Δένδιας: Σοβαρή πηγή ανησυχίας η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη Λιβύη

Η η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη ανανέωση των γεωργικών και αλιευτικών συμφωνιών μεταξύ του Μαρόκου και της ΕΕ και δήλωσε την υποστήριξή της χώρας μας στη δήλωση του Συμβουλίου Σύνδεσης, τον Ιούνιο του 2019

Οι Εξωτερικών της Ελλάδας και του Μαρόκου, Νίκος Δένδιας και Nάσερ Μπουρίτα, τάχθηκαν κατά των συμφωνιών που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης καθώς και των έξωθεν παρεμβάσεων στη Λιβύη.

Σε κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή των υπουργών Εξωτερικών και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν στο Ραμπάτ, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε εκ νέου ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σαράζτ είναι εξ ολοκλήρου εκτός του πεδίου του διεθνούς δικαίου, παράνομες και δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επισήμανε, περαιτέρω, πως οι συμφωνίες αυτές παραβιάζουν τη Συμφωνία Σκιράτ (Skhirat), που αποτελεί τη νομική βάση της πολιτειακής λειτουργείας της Λιβύης, και ότι αποτελούν μια απόπειρα σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, υπονομεύοντας σοβαρά τη σταθερότητα στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφος της Λιβύης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας ενός μέλους του ΟΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γασάν Σαλαμέ, για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη και εξέφρασαν την ελπίδα η επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου να επιτύχει απτή πρόοδο προκειμένου να τερματιστεί αυτή η μακροχρόνια σύγκρουση.

Ακόμα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το Μαρόκο δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση στο Βερολίνο, την Κυριακή. «Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το Μαρόκο ήταν ο βασικός παράγοντας της Συμφωνίας Σκιράτ, η οποία είχε επιτυχή κατάληξη μετά από οκτώ μήνες σκληρής δουλειάς» σημείωσε και επισήμανε πως όλη αυτή η εμπειρία δεν θα είναι παρούσα στο Βερολίνο.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως παρατηρούμε μια απότομη αύξηση της αστάθειας και μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία, οι οποίες έχουν ήδη αφήσει το παράνομο αποτύπωμα τους, όπως συμβαίνει στο Ιράκ, στη Συρία και στην Κύπρο. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αυτό αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας για όλες τις χώρες της περιοχής.

Η τοποθέτηση του Λίβυου ΥΠΕΞ
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένα μέρη οδηγούν τους Λίβυους σε συγκεκριμένες θέσεις και νομικές δεσμεύσεις που δεν υπηρετούν το συμφέρον του λαού της Λιβύης και διερωτήθηκε επίσης σε ποιο βαθμό αυτές οι δεσμεύσεις συμμορφώνονται με τις διατάξεις της συμφωνίας Σκιράτ (Skhirat).

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Nάσερ Μπουρίτα ανέφερε πως αυτές οι νομικές δεσμεύσεις και πολιτικές θέσεις που φέρνουν ορισμένα μέρη, διάφοροι εμπλεκόμενοι στη Λιβύη, εξυπηρετούν ξένες ατζέντες και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέρον του λιβυκού λαού. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θέλει ο λαός της Λιβύης όσον αφορά τη σταθερότητα, προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης της λιβυκής κρίσης και σημείωσε πως κάθε στρατιωτική παρέμβαση θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ειρήνης.

Περαιτέρω ανέφερε πως το Μαρόκο δεν μπορεί να δει μια στρατιωτική λύση για τη Λιβύη και συμπλήρωσε ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους, όπως συνέβη με τη συμφωνία Σκιράτ, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφή την άποψη του Μαρόκου πως η λύση στη λιβυκή κρίση δεν μπορεί να επιβληθεί έξωθεν ούτε να υπηρετεί ξένες ατζέντες.

Διμερείς σχέσεις
Εκτός από το περιφερειακές εξελίξεις, οι Νίκος Δένδιας και Nάσερ Μπουρίτα εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η γεωργία, οι θαλάσσιες μεταφορές, ο επιχειρηματικός διάλογος, η συνεργασία στα Βαλκάνια και στην Αφρική. Επίσης, συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών σε ορισμένα περιφερειακά και διεθνή θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τις σχέσεις του Μαρόκου με την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελλάδα και το Μαρόκο μοιράζονται μια κοινή οπτική σε αυτά τα θέματα και επισήμανε τη δέσμευση των δύο χωρών να παραμείνουν πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στις εξωτερικές τους σχέσεις.

Παράλληλα, χαιρέτισε το ρόλο του Μαρόκου σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ως φορέα σταθερότητας, ειρήνης, ανάπτυξης στην περιοχή και σε ολόκληρη την Αφρική και διατύπωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας δίκαιης, ρεαλιστικής, μόνιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, είπε πως η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη ανανέωση των γεωργικών και αλιευτικών συμφωνιών μεταξύ του Μαρόκου και της ΕΕ και δήλωσε την υποστήριξή της χώρας μας στη δήλωση του Συμβουλίου Σύνδεσης, τον Ιούνιο του 2019.

«Οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου έχουν αποδειχθεί αμοιβαία επωφελείς», επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυσής τους στο μέλλον.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Μαρόκο ξεκίνησε το πρωί με την κατάθεση στεφανιού στο Μαυσωλείο των βασιλέων Mohammed V και Hassan II στο Ραμπάτ, συνεχίστηκε με τη συνάντησή του με τον Μαροκινό ομόλογό του. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μαρόκου, ενώ θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του Έλληνα υπουργού με τον πρωθυπουργό του Μαρόκου.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Το «πραξικόπημα» Τσίπρα προκαλεί βαρύ πλήγμα στο κύρος της Δικαιοσύνης

Βαρύ πλήγμα στο κύρος της Δικαιοσύνης, επιφέρει η εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ...

Αγνώριστος ο Κώστας Καραμανλής – Τράβηξε τα βλέμματα στη Βουλή

Ο Κώστας Καραμανλής είχε εμφανιστεί πριν από λίγο καιρό σε φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν στα μέσα ...

Τουρκικός Τύπος για επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν: Έκπληξη από την Ελλάδα

Ως αλλαγή στάσης της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία ερμηνεύει σήμερα μερίδα του τουρκικού τύπου ...

ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο ΝΔ για το Δημόσιο βγαλμένο από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για μισθολογικές μεταβολές στο ...

Ο διακτινισμός του πρωθυπουργού

Στο Ανήλιο Μετσόβου έφτασε αργά το βράδυ των Χριστουγέννων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παραμείνει ...