Έ. Αχτσιόγλου: Ανεδαφικές και μειωμένης αξιοπιστίας οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη για το κοινωνικό κράτος

«Με τον προϋπολογισμό του 2019 η κυβέρνηση κάνει πράξη με γοργό ρυθμό, τη βελτίωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μόνιμη πυξίδα στην προσπάθεια μας είναι η στήριξη των πολλών». Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019

«Με τον προϋπολογισμό του 2019 η κυβέρνηση κάνει πράξη με γοργό ρυθμό, τη βελτίωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μόνιμη πυξίδα στην προσπάθεια μας είναι η στήριξη των πολλών». Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στα μέτρα που έχει νομοθετήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις που εξήγγειλε από το συνέδριο του κόμματος του για το κοινωνικό κράτος, ανερμάτιστες, αντιφατικές και μειωμένης αξιοπιστίας.

«Αυτός ο προϋπολογισμός του 2019 ψηφίζεται σήμερα, τέσσερεις μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Σε αυτό το τετράμηνο έχουμε τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι δεν ήταν μια τυπική διαδικασία η έξοδος από τα μνημόνια αλλά μια ουσιαστική και δίκαιη μεταφορά άμεσων μέτρων για την ανακούφιση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε αναλύοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της κυβέρνησης. «Κάναμε πράξη την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και παράλληλα 620.000 συνταξιούχοι από το 2019 και για μια πενταετία θα βλέπουν επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Από τον Ιανουάριο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Νομοθετήσαμε για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% των αγροτών, των μηχανικών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Κάνουμε πράξη τη χορήγηση για τρίτη φορά του επιδόματος στέγασης και με ποσό ύψους 420 εκ. ευρώ θα ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη. Στο προϋπολογισμό του 2019 περιλαμβάνονται επεκτατικά μέτρα ελάφρυνσης των εισφορών, ύψους 920 εκ ευρώ που θα διευρύνονται τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, αποκαθίσταται η ελευθερία της χώρας που έχει πλέον τη δυνατότητα να χαράξει τη πολιτική της και το αποδεικνύει με τα μέτρα που ψηφίζει η ελληνική βουλή».

«Αυτά τα δεδομένα ίσως είναι που οδήγησαν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο του κόμματος του να συρθεί στην κοινωνική ατζέντα και να εξαγγείλει μέτρα. Έρχεται όμως να το κάνει με καθυστέρηση ως «Μετά Χριστόν προφήτης», με προτάσεις αντιφατικές, ανερμάτιστες και μειωμένης αξιοπιστίας. Γιατί η ΝΔ έχει παρελθόν και είναι παρελθόν μιας μακράς αποτυχημένης διακυβέρνησης της», επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι τελικά οι προτάσεις τους.

«Προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Παράδοξο να το αναγγέλλει, καθώς στον προϋπολογισμό που ψηφίζουμε προβλέπεται η αύξηση του από τον επόμενο μήνα, τον Ιανουάριο. Πρέπει επίσης να απαντήσει, κατά τη γνώμη του πόση πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού; Υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με προτάσεις των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Πόσο προτείνει να αυξηθεί λοιπόν, 4%; Γιατί δεν τοποθετείται καθαρά; Μήπως ανησυχεί ότι δεν θα συμβαδίσει με την πρόταση του ΣΕΒ για 1% με 2% αύξηση; Εξήγγειλε ένα νέο πλαίσιο επιδοματικής πολιτικής η ΝΔ, που ως κυβέρνηση δε πήρε μέτρα για ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και παρέδωσε μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Είπε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ενσωματώσει όλα τα επιδόματα. Ήδη η σημερινή κυβέρνηση έδωσε το 2018 το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ύψους 920 εκατ. ευρώ και για το 2019 προβλέπει ποσό ύψους 2,3 δις ευρώ. Ας απαντήσει καθαρά η ΝΔ. Θα ενσωματώσει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, θα κόψει τα υπόλοιπα επιδόματα, όπως για τους ανάπηρους, υπερήλικες αγρότισσες; Η κυβέρνηση μας άλλαξε το σύστημα καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων και το αύξησε από 640 εκατ. ευρώ στο ποσό του 1,2 δισ. ‘Αλλαξε την αρχιτεκτονική του, αυξήθηκαν οι δικαιούχοι και το 90% έλαβε αυξημένα επιδόματα το 2018. Δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης τι θα γίνει. Θα αυξηθούν; θα καταργηθούν; Θα δώσει ένα εφάπαξ ποσό; γιατί δεν εξηγεί καθαρά;» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

Έμφαση έδωσε η κ. Αχτσιόγλου και στο ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζοντας το ως «πυλώνα του κοινωνικού κράτους» ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το οδήγησε σε ένα πραγματικό όλεθρο παραδίδοντας το με έλλειμμα ύψους 1,1 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα και να το κάνει βιώσιμο. «Μετά από μια 10ετία οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η ΝΔ όμως συνεχίζει την καταστροφολογία της και επανέρχεται με χαλκευμένα στοιχεία να το διαψεύδει. Όμως ο προϋπολογισμός δείχνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πλεόνασμα χάριν των εσόδων που αυξήθηκαν και υπάρχει μείωση στις συνταξιοδοτικές δαπάνες και αυτό κάνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο», επεσήμανε η υπουργός Εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε, επίσης:Ν. Φίλης: Να άρουν το εμπάργκο σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Σακελλαροπούλου για τους εορτασμούς

Στη Θεσσαλονίκη η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου  εν όψει του τριπλού εορτασμού. Θα ...

Πιερρακάκης: Κανένας «κόφτης» sms- Πιθανός κωδικός 7

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, καλεσμένος στον ΑΝΤ1 ανέφερε την μη ...

Στην τετραμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, ο πρωθυπουργός

Στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, στις 13:00, θα συμμετάσχει μέσω ...

Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου παρουσία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σύσκεψη το Σάββατο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή ...

Υπό Ορους Πέρασε το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό από την Ευρωβουλή

Η πρόταση για το «πράσινο πιστοποιητικό» που θα διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη ...

Μητσοτάκης για το θάνατο του Πολ Σαρμπάνη: Τεράστια πολιτική προσωπικότητα των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε tweet του στο θάνατο του πρώην Γερουσιαστή του ...