έχουμε απλώς αλλάζουν τα «καπέλα». Παλιά ήταν η ΕΡΕ, μετά το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία τώρα το ΣΥΡΙΖΑ.  Έχει αλλάξει τίποτα;  Έχεις δει κάποιο καινούργιο άτομο εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων που έχουν δημιουργηθεί να αλλάζουν;

Μάλιστα έχει καταντήσει και κοροϊδία να βλέπεις άτομα που εκλέγονται με ένα κόμμα, με μία ιδεολογία  να φεύγουν από το ένα κόμμα και να πηγαίνουν στο άλλο δίχως να σέβεται αυτούς που τον ψηφίσανε. Δίχως να σέβεται ο κάθε εκλεγμένος αυτά που ορκίστηκε ότι θα υπηρετήσει  σηκώνεται φεύγει και λέει θα πάρω και την έδρα μου μαζί λες και είναι δική του και είναι κάτι που του ανήκει. Αυτά τα πράγματα μόνο στην Ελλάδα γίνονται, πουθενά αλλού. Έχει να κάνει με την παιδεία.

Θα φτάσω και στον Τσίπρα αλλά ο κάθε Τσίπρας ο κάθε Κοσκωτάς ο κάθε Μαρινάκης βγαίνει μέσα από την οικογένεια,  μέσα από αυτή την κοινωνία και αν η οικογένεια δε χτίσει σωστά αυτά που πρέπει να χτίσει έχουμε προβλήματα στην κοινωνία μας. Εκεί έρχεται η θρησκεία, η πατρίδα και οικογένεια που μας λείπει αυτή τη στιγμή για να έχουμε τους σωστούς ανθρώπους να υπηρετούν στο δημόσιο βίο.

Ο Αλέξης  Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος και βγήκε πρωθυπουργός στη χώρα. Τι άλλαξε από τον προηγούμενο Πρωθυπουργό;  Χρέος είχαμε μεγαλύτερο χρέος έχουμε. Συντάξεις  κόψανε η  Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ  έκοψε κι αυτός από τις επικουρικές και τις νέες συντάξεις .

Δεν είδα και να αλλάζει τίποτα.  Δεν είδα για την παιδεία να αλλάξει τίποτα.  Αυτά τα μέτρα για την  παιδεία είναι κοροϊδίες.

Έχει κάποιο κτήριο ανακαινιστεί με ηλεκτρονικούς πίνακες, με κομπιούτερ, με it centers ώστε να μπορούν οι σημερινοί μαθητές να ζήσουν στον 21ο  αιώνα; Είναι ντροπή μας να μιλάμε και έχουμε τα θρανία του 19650 και 1960 στα σχολεία.  Έχουμε την ίδια αίθουσα όπως παλιά στις δυο μας γενιές. Άρα, μηδέν επένδυση στην Παιδεία. Πάμε στην υγεία.  Τι έχει γίνει στην υγεία; Αν έχει γίνει κανένα  ιδιωτικό νοσοκομείο είναι πρότυπο. Όλα τα άλλα τα δημόσια ντρέπεσαι να μπεις μέσα. Μιλάνε συνέχεια ότι θα διορθώσουμε θα κάνουμε,  θα δείξουμε,  δεν αλλάζει τίποτα. Θα έπρεπε οι υπουργοί να είναι εξωκοινοβουλευτικοί.

Για μένα πιο κατάλληλοι από τους επιχειρηματίες της Ελλάδος υπάρχουν; Ο Μαρινάκης δεν θα ήταν τέλειος για τη ναυτιλία ή ο Αγγελικούσης ή ο Μαρτίνος, οποιοσδήποτε.  Ο κύριος Βαρδινογιάννης  δε θα ήταν καλός για την υπουργείο ενέργειας οικονομίας;  Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει αυτά τα μεγαθήρια στον  κόσμο…  πότε θα τους πούμε  ελάτε να  μας δείξετε,  βοηθήστε μας να δημιουργήσουμε;  Η πολιτική είναι τεχνοκράτες. Γενικός γραμματέας, γενικός διευθυντής είναι τεχνοκράτες.  Αλλά αυτός που δημιουργεί, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις είναι ο επιχειρηματίας.  Στο εξωτερικό αυτόν που βλέπετε υπουργό εξωτερικών , υπουργό οικονομίας έχουν φύγει από κάποιους κολοσσούς- εταιρίες που ήταν SEO, πρόεδροι κλπ και έχουν πάει να γίνουν υπουργοί. Τους πήραν γιατί ξέρουν τι κάνουν.  Εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό;

Ο  πολιτικός θέλει να έχει την καρέκλα και την κουτάλα και δεν τα αφήνει. Παντού υπάρχει διαπλοκή. Παντού υπάρχουν οι λεγόμενες μίζες.  Η διαφορά είναι στο εξωτερικό εκτελείται το έργο στο χρόνο του μέσα στο οικονομικό budget που είχε δημιουργηθεί. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, η οικονομία αναπτύσσεται όλοι είναι ευχαριστημένοι και το τι κάνουν με τα χρήματα και πώς τα μοιράζονται κανένας δεν ασχολείται.

Αν ο κύριος Τσίπρας μπορούσε να τα κάνει αυτά και ο κάθε Τσίπρας που θα είναι πρωθυπουργός της χώρας αυτή θα πάει πολύ μπροστά.

Δεν είναι δυνατόν  να παίρνουμε ένα δικηγόρο ή ένα γιατρό να τον κάνουμε  Υπουργό και να του λέμε πες μας τι πρέπει να κάνουμε για να πάμε σωστά και να προχωρήσουμε μπροστά στην οικονομία μας.  Είναι κουτά  πράγματα.  Ή να πάρεις έναν καθηγητή Οικονομικών και να του πεις  να γίνει υπουργός οικονομίας. Τι έχει δημιουργήσει αυτός ο άνθρωπος;  Στη θεωρία και ο σοσιαλισμός είναι ωραίος αλλά δεν υπάρχει πουθενά. Ο κομμουνισμός στη θεωρία που λέει ωραία πράγματα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πουθενά. Πουθενά δεν πέτυχε.

 

Είσαστε  αισιόδοξος για την εξέλιξη της χώρας μας;

Βεβαίως. Εμείς οι ίδιοι θα φτιάξουμε τη χώρα μας. Εμείς, άνθρωποι σαν το Μαρινάκη, άνθρωποι σαν το Νιζάμη, να βάλω και τον εαυτό μου στην ομάδα αυτή  γιατί την αγαπάμε, την πονάμε, θα βγούμε μπροστά, θα δημιουργήσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες για τη χώρα μας πολιτικές καταστάσεις που να μπορέσουμε να αλλάξουμε το κατεστημένο.

Δε θα ήταν ωραίο να υπήρχε σήμερα ένα κόμμα που να είχε παιδιά από 24 μέχρι 30 χρόνων με ντοκτορά, με Masters οι οποίοι να είναι καθαροί,  να μην έχουν παρελθόν στην πολιτική, να μην προέρχονται  από πολιτικά τζάκια;

Οι άνθρωποι αυτοί με κάποιους ειδικούς συμβούλους επιχειρηματίες θα δημιουργήσουν μία καινούργια κατάσταση στην πολιτική που με προσανατολισμό τον Έλληνα και στόχο να βλέπουν πώς μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά του δίχως άλλα συμφέροντα.

Σε τι χρονικό ορίζοντα πιστεύετε ως επιχειρηματίας, πάντα, ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της;

Όταν μπορέσουμε  να αλλάξουμε τις πολιτικές καταστάσεις. Μ’ αυτήν τη φορολογία  ποιος θα έρθει να επενδύσει; Με 24% ΦΠΑ στα 100€ πρέπει να πληρώσεις το ¼ σε ΦΠΑ. Δεν παίζει ρόλο αν είσαι πλούσιος ή φτωχός. Είναι κουτό, είναι χαζό να πληρώνεις τόσο πολλά χρήματα σε φόρους για κάτι που μπορεί να το πάρεις κάπου αλλού πολύ πιο φθηνά. Αν, όμως,  μειώσεις το ΦΠΑ θα εισπράξεις 10 φορές περισσότερο φόρο απ΄ ότι εισπράττεις σήμερα. Πρέπει να δοθούν αφορολόγητα στους επενδυτές που θα έρθουν στη χώρα . «Δημιούργησέ μου 2000 θέσεις εργασίας, σου δίνω 5 χρόνια αφορολόγητο. Δώσε μου 10.000 θέσεις εργασίας σου δίνω 10 χρόνια αφορολόγητο. Δε θα βγει ζημιογόνος, θα βγει κερδισμένος».

Δεν υπάρχουν «χαζοί» άνθρωποι επενδυτές να φέρουν  τα χρήματά τους και να τα βάλουν σ’ αυτή τη φορολογική μάστιγα. Οπότε,  εμείς πρέπει πρώτα να αλλάξουμε και έυχομαι το Άγιο φως που ήρθε στη ζωή μας να φωτίσει τους Έλληνες και να μην ξανακάνουν τα ίδια λάθη του παρελθόντος .

Όταν διαλέγουν κάποιον πρέπει να τον διαλέγουν  όχι λόγω ονόματος, όχι λόγω παράταξης αλλά με γνώμονα τι μπορεί να προσφέρει, τι  ικανότητες αποδεικνείοντάς το.

Με τον αδελφό σας Γιώργο είχατε δημιουργήσει ένα μεγάλο πλέγμα επιχειρήσεων και ένα φάσμα που είχε την τράπεζα Κρήτης, τη «Γραμμή» καθώς και τον Ολυμπιακό. Δε φοβάστε αυτήν τη στιγμή την κατακραυγή του κόσμου ή  την κακόβουλη άποψη ενός επικριτή σας;

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που διαφωνεί και δε σε υποστηρίζει, αλλά ας πάμε  λίγο πίσω να δούμε γιατί να υπάρχουν επικριτές και άνθρωποι οι οποίοι να μην αποδέχονται τον Κοσκωτά.

Ο  Κοσκωτάς δημιούργησε 10.000 θέσεις εργασία στην Ελλάδα.  Απ΄ αυτές τις θέσεις εργασίας ζούσαν  500 χιλιάδες κόσμος που είναι το 5% του πληθυσμού.

Στον Κοσκωτά δεν βρήκαν πουθενά χρήματα στο εξωτερικό κριμένα. Δε βλέπω  πουθενά την έπαυλη του Κοσκωτά. Δε βλέπω πουθενά το λίαρ τζετ του Κοσκωτά. Δε βλέπω πουθενά τη θαλαμηγό δε βλέπω τα μεγάλα πάρτι,  τις μεγάλες δεξιώσεις.

Αν είχα τόσο πλούτο εγώ και ο αδερφός μου πότε θα το γλεντούσαμε;  Γιατί εγώ είμαι 60 χρόνων. Πότε στα 90 μου;  Δηλαδή κάπου πρέπει να σοβαρευτούμε.

Ο Κοσκωτάς ποτέ δεν έκλεψε και δεν πήρε χρήματα για προσωπικά οφέλη,  για προσωπικά κέρδη.  Τα χρήματα είναι όλα σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα.  Δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας.  Δούλευε ο κόσμος, η οικονομία είχε ανάπτυξη.

Το κακό ήταν ότι είχαμε πολύ «καλούς» συμβούλους,  πολλούς κόλακες και ότι ήμασταν άπειροι λόγω ηλικίας. Λόγω του ότι ήμασταν  από το εξωτερικό και δεν ξέραμε την  ελληνική  πραγματικότητα και  πατήσαμε τόσο από τα  «τζάκια» όσο και από πολιτικούς.Αλλά δεν υπάρχει πουθενά ένας Έλληνας να του χρωστάει χρήματα ο Κοσκωτάς.  Δεν υπάρχει ένας Έλληνας που δεν κάνει το σταυρό του και δεν λέει στην υγεία μας γιατί ήμασταν οι καλύτεροι εργοδότες. Οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν συμβόλαιο στην τσέπη τους όταν ήρθαμε  εμείς απόκτησαν συμβόλαια και τα συμβόλαια τα είχαν οι ποδοσφαιριστές στην κατοχή τους.

Ποτέ δεν κοιτάξαμε  να πάμε να δημιουργήσουμε τις μεγάλες επαύλεις και τότε που ήμασταν στα επάνω μας.  Ζούσαμε απλά και ζούσαμε κοντά τους ανθρώπους που δούλευαν για μας.

Πάντα θα υπάρχουν επικριτές. Υπάρχουν οι λάτρεις του Παπανδρέου. Οι προσωπολάτρες του Παπανδρέου. Υπάρχουν οι φανατικοί του ΠΑΣΟΚ αυτοί οι άνθρωποι πάντα θα υπάρχουν. Δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε . Τους σέβομαι , δεν έχουμε τίποτε να πούμε. Απλά, εγώ ξέρω ένα πράγμα ότι σε άλλους βρεθήκανε χρήματα στο εξωτερικό και όχι εμείς.

Εσείς, εν αντιθέσει με τον αδελφό σας ζήσατε ως υπόδικος για 25 χρόνια μέχρι να παραγραφούν  όλα αυτά τα αδικήματα που  υπήρχαν το πρόσωπό σας και να μπορέσετε να έρθετε στην Ελλάδα. Πώς ήταν η ζωή σας;

Καταρχάς το ότι είσαι μακριά από την οικογένεια, μακριά από τον  αδερφό σου αδερφό σου ενώ  είχε συλληφθεί δεν ήταν το καλύτερο και το ωραιότερο πράγμα. Μαζί πορευτήκαμε, μαζί δημιουργήσαμε και μαζί κάναμε όλα αυτά. Ούτε αυτός αισθανόταν καλά, ούτε εγώ.

Ποτέ  δεν έχω πατήσει το πόδι μου στην Κολομβία. Ποτέ δεν έχω δει τη Κολομβία πέρα  από κινηματογραφικές ταινίες.  Αυτά είναι κάποια σενάρια που έχουνε βγάλει εδώ, όπως έχουν βγάλει κι άλλα σενάρια για τον αδελφό μου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Οι δημοσιογράφοι πιστεύω πως εκτελούσαν  εντολές των ιδιοκτητών τους και των πολιτικών δυνάμεων που τους καθοδηγούσαν. Ήθελαν να  δείξουν στον κόσμο ένα άλλο πρόσωπο του Κοσκωτά το οποίο δεν ήταν η αλήθεια, η πραγματικότητα.

Δυστυχώς για αυτούς για αυτό γύρισα πίσω. Θέλω να πω στον κόσμο ότι Κολομβία, εσκομπάρ τα χρήματα από τα ναρκωτικά αυτά είναι μόνο σε μυθιστορήματα και σ΄ αυτούς που τα δημιούργησαν όπως δημιούργησαν και το βρώμικο 89. Αυτό πούλαγε ωραία, κάλυψε τους πολιτικούς , έκανε αυτό που ήθελε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ , βολεύτηκαν όλοι και ο Κοσκωτάς  ήταν ο μεγάλος κακός. Pampers όλοι είπαν ότι υπήρξαν. Αυτά, όμως, τα είδανε υπήρχαν. Ακόμα δεν μπορούν να βρουν τα λεφτά του Κοσκωτά και αν τα βρουν ας με ειδοποιήσουν και μένα να τα πάρω.

Με τον αδελφό σας πώς είναι σήμερα οι σχέσεις σας;

Είμαστε ενωμένοι. Ο ένας καταλαβαίνει τον άλλο. Εκείνος διάλεξε να δραστηριοποιηθεί έξω από την Ελλάδα. Εγώ, ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα. Αισθάνομαι την ανάγκη να αποδείξω σ΄ αυτόν τον κόσμο εδώ αλλά και για την πατρίδα μου, το τι μπορούμε να κάνουμε. Να δημιουργήσει ένας πραγματικός πατριώτης , ένας που αγαπάει τον τόπο του και δεν είμαι ο μόνος. Εκατομμύρια Έλληνες αγαπάνε την Ελλάδα το ίδιο. Όλοι αυτοί ενωμένοι θα κάνουν αυτήν την αλλαγή και την ανατροπή στην ελληνική πραγματικότητα.

Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια οι άνθρωποι που είχατε ευεργετήσει και τα φιντανάκια της δημοσιογραφίας που ήταν στη «Γραμμή» έγραψαν κάτι θετικό για σας; Τους πήρατε ένα τηλέφωνο να παραπονεθείτε;

Όλα τα παιδιά που δούλεψαν στη «Γραμμή» στις εφημερίδες και τα περιοδικά μας ήταν πολύ καλοί άνθρωποι. Δούλευαν με σύνεση, ήταν επαγγελματίες. Τώρα όταν έφυγαν από μας πήγαν σε άλλα «σπίτια» εκεί τους αναγκάζουν και τους καθοδηγούν στο τι να κάνουν και τι να γράψουν. Το ξέρω πολύ καλά γιατί κάθε εφημερίδα έχει και μια πολιτική σκοπιμότητα και βλέπεις αυτός ο πολιτικός έχει εδώ αυτήν  την εφημερίδα, οπότε δεν τους κρατήσαμε κακία, ούτε καθίσαμε να τους πάρουμε τηλέφωνο και να τους ρωτήσουμε γιατί τα γράφετε. Τα γράφανε γιατί έπρεπε να τα γράψουν και γιατί έπρεπε να κάνουν αυτό που τους ζητήσανε. Πληρωνόντουσαν για να τα γράψουν. Και σήμερα έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που ήταν σε μας και όλοι έχουν την ίδια κουβέντα ότι σας αγαπούμε , δεν ήμουν εγώ αυτός που έγραφε, έπρεπε να βγάλω και εγώ το ψωμί μου. Οπότε δεν κρατάμε κακίες. Ξέρουμε ότι ήταν καλοί δημοσιογράφοι όταν ήταν κοντά μας.

 

Θα επενδύστε  ξανά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Εγώ, θα κοίταγα να δω πώς μπορώ να βοηθήσω τη χώρα. Δεν ξέρω αν είναι τα ΜΜΕ ή είναι από άλλους χώρους. Νομίζω έχει γίνει μόδα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρά  αυτό που ήταν πραγματικά . Έπαιρνες την «Καθημερινή» και ήταν «βίβλος» και διάβαζες πραγματικά την αλήθεια. Σήμερα νομίζω είτε κοιτάξεις το «Έθνος», ή κοιτάξεις άλλες εφημερίδες έχουν σκοπιμότητα . Οι ιδιοκτήτες  που παίρνουν τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ είναι άνθρωποι που έχουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και χρησιμοποιούν αυτά για να ασκήσουν πίεση στα κέντρα που έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν για ορισμένα άλλα που πιθανών τους ενδιαφέρουν.

Εγώ, θα ήθελα να δημιουργηθούν ΜΜΕ από λάτρεις της δημοσιογραφίας όπως ήταν η Ελένη Βλάχου. Άνθρωποι, οι οποίοι σέβονται τη δημοσιογραφία και οι οποίοι εκτιμούν αυτό το λειτούργημα. Όπως και την τηλεόραση. Δεν είναι δυνατόν στην ελληνική τηλεόραση να βλέπεις ειδήσεις και σε όλο τον κόσμο να είναι μισή ώρα και εδώ με τα παραθυράκια να βγαίνει κάποιος και να είναι τρεις, τέσσερις απέναντι, να μην τον αφήνουν να μιλήσει ή να μιλάνε όλοι μαζί όπως τα reality. Όπως πουλάει τον Survivor έτσι το έκαναν και στις ειδήσεις για να πουλάνε και να έχουν τηλεθέαση. Είναι κουτό εμείς οι Έλληνες να καθόμαστε να κοιτάμε αυτά τα κουτάκια λες και περιμένεις ο νεοδημοκράτης να αποδεχτεί το Συριζαίο και ο Συριζαίος το νεοδημοκράτη. Είναι τρελά πράγματα.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον κύριο Σαββίδη;

Δεν τον ξέρω τον κύριο Σαββίδη. Έχω μάθει ότι ήρθε από τη Ρωσία , ότι έχει δραστηριοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ, έχει το OPEN  δεν έχω προσωπική γνώμη. Εύχομαι και αυτός να μην πάθει ότι οι όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Κοιτάξτε πως  τον  κύριο Μαρινάκη τον κυνηγάνε.

Στην Ελλάδα δεν πρέπει να πεις  δεν είμαι ένοχος για αυτό και σε έχουμε κατηγορήσει να μου το αποδείξεις.  Πρέπει εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Αυτό είναι τρομερό πράγμα. Να σε κατηγορεί κάποιος και να πρέπει να πας στο δικαστήριο και να λες απέδειξε το. Ενώ  εσύ πρέπει  να αποδείξεις πως δεν το έχεις κάνει. Γι αυτό και οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι επικίνδυνοι.

Θεωρείτε πως το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων από την τράπεζα Κρήτης έχει την ίδια βαρύτητα όπως οι μίζες του Τσοχατζόπουλου;

Απ’ ότι μπορώ να αποδείξω αλλά και οι φίλοι και γνωστοί με τους οποίους μιλάμε αλλά και άγνωστοι άνθρωποι όλοι γελάνε. Όλοι λένε ότι αν είναι δυνατόν τα 30 εκατομμύρια δολάρια που ήταν η υπεξαίρεση κατ’ αυτούς στην τράπεζα Κρήτης να συγκριθούν με τα 650 εκατομμύρια σε άλλη τράπεζα. Να συγκριθούν με τις τράπεζες που έχουν 240 και 300εκατομύρια τρύπες με όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που έχουν διάφορα προβλήματα- δεν ξέρω για ποιον λόγο – τα μεγέθη είναι τρομερά και να λέμε το μαύρο 89, το βρώμικο 89. Είναι κουτό γιατί αν σκεφτεί κάποιος καθαρά και έβλεπε πραγματικά το πρόβλημα  – και έστω και αν υπήρχε αυτή η τρύπα- εφόσον υπάρχουν 10.000 θέσεις εργασίας και εφόσον δεν έχει γίνει υπεξαίρεση στο εξωτερικό των χρημάτων δεν μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση ώστε ο κόσμος να δουλεύει, η οικονομία να αναπτύσσεται και να τιμωρηθεί αν ήταν να τιμωρηθεί ο Κοσκωτάς αν το είχε κάνει όπως το λέγανε αυτοί. Έχει δει κάποιος πουθενά τα χρήματα;  Ποιος τιμώρησε ποιον; Τιμώρησαν τον Κοσκωτά ή τιμώρησαν την Ελλάδα, τους έλληνες εργαζόμενους και τη ελληνική οικονομία. Εγώ, ξέρω ένα πράγμα αν είχα όλα αυτά τα χρήματα κάνει υπεξαίρεση θα ήμουν κάπου όμορφα στα νησιά Figgie, δεν ξέρω πού αλλού θα ήμουν. Επέστρεψα γιατί θέλω να αποδείξω ότι κάτι άλλο κρυβόταν, κάτι άλλο παιζόταν που έκανε το βρώμικο 89.

 

Θα γράφατε ένα βιβλίο που θα αφορούσε στη ζωή σας;

Μου είχαν προτείνει στο παρελθόν να γράψουμε  βιβλίο, να γίνει και κινηματογραφική ταινία και σήριαλ στην τηλεόραση. Δυστυχώς λόγω του ότι υπήρξαν διάφορα τηλεφωνήματα δεν προχωρήσαμε.  Έχω πέντε παιδιά και πρέπει να διασφαλίσω την οικογένειά μου διότι ορισμένοι είναι ακόμα εν τη ζωή και χαίρονται το δρόμο των προ παππούδων  κι  ό,τι άλλο αποκτήσανε.

Φοβάστε για τη ζωή σας;

Έχω πολύ καλούς φίλους και δε φοβάμαι .Απλώς θα ήθελα να πω πως το παρελθόν είναι παρελθόν. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για τη χώρα μας και τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και την πατρίδα μας . Η αρχή ξεκινάει στις 26 Μαΐου.  Οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες να ρίξουν την ψήφο τους εκεί που πιστεύουν ότι θα βρουν το μεγαλύτερο καλό για τον Πειραιά.

Και ξεκινώντας από τον Πειραιά  απλωνόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Θα κάνουμε το ίδιο παντού για αυτή την πατρίδα με τον Κώστα Νιζάμη τον επόμενο δήμαρχο του Πειραιά θα είμαστε μαζί σ’ όλο αυτό τον αγώνα και στον Πειραιά και σ’ όλη την Ελλάδα.

Η σημερινή συνέντευξη δεν έχει ως στόχο να αγιοποιήσει αλλά να λάμψει η αλήθεια και μόνον.

Η ζωή του είναι σαν μυθιστόρημα που θα ζήλευε και ο πλέον ιδιοφυής μυθιστοριογράφος. Αν δεν είχε απειληθεί η ζωή του ιδίου και της οικογενείας του σήμερα θα ξέραμε εν τω βάθει όλο το παρασκήνιο καθώς και γαργαλιστικές λεπτομέρειες της εποχής που μεσουρανούσε.

 

«Πειραιάς σε τάξη»: Γιατί δόθηκε αυτή η ονομασία στο συνδυασμό;

Όπως μου εξήγησε και ο Κώστας Νιζάμης, αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι κάτι το καινούργιο ή να τετραγωνίσουμε τον κύκλο.  Είναι απλά πράγματα. Θέλουμε ο Πειραιάς να μπει σε μια τάξη όπως ήταν παλιά.

Να ξαναδημιουργήσουμε τις γειτονιές που είχαμε και γνωρίζαμε και μεγαλώσαμε. Να φέρουμε πάλι τη ζεστασιά, τη  σιγουριά, την ασφάλεια. Οι  οικογένειές μας, τα παιδιά μας να μη φοβούνται να μην κινδυνεύουν από την εγκληματικότητα.

Τα σχολεία μας να ξαναγίνουν όπως ήταν παλιά. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορείς  να πάς στα μπάνια, πουθενά μέσα στο σχολείο. Κυκλοφορούν ναρκομανείς, ναρκωτικά, άνθρωποι δίχως να ξέρει κανένας ποιοι είναι.

Ρατσιστές δεν είμαστε αλλά αν κάποιος έχει έρθει σε μια χώρα , πρέπει να έχει έρθει νόμιμα, με τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται. Αν πας στην Αμερική ή κάπου αλλού χρειάζεται να έχεις κάποια βίζα.  Πρέπει να έχεις κάποιο χαρτί που λέει για ποιο λόγο είσαι εκεί. Εδώ στην Ελλάδα φαίνεται έχει γίνει μπέστε αλέστε και ό,τι θέλετε κάντε.

Πολιτεύεστε  απέναντι σ΄ έναν επίσης ισχυρό άντρα ο οποίος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Πώς  νιώθετε και πού  πιστεύετε ότι υπερτερείτε  έναντι του;

Δεν το βλέπουμε έτσι. Εμείς, δε βλέπουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι ή είμαστε αντίπαλοι με το Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Μαρινάκης είναι ένας τρομερά πετυχημένος άνθρωπος, έχει πετύχει πάρα πολλά πράγματα και είναι από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές στον κόσμο. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Είμαστε συναγωνιστές για το καλό του Πειραιά. Εάν βγει η παράταξη του κ. Μόραλη που υποστηρίζει ο κ. Μαρινάκης, εμείς, θα είμαστε δίπλα τους.

Δε θα πάμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο για να τσακωνόμαστε. Πάμε για να κάνουν τον Πειραιά καλύτερα. Οπότε εμείς δεν είμαστε ούτε  απέναντι στον Μαρινάκη,  ούτε απέναντι σε κανένα Μόραλη.

Εμείς, είμαστε μία ομάδα.  Είμαστε πειραιώτες,  αγαπάμε τον Πειραιά.  Έχω λατρέψει στον Πειραιά από τότε που ασχολήθηκα με τον Ολυμπιακό.  Δεν έχουμε κάποια αντιπαλότητα βλέπουμε μόνο θετικά πράγματα να γίνονται από μία συνεργασία που θα φέρει μόνο ωραία και καινούργια πράγματα στον Πειραιά.

Τη στιγμή που με τον κύριο Μαρινάκη έχετε την ίδια δύναμη, έχετε την εμπειρία του Ολυμπιακού και είσαστε δύο προσωπικότητες δυνατές γιατί δεν δημιουργείτε έναν συνδυασμό που να είσαστε και οι δύο μαζί;

Πιστεύω πως θα ήταν κάτι καταπληκτικό. Ο Κώστας Νιζάμης, ο Μόραλης, ο Μαρινάκης , όλοι μαζί. Δεν έτυχε να γίνει κάποια τέτοια συνάντηση κάποια κουβέντα.

Αλλά και πάλι σας λέω και χωριστά  που είμαστε πάλι ενωμένοι είμαστε.  Πάλι μαζί θα κάνουμε τον Πειραιά αυτό που όλοι θέλουμε να είναι ο Πειραιάς.

 

 Την ίδια άποψη έχει και ο κύριος Μαρινάκης;  Έχετε συναντηθεί να το συζητήσετε;

Όχι,  δεν έχει τύχει αλλά πιστεύω ότι κι εκείνος θέλει ό,τι καλύτερο για τον Πειραιά.

 

 Ποιες είναι οι διαφορές του συνδυασμού «Πειραιάς σε τάξη» και «Πειραιάς νικητής»;

Θα απαντήσω για τη δική μας παράταξη. Η παράταξη του Γιάννη Μόραλη είναι οργανωμένη και έχει φτιαχτεί βάσει της τεχνοκρατίας που υπάρχει σήμερα και όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Έχει πολιτικό ορίζοντα, έχει πολιτικές δυνάμεις μαζί του. Δουλεύει μαζί με το κυβερνητικό σύστημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη χώρα.

Εμείς πιστεύουμε και πάλι σ’ έναν Πειραιά που θα στηθεί από τους ίδιους τους Πειραιώτες, με τις δικές μας πρωτοβουλίες και τις δικές μας δυνάμεις. Εάν θα χρειαστεί θα δημιουργήσουμε σχολεία, θα χτίσουμε νοσοκομεία ,αν  χρειαστεί θα δημιουργηθεί μία τράπεζα. Οτιδήποτε χρειαστεί ο Πειραιάς σε συνεργασία πάντα με τους επιχειρηματίες στον Πειραιά και με τους εφοπλιστές που εγώ τους έχω ως νούμερο ένα γιατί είναι μπροστάρηδες στον Πειραιά και πρέπει κάποτε να σεβαστούμε  αυτή τη δύναμη που έχουν φέρει σε αυτή τη χώρα και τους αξίζει να είναι πάντα μπροστά.  Μ΄ αυτούς  μπροστά θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα λίγα πράγματα που έχουμε συζητήσει και που έχει ο Κώστας  Νιζάμης επανειλημμένα φέρει στο προσκήνιο.

Θα δούμε τι μπορούμε να δημιουργήσουμε που θα φέρει πόρους ώστε και οι επιχειρηματίες θα κερδίσουν αλλά δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη ο Πειραιάς θα ωφεληθεί και θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος.

Ποιες  είναι οι παθογένειες του Πειραιά και από πού σκοπεύετε να ξεκινήσετε το έργο σας;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα, κάθε μέρα τα ακούω. Προχωράω τους δρόμους του Πειραιά, έχω πάει σε πολλές γειτονιές, στο κέντρο του Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά και ακούω τον κόσμο με το ίδιο παράπονο που είναι το κυκλοφοριακό. Το parking. Το ότι το  λιμάνι έχει αποκλείσει τους πολίτες , είναι μόνο για ορισμένους εκλεκτούς και ορισμένους που έχουν το  δικαίωμα να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους ενώ οι υπόλοιποι ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα αυτοκίνητά τους.

Δεν υπάρχει στον Πειραιά μαιευτήριο. Οι Πειραιώτισσες γεννάνε στην Αθήνα, το Χολαργό, το  Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο. Είναι τρομερό. Στο Τζάνειο υπάρχει μια παιδιατρική κλινική αλλά τίποτα άλλο. Είναι δυνατόν ο Πειραιάς, στην Αττική δίπλα στην Αθήνα να μην έχει αυτά τα πράγματα;

Να μην έχει δικιά του Πυροσβεστική, να μην έχει δικά του ασθενοφόρα; Πρέπει να φτιαχτεί ένα  master plan. Αν κάνουμε μεμονωμένα πράγματα θα κάνουμε πάλι λάθη.

Επειδή εμείς δεν είμαστε ειδικοί και σαν επιχειρηματίας ενεργώ θα φέρουμε κάποιους ειδικούς από το εξωτερικό με Έλληνες συνεργάτες τους εδώ  στην Ελλάδα.  Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα master plan, ένα χρονοδιάγραμμα με ένα κοστολόγιο που να ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό ώστε να μπορούμε να πούμε στους Πειραιώτες αυτό είναι το master plan για τον Πειραιά, αυτό είναι το κόστος και ξεκινάμε από δω.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα σχολεία. Πρέπει τα παιδιά αυτά να πηγαίνουν στα σχολεία μας και να αισθάνονται ασφαλή. Να μπορούν να πηγαίνουν σε όμορφους χώρους και να εξυπηρετούνται.

Υπάρχουν και παιδιά με ειδικές ανάγκες.  Αυτά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε τελευταία και να πούμε δεν μας αφορούν  γιατί είναι λίγα. Πρέπει να έχουν την ίδια προτεραιότητα. Έτσι είναι και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

 

Πεζοδρόμια:  Δοκίμασε μία μέρα να κλείσεις τα μάτια σου και προχώρησε στο πεζοδρόμιο. Θα χτυπήσεις σε μηχανάκια,  θα χτυπήσεις σε κουτιά,  θα χτυπήσεις σε αυτοκίνητα. Ο σηματοδότης, φανάρι που λέμε, δεν έχει τον ήχο που έχει για αυτούς που έχουν την ανάγκη που δεν έχουν όραση. Οπότε τι λέμε στους τυφλούς;  Αυτό το πρόβλημα δε μας ενδιαφέρει.

Αυτές είναι από τις πρώτες ανάγκες για τον Πειραιά.  Επιπλέον πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα θέσεις εργασίας  και δεν μιλάμε για 100, 200, 300. Πρέπει να δημιουργήσουμε  τρεις, τέσσερις , πέντε, δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πρέπει ο Πειραιάς να ξαναγίνει ο παλιός Πειραιάς.  Ο κόσμος να έχει το χαμόγελό του, να χαίρεται εκεί που ζει.  Πρέπει να κάνουμε τον Πειραιά να μπορεί ο άλλος να τον επισκεφθεί. Δεν υπάρχει parking πουθενά και έχουμε ένα λιμάνι, αυτή τη στιγμή έστω και πρόχειρα θα μπορούσε να ήταν χώρος στάθμευσης  ωσότου βρούμε τη σωστή λύση.

Ας ξεκινήσουμε αυτά τα λίγα στην αρχή.  Την καθαριότητα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Πιστεύετε στην πατρίδα,  τη θρησκεία και την οικογένεια και αυτός ήταν και ο λόγος που όταν ο κύριος Νιζάμης  σάς έκανε την πρόταση είπατε το «ναι». Δε φοβάστε ότι μπορεί να χαρακτηριστείτε οπισθοδρομικός;

Είμαι ένας Έλληνας που έχει ζήσει 37 χρόνια στο εξωτερικό. Εμείς οι Έλληνες που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό ζούμε κοντά στη θρησκεία, στην οικογένεια , στην εκκλησία. Δεν το κάνουμε μόνο στις γιορτές αλλά κάθε Κυριακή. Τα παιδιά μας μέσα από τις οργανώσεις που έχει δημιουργήσει η εκκλησία στο εξωτερικό μεγαλώνουν και κάνουν τις φιλίες και τις γνωριμίες τους. Η πατρίδα παίζει βασικό ρόλο. Ζούμε μ΄ αυτόν τον πόνο, αυτήν την αγάπη και η οικογένεια είναι πάντα όπως την ξέραμε από την ημέρα που γεννηθήκαμε και μας έχουν διδάξει οι γονείς μας. Αυτά τα πράγματα στο εξωτερικό τα ζεις πολύ πιο έντονα. Εδώ στην πατρίδα μας έχουν λίγο ξελασκάρει. Έχουν λίγο ξεφύγει.

Το να καίμε την Ελληνική σημαία στα Εξάρχεια δεν είναι τίποτα και δεν πειράζει. Παιδιά είναι, λάθος κάνουν, είναι παιδιά που δε θέλουν να ακούσουν και να υπακούσουν σε νόμους κλπ. Αυτές είναι δικαιολογίες. Να έχεις 300 άτομα να καίνε την ελληνική σημαία και εμείς να καθόμαστε τους κοιτάμε. Να καίνε αυτοκίνητα,  περιουσίες, να καταστρέφονται επιχειρήσεις και εμείς καθόμαστε και τους κοιτάνε.

Στον Πειραιά υπάρχουν πάρα πολλοί ναρκομανείς έξω στα παγκάκια, στους δρόμους , και τα σχολεία.  Δεν έχω δει καμία αστυνομία να περιπολεί. Δεν έχω δει κανένα περιπολικό να  γυρνάει στον Πειραιά.  Ελάχιστα, δύο, τρία να έχω δει. Δεν υπάρχει αστυνόμευση που ξέραμε.

Κανένας δεν λέει όχι στην παγκοσμιοποίηση. Δε λέει κανένας «όχι»  στις καινούργιες τεχνολογίες.   Δε λέει κανένας όχι στο να συμπορευτούμε τα άλλα κράτη.  ‘Ολα μπορούν να γίνουν αυτά μαζί με την πίστη μας και το πιστεύω μας στην πατρίδα, στην οικογένεια και στη θρησκεία μας.

 

Πώς σας φαίνεται η πολιτική κατάσταση σήμερα και τι ι θα λέγατε στον κύριο Τσίπρα συναντιόσασταν και σας  ζητούσε να του ασκήσετε κριτική για την πολιτική του;

Πολιτικός δεν είμαι. Σαν πολίτης, όμως, θα τον ρωτούσα: Έχει αλλάξει κάτι σ’ αυτόν τον τόπο τα τελευταία 60 χρόνια; Την ίδια πολιτική έχουμε απλώς αλλάζουν τα «καπέλα». Παλιά ήταν η ΕΡΕ, μετά το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία τώρα το ΣΥΡΙΖΑ.  Έχει αλλάξει τίποτα;  Έχεις δει κάποιο καινούργιο άτομο εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων που έχουν δημιουργηθεί να αλλάζουν;

Μάλιστα έχει καταντήσει και κοροϊδία να βλέπεις άτομα που εκλέγονται με ένα κόμμα, με μία ιδεολογία   απλά λες και πίνεις καφέ και αλλάζεις καφενείο, φεύγει από το ένα κόμμα και πάει στο άλλο δίχως να σέβεται αυτούς που τον ψηφίσανε . Δίχως να σέβεται αυτά που ορκίστηκε ότι θα υπηρετήσει  σηκώνεται φεύγει και λέει θα πάρω και την έδρα μου μαζί λες και είναι δικό του και είναι κάτι που του ανήκει. Αυτά τα πράγματα μόνο στην Ελλάδα γίνονται, πουθενά αλλού. Έχει να κάνει με την παιδεία. Θα φτάσω και στον Τσίπρα αλλά ο κάθε Τσίπρας ο κάθε Κοσκωτάς ο κάθε Μαρινάκης βγαίνει μέσα από την οικογένεια,  μέσα από αυτή την κοινωνία και αν η οικογένεια δε χτίσει σωστά αυτά που πρέπει να χτίσει έχουμε προβλήματα στην κοινωνία μας. Εκεί έρχεται η θρησκεία, η πατρίδα και οικογένεια που μας λείπει αυτή τη στιγμή για να έχουμε τους σωστούς ανθρώπους να υπηρετούν τα δημόσια.

Ο Αλέξης  Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος ,βγήκε πρωθυπουργός στη χώρα.  Τι άλλαξε από τον προηγούμενο Πρωθυπουργό;  Χρέος είχαμε μεγαλύτερο χρέος έχουμε, συντάξεις  κόψανε η  Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ  έκοψε και αυτός από τις επικουρικές και τις νέες συντάξεις .

Δεν είδα και να αλλάζει τίποτα.  Δεν είδα για την παιδεία να αλλάξει τίποτα.  Αυτά τα μέτρα για την  παιδεία είναι κοροϊδίες.

Έχει κάποιο κτήριο  ανακαινιστεί με ηλεκτρονικούς πίνακες ,με κομπιούτερ, με it centers ώστε να μπορούν οι σημερινοί μαθητές να ζήσουν στον 21ο  αιώνα; Είναι ντροπή μας να μιλάμε και έχουμε τα θρανία του 1960 και 1950 στα σχολεία.  Έχουμε την ίδια αίθουσα όπως παλιά στις δυο μας γενιές. Άρα, μηδέν  επένδυση στην Παιδεία. Πάμε στην υγεία.  Τι έχει γίνει στην υγεία; Αν έχει γίνει κανένα  ιδιωτικό νοσοκομείο είναι πρότυπο. Όλα τα άλλα τα δημόσια ντρέπεσαι να μπεις μέσα.  Μιλάνε συνέχεια ότι θα διορθώσουμε θα κάνουμε,  θα δείξουμε,  δεν αλλάζει τίποτα. Θα έπρεπε οι υπουργοί να είναι εξωκοινοβουλευτικοί όχι να είναι βουλευτής να είναι ο πιο κατάλληλος στο χώρο .

Για μένα πιο κατάλληλοι από τους επιχειρηματίες της Ελλάδος υπάρχουν; Μαρινάκης δεν θα ήταν τέλειος για τη ναυτιλία ή ο Αγγελικούσης ή ο Μαρτίνος οποιοσδήποτε.  Ο κύριος Βαρδινογιάννης  δε θα ήταν καλός για την υπουργείο ενέργειας οικονομίας.  Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει αυτά τα μεγαθήρια στον  κόσμο…  Πότε θα τους πούμε  ελάτε να  μας δείξετε,  βοηθήστε μας να δημιουργήσουμε;  Η πολιτική είναι τεχνοκράτες . Γενικός γραμματέας, γενικός διευθυντής είναι τεχνοκράτες.  Αλλά αυτός που δημιουργεί, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις είναι ο επιχειρηματίας.  Στο εξωτερικό αυτόν που βλέπετε υπουργό εξωτερικών , υπουργό οικονομίας έχουν φύγει από κάποιους κολοσσούς- εταιρίες που ήταν SEO, πρόεδροι κλπ και έχουν πάει να γίνουν υπουργοί. Τους πήραν γιατί ξέρουν τι κάνουν.  Εμείς οι Έλληνες δεν μπορώ να το καταλάβουμε αυτό.

Ο  πολιτικός θέλει να έχει την καρέκλα με την κλασσική φράση που λέμε την κουτάλα και δεν την αφήνει.  Παντού υπάρχει διαπλοκή. Παντού υπάρχουν οι λεγόμενες μίζες.  Η διαφορά είναι στο εξωτερικό εκτελείται το έργο στο χρόνο του μέσα στο οικονομικό budget που είχε δημιουργηθεί. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας , η οικονομία αναπτύσσεται όλοι είναι ευχαριστημένοι και το τι κάνουν με τα χρήματα και πώς τα μοιράζονται κανένας δεν ασχολείται.

Αν ο κύριος Τσίπρας μπορούσε να τα κάνει αυτά και ο κάθε Τσίπρας που θα είναι πρωθυπουργός της χώρας αυτή θα πάει πολύ μπροστά.

Δεν είναι δυνατόν  να παίρνουμε ένα δικηγόρο ή ένα γιατρό να τον κάνουμε  Υπουργό και ν του λέμε πες μας τι πρέπει να κάνουμε για να πάμε σωστά και να προχωρήσουμε μπροστά στην οικονομία μας.  Είναι κουτά  πράγματα.  Ή να πάρεις έναν καθηγητή Οικονομικών και να του πεις  να γίνει υπουργός οικονομίας. Τι έχει δημιουργήσει αυτός ο άνθρωπος;  Στη θεωρία και ο σοσιαλισμός είναι ωραίος αλλά δεν υπάρχει πουθενά. Ο κομμουνισμός στη θεωρία που λέει ωραία πράγματα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πουθενά. Πουθενά δεν πέτυχε.

 

Είσαστε  αισιόδοξος για την εξέλιξη της χώρας μας;

Βεβαίως. Εμείς οι ίδιοι θα φτιάξουμε τη χώρα μας. Εμείς, άνθρωποι σαν το Μαρινάκη, άνθρωποι σαν το Νιζάμη, να βάλω και τον εαυτό μου στην ομάδα αυτή  γιατί την αγαπάμε, την πονάμε, θα βγούμε μπροστά, θα δημιουργήσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες για τη χώρα μας πολιτικές καταστάσεις που να μπορέσουμε να αλλάξουμε το κατεστημένο.

Δε θα ήταν ωραίο να υπήρχε σήμερα ένα κόμμα που να είχε παιδιά από 24 μέχρι 30 χρόνων με ντοκτορά, με Masters οι οποίοι να είναι καθαροί,  να μην έχουν παρελθόν στην πολιτική, να μην προέρχονται  από πολιτικά τζάκια αλλά είναι κατάλληλοι , μορφωμένοι ,  πετυχημένοι  με κάποιους ειδικούς συμβούλους επιχειρηματίες και να δημιουργηθεί μία καινούργια κατάσταση στην πολιτική που να κοιτάμε τον Έλληνα,  να βλέπουμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε το εισόδημα του Έλληνα δίχως να καθόμασταν σκεφτόμαστε άλλα συμφέροντα;

Σε τι χρονικό ορίζοντα πιστεύετε ως επιχειρηματίας πάντα ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της;

Όταν μπορέσουμε  να αλλάξουμε τις πολιτικές καταστάσεις. Με αυτήν τη φορολογία  ποιος θα έρθει να επενδύσει; Με 24% ΦΠΑ στα 100€ πρέπει να πληρώσεις το ¼ σε ΦΠΑ. Δεν παίζει ρόλο αν είσαι πλούσιος ή φτωχός. Είναι κουτό, είναι χαζό να πληρώνεις τόσο πολλά χρήματα σε φόρους για κάτι που μπορεί να το πάρεις κάπου αλλού πολύ πιο φθηνά. Αν , όμως,  μειώσεις το ΦΠΑ θα εισπράξεις 10 φορές περισσότερο ΦΠΑ απ΄ ότι εισπράττεις σήμερα. Αν κατεβάσεις τη φορολογία ή δώσεις κάποια αφορολόγητα στους επενδυτές που πρέπει να έρθουν στη χώρα . Δημιούργησέ μου 2000 θέσεις εργασίας, σου δίνω 5 χρόνια αφορολόγητο. Δώσε μου 10.000 θέσεις εργασίας σου δίνω 10 χρόνια αφορολόγητο. Δε θα βγει ζημιογόνος, θα βγει κερδισμένος.

Αυτά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν χαζοί άνθρωποι επενδυτές να φέρουν  τα χρήματά τους και να τα βάλουν σ αυτή τη φορολογική μάστιγα. Οπότε,  εμείς πρέπει πρώτα να αλλάξουμε και έρχομαι το Άγιο φως που ήρθε στη ζωή μας να φωτίσει τους Έλληνες και να μην ξανακάνουν τα ίδια λάθη του παρελθόντος .

Όταν διαλέγουν κάποιον πρέπει να τον διαλέγουν  όχι λόγω ονόματος, όχι  ] λόγω παράταξης αλλά τι μπορεί να προσφέρει. Τι   ικανότητες έχει αυτός ο άνθρωπος να προσφέρει και να το έχει αποδείξει.

Με τον αδελφό σας Γιώργο είχατε δημιουργήσει ένα μεγάλο πλέγμα επιχειρήσεων και ένα φάσμα που είχε την τράπεζα Κρήτης, τη η Γραμμή και είχατε και αθλητικές επιχειρήσεις.  Μέσα απ΄ όλη αυτή την ομπρέλα των επιχειρήσεων και όσα έχουν ακουστεί δεν φοβάστε αυτήν  τη στιγμή την κατακραυγή του κόσμου ή  την κακόβουλη άποψη ενός επικριτή σας ;

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που διαφωνεί και δε σε υποστηρίζει, αλλά ας πάμε  λίγο πίσω να δούμε γιατί να υπάρχουν επικριτές και άνθρωποι οι οποίοι να μην αποδέχονται τον Κοσκωτά.

Ο  Κοσκωτάς δημιούργησε 10.000 θέσεις εργασία στην Ελλάδα.  Απ΄ αυτές τις θέσεις εργασίας ζούσαν  500 χιλιάδες κόσμος, είναι το 5% του πληθυσμού.

Στον Κοσκωτά δεν βρήκαν πουθενά χρήματα στο εξωτερικό κριμένα. Δε βλέπω  πουθενά την έπαυλη του Κοσκωτά. Δε βλέπω πουθενά το λίαρ τζετ του Κοσκωτά. Δε βλέπω πουθενά τη θαλαμηγό δε βλέπω τα μεγάλα πάρτι,  τις μεγάλες δεξιώσεις.

Αν είχα τόσο πλούτο εγώ και ο αδερφός μου πότε θα το γλεντούσαμε;  Γιατί εγώ είμαι 60 χρόνων. Πότε στα 90 μου;  Δηλαδή κάπου πρέπει να σοβαρευτούμε.

Ο Κοσκωτάς ποτέ δεν έκλεψε και δεν πήρε χρήματα για προσωπικά οφέλη,  για προσωπικά κέρδη.  Τα χρήματα είναι όλα σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα.  Δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας.  Δούλευε ο κόσμος, η οικονομία είχε ανάπτυξη.

Το κακό ήταν ότι είχαμε πολύ «καλούς» συμβούλους ,  πολλούς κόλακες και ότι ήμασταν  άπειροι λόγω ηλικίας και λόγω ότι ήμασταν  από το εξωτερικό και δεν ξέραμε την  ελληνική  πραγματικότητα και  πατήσαμε σε πολλούς «κάλους» να τα πούμε από τζάκια και από πολιτικούς.

Αλλά δεν υπάρχει πουθενά ένας Έλληνας να του χρωστάει χρήματα ο Κοσκωτάς.  Δεν υπάρχει ένας Έλληνας που δεν κάνει το σταυρό του και δεν λέει στην υγεία μας γιατί ήμασταν οι καλύτεροι εργοδότες . Οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν συμβόλαιο στην τσέπη τους όταν ήρθαμε  εμείς απόκτησαν συμβόλαια και τα συμβόλαια τα είχαν οι ποδοσφαιριστές στην κατοχή τους.

Ποτέ δεν κοιτάξαμε  να πάμε να δημιουργήσουμε τις μεγάλες επαύλεις και τότε που ήμασταν στα επάνω μας.  Ζούσαμε απλά και ζούσαμε κοντά τους ανθρώπους που δούλευαν για μας.

Πάντα θα υπάρχουν επικριτές. Υπάρχουν οι λάτρεις του Παπανδρέου. Οι προσωπολάτρεις του Παπανδρέου. Υπάρχουν οι φανατικοί του ΠΑΣΟΚ αυτοί οι άνθρωποι πάντα θα υπάρχουν. Δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε . Τους σέβομαι, δεν έχουμε τίποτε να πούμε. Απλά, εγώ ξέρω ένα πράγμα ότι σε άλλους βρεθήκανε χρήματα στο εξωτερικό και όχι εμείς.

Εσείς, εν αντιθέσει με τον αδελφό σας ζήσατε ως υπόδικος για 25 χρόνια μέχρι να παραγραφούν  όλα αυτά τα αδικήματα που  υπήρχαν το πρόσωπό σας και να μπορέσετε να έρθετε στην Ελλάδα . Πώς ήταν η ζωή σας ;

Καταρχάς το ότι είσαι μακριά από την οικογένεια, μακριά από τον  αδερφό σου αδερφό σου και ο αδελφός σου είχε συλληφθεί δεν ήταν το καλύτερο και το ωραιότερο πράγμα . Μαζί πορευτήκαμε, μαζί δημιουργήσαμε και μαζί κάναμε όλα αυτά. Ούτε αυτός αισθανόταν καλά, ούτε εγώ.

 Ποτέ  δεν έχω πατήσει το πόδι μου στην Κολομβία. Ποτέ δεν έχω δει τη Κολομβία πέρα  από κινηματογραφικές ταινίες.  Αυτά είναι κάποια σενάρια που έχουνε βγάλει εδώ, όπως έχουν βγάλει κι άλλα σενάρια για τον αδελφό μου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Οι δημοσιογράφοι πιστεύω πως εκτελούσαν  εντολές των ιδιοκτητών τους και των πολιτικών δυνάμεων που τους καθοδηγούσαν. Ήθελαν να  δείξουν στον κόσμο ένα άλλο πρόσωπο του Κοσκωτά το οποίο δεν ήταν η αλήθεια, η πραγματικότητα.

Δυστυχώς γι’ αυτούς για αυτό γύρισα πίσω.  Θέλω να πω στον κόσμο ότι Κολομβία, Εσκομπάρ τα χρήματα από τα ναρκωτικά αυτά είναι μόνο σε μυθιστορήματα και σ΄ αυτούς που τα δημιούργησαν όπως δημιούργησαν και το βρώμικο 89. Αυτό πούλαγε ωραία, κάλυψε τους πολιτικούς , έκανε αυτό που ήθελε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, βολεύτηκαν όλοι και ο Κοσκωτάς  ήταν ο μεγάλος κακός. Pampers όλοι είπαν ότι υπήρξαν. Αυτά, όμως, τα είδανε υπήρχαν. Ακόμα δεν μπορούν να βρουν τα λεφτά του Κοσκωτά και αν τα βρουν ας με ειδοποιήσουν και μένα να τα πάρω.

Με τον αδελφό σας πώς είναι σήμερα οι σχέσεις σας;

Είμαστε ενωμένοι. Ο ένας καταλαβαίνει τον άλλο. Εκείνος διάλεξε να δραστηριοποιηθεί έξω από την Ελλάδα. Εγώ, ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα. Αισθάνομαι την ανάγκη να αποδείξω σ΄αυτόν τον κόσμο εδώ αλλά και για την πατρίδα μου, το τι μπορούμε να κάνουμε. Να δημιουργήσει ένας πραγματικός πατριώτης , ένας που αγαπάει τον τόπο του και δεν είμαι ο μόνος. Εκατομμύρια Έλληνες αγαπάνε την Ελλάδα το ίδιο. Όλοι αυτοί ενωμένοι θα κάνουν αυτήν την αλλαγή και την ανατροπή στην ελληνική πραγματικότητα.

Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια οι άνθρωποι που είχατε ευεργετήσει και τα φιντανάκια της δημοσιογραφίας που ήταν στη «Γραμμή» έγραψαν κάτι θετικό για σας; Τους πήρατε ένα τηλέφωνο να παραπονεθείτε;

Όλα τα παιδιά που δούλεψαν στη «Γραμμή» στις εφημερίδες και τα περιοδικά μας ήταν πολύ καλοί άνθρωποι. Δούλευαν με σύνεση, ήταν επαγγελματίες. Τώρα όταν έφυγαν από μας πήγαν σε άλλα «σπίτια» εκεί τους αναγκάζουν και τους καθοδηγούν στο τι να κάνουν και τι να γράψουν. Το ξέρω πολύ καλά γιατί κάθε εφημερίδα έχει και μια πολιτική σκοπιμότητα και βλέπεις αυτός ο πολιτικός έχει εδώ αυτήν  την εφημερίδα, οπότε δεν τους κρατήσαμε κακία, ούτε καθίσαμε να τους πάρουμε τηλέφωνο και να τους ρωτήσουμε γιατί τα γράφετε. Τα γράφανε γιατί έπρεπε να τα γράψουν και γιατί έπρεπε να κάνουν αυτό που τους ζητήσανε. Πληρωνόντουσαν για να τα γράψουν. Και σήμερα έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που ήταν σε μας και όλοι έχουν την ίδια κουβέντα ότι σας αγαπούμε , δεν ήμουν εγώ αυτός που έγραφε, έπρεπε να βγάλω και εγώ το ψωμί μου. Οπότε δεν κρατάμε κακίες. Ξέρουμε ότι ήταν καλοί δημοσιογράφοι όταν ήταν κοντά μας.

 

Θα επενδύστε  ξανά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Εγώ, θα κοίταγα να δω πώς μπορώ να βοηθήσω τη χώρα. Δεν ξέρω αν είναι τα ΜΜΕ ή είναι από άλλους χώρους. Νομίζω έχει γίνει μόδα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρά  αυτό που ήταν πραγματικά . Έπαιρνες την «Καθημερινή» και ήταν «βίβλος» και διάβαζες πραγματικά την αλήθεια. Σήμερα νομίζω είτε κοιτάξεις το «Έθνος», ή κοιτάξεις άλλες εφημερίδες έχουν σκοπιμότητα. Οι ιδιοκτήτες  που παίρνουν τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ είναι άνθρωποι που έχουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και χρησιμοποιούν αυτά για να ασκήσουν πίεση στα κέντρα που έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν για ορισμένα άλλα που πιθανών τους ενδιαφέρουν.

Εγώ, θα ήθελα να δημιουργηθούν ΜΜΕ από λάτρεις της δημοσιογραφίας όπως ήταν η Ελένη Βλάχου. Άνθρωποι, οι οποίοι σέβονται τη δημοσιογραφία και οι οποίοι εκτιμούν αυτό το λειτούργημα. Όπως και την τηλεόραση. Δεν είναι δυνατόν στην ελληνική τηλεόραση να βλέπεις ειδήσεις και σε όλο τον κόσμο να είναι μισή ώρα και εδώ με τα παραθυράκια να βγαίνει κάποιος και να είναι τρεις, τέσσερις απέναντι, να μην τον αφήνουν να μιλήσει ή να μιλάνε όλοι μαζί όπως τα reality. Όπως πουλάει τον Survivor έτσι το έκαναν και στις ειδήσεις για να πουλάνε και να έχουν τηλεθέαση. Είναι κουτό εμείς οι Έλληνες να καθόμαστε να κοιτάμε αυτά τα κουτάκια λες και περιμένεις ο νεοδημοκράτης να αποδεχτεί το Συριζαίο και ο Συριζαίος το νεοδημοκράτη. Είναι τρελά πράγματα.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον κύριο Σαββίδη;

Δεν τον ξέρω τον κύριο Σαββίδη. Έχω μάθει ότι ήρθε από τη Ρωσία, ότι έχει δραστηριοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ, έχει το OPEN  δεν έχω προσωπική γνώμη. Εύχομαι και αυτός να μην πάθει ότι οι όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Κοιτάξτε πώς τον  κύριο Μαρινάκη τον κυνηγάνε.

Στην Ελλάδα δεν πρέπει να πεις: «δεν είμαι ένοχος για αυτό και σε έχουμε κατηγορήσει να μου το αποδείξεις».  Πρέπει εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Αυτό είναι τρομερό πράγμα. Να σε κατηγορεί κάποιος και να πρέπει να πας στο δικαστήριο και να λες απέδειξε το. Ενώ εσύ πρέπει  να αποδείξεις πως δεν το έχεις κάνει. Γι αυτό και οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι επικίνδυνοι.

Θεωρείτε πως το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων από την τράπεζα Κρήτης έχει την ίδια βαρύτητα όπως οι μίζες του Τσοχατζόπουλου;

Απ’ ότι μπορώ να αποδείξω αλλά και οι φίλοι και γνωστοί με τους οποίους μιλάμε αλλά και άγνωστοι άνθρωποι όλοι γελάνε. Όλοι λένε ότι αν είναι δυνατόν τα 30 εκατομμύρια δολάρια που ήταν η υπεξαίρεση κατ’ αυτούς στην τράπεζα Κρήτης να συγκριθούν με τα 650 εκατομμύρια σε άλλη τράπεζα. Να συγκριθούν με τις τράπεζες που έχουν 240 και 300 εκατομμύρια τρύπες μ’ όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που έχουν διάφορα προβλήματα- δεν ξέρω για ποιον λόγο – τα μεγέθη είναι τρομερά και να λέμε το μαύρο 89, το βρώμικο 89.

Είναι κουτό γιατί αν σκεφτεί κάποιος καθαρά και έβλεπε πραγματικά το πρόβλημα  – και έστω και αν υπήρχε αυτή η τρύπα- εφόσον υπάρχουν 10.000 θέσεις εργασίας και εφόσον δεν έχει γίνει υπεξαίρεση στο εξωτερικό των χρημάτων δεν μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση ώστε ο κόσμος να δουλεύει, η οικονομία να αναπτύσσεται και να τιμωρηθεί αν ήταν να τιμωρηθεί ο Κοσκωτάς αν το είχε κάνει όπως το λέγανε αυτοί. Έχει δει κάποιος πουθενά τα χρήματα;  Ποιος τιμώρησε ποιον; Τιμώρησαν τον Κοσκωτά ή τιμώρησαν την Ελλάδα, τους Έλληνες εργαζόμενους και τη ελληνική οικονομία. Εγώ, ξέρω ένα πράγμα αν είχα όλα αυτά τα χρήματα κάνει υπεξαίρεση θα ήμουν κάπου όμορφα στα νησιά Figgie, δεν ξέρω πού αλλού θα ήμουν. Επέστρεψα γιατί θέλω να αποδείξω ότι κάτι άλλο κρυβόταν, κάτι άλλο παιζόταν που έκανε το βρώμικο 89.

Θα γράφατε ένα βιβλίο που θα αφορούσε στη ζωή σας;

Μου είχαν προτείνει στο παρελθόν να γράψουμε  βιβλίο, να γίνει και κινηματογραφική ταινία και σήριαλ στην τηλεόραση. Δυστυχώς λόγω του ότι υπήρξαν διάφορα τηλεφωνήματα δεν προχωρήσαμε.  Έχω πέντε παιδιά και πρέπει να διασφαλίσω την οικογένειά μου διότι ορισμένοι είναι ακόμα εν τη ζωή και χαίρονται το δρόμο των pampers κι  ό,τι άλλο αποκτήσανε.

Φοβάστε για τη ζωή σας;

Έχω πολύ καλούς φίλους και δε φοβάμαι. Απλώς θα ήθελα να πω πως το παρελθόν είναι παρελθόν. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για τη χώρα μας και τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και την πατρίδα μας . Η αρχή ξεκινάει στις 26 Μαΐου.  Οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες να ρίξουν την ψήφο τους εκεί που πιστεύουν ότι θα βρουν το μεγαλύτερο καλό για τον Πειραιά.  

Και ξεκινώντας από τον Πειραιά  απλωνόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Θα κάνουμε το ίδιο παντού για αυτή την πατρίδα με τον Κώστα Νιζάμη τον επόμενο δήμαρχο του Πειραιά θα είμαστε μαζί σ’ όλο αυτό τον αγώνα και στον Πειραιά και σ’ όλη την Ελλάδα.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Ολοκληρώνεται η απομάκρυνση της υπερκατασκευής του CorfuIsland στην προβλήτα Ε’ [pick’s]

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Καιρός: Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν  βροχές και καταιγίδες ενώ τα ισχυρότερα φαινόμενα θα ...

Ποιος ο ρόλος της γυναίκας στην επανάσταση του 1821[vid’s]

Οι περισσότεροι ιστορικοί και ερευνητές του 19ου αιώνα επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στον στρατηγικό ...

Μάτι: Ένας χρόνος μετά τη θλιβερή πυρκαγιά και ο πόνος συνεχίζει να είναι αβάσταχτος [vid]

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τη θλιβερή επέτειο της ολέθριας πυρκαγιάς στο Μάτι. Θυμάμαι ...

Αποκάλυψη «βόμβα»: Η Τουρκία είναι πεινασμένη για πόλεμο με Ελλάδα και Κύπρο

«Ο Ερντογάν δεν φαινόταν ποτέ τόσο αδύναμος στο εσωτερικό ούτε τόσο επιθετικός με τους γείτονές του ...

ΔΕΗ: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα γίνουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι οι προσωρινές διακοπές ρεύματος γίνονται στο πλαίσιο υλοποίησης έργων συντήρησης, ...

Μεγάλη ταλαιπωρία και κυκλοφοριακό κομφούζιο- Έχουν ανοίξει οι μπάρες των διοδίων

Ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς που επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς είναι αυξημένη η κίνηση. Τα ...