Α. Δαβαράκης:»Δεν πίστευα ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ. Συμπαθούσα και συμπαθώ ακόμα πάρα πολύ τον Τσίπρα»

Γράφω πολλά τραγούδια και έχω πολλές συνεργασίες αυτόν τον καιρό.

Ο Άρης Δαβαράκης, γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1953 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε να κάνει εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου και γνώρισε τον Μάνο Χατζιδάκι. Το 1982 ο Χατζιδάκις ανέβασε τη μουσική θεατρική παράσταση «Πορνογραφία», όπου ο Άρης Δαβαράκης έγραψε κάποια από τα τραγούδια και κάποια από τα κείμενα. Η παράσταση σύντομα κατέβηκε λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από το κοινό, παρόλα αυτά τα τραγούδια «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων (Σαν παλιό σινεμά)» σε ερμηνεία Βασίλη Λέκκα και «Πορνογραφία» σε ερμηνεία Έλλης Πασπαλά, έμειναν στο χρόνο και έκαναν πολλές επανεκτελέσεις. Το 1983 ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει τη μουσική για το δίσκο «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς» όπου τους στίχους γράφει ο Άρης Δαβαράκης, ο συνθέτης και η Αγαθή Δημητρούκα. Τα τραγούδια «Νυχτερινά αγάλματα» και «Πωλητής ιδανικών στιγμών» γνωρίζουν την επιτυχία.
Μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι ο Άρης Δαβαράκης συνεργάζεται με συνθέτες όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Π. Καλαντζόπουλος, ο Χρ. Νικολόπουλος κ.ά. Τα δημοφιλέστερα τραγούδια του είναι: «Αλεξάνδρεια» (μουσική Ε. Ρεμπούσικα, ερμηνεία Γ. Κότσιρας), «Το ποδήλατο» και «Κάτσε καλά» (μουσική Χρ. Νικολόπουλος, ερμηνεία Κ. Μακεδόνας), «Για τη συνήθεια του έρωτα» (μουσική Π. Καλαντζόπουλος, ερμηνεία Έλλη Πασπαλά) και «Τώρα μένω μόνος μου» (μουσική Χρ. Νικολόπουλος, ερμηνεία Δ. Μπάσης). Ο Άρης Δαβαράκης έχει κάνει αρκετές εκπομπές στο ραδιόφωνο, ενώ το 2007 το Β’ Πρόγραμμα τον τίμησε, μέσα από ένα αφιέρωμα που έκανε στους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς.

Τί συναισθήματα ένιωσες μέσα σου με το βίαιο, άδικο και πλέον συμβολικό για την κοινωνία θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου;

Μου δημιούργησε πολύ συγκεκριμένα συναισθήματα και οι αντιδράσεις μου ήταν πολύ ζωντανές και άμεσες όπως ήταν και με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο που τον σκότωσε εν ψυχρώ ένας αστυνομικός. Από ότι κατάλαβα από τις αναρτήσεις φίλων που εκτιμώ, ήταν γνωστός και τον ήξεραν και τον εκτιμούσαν. Μάλιστα, όπως διηγείται και ο Μποσκοίτης αυτήν την με το Μάνο Χατζηδάκι που του είχαν κλέψει τα στερεοφωνικά και βγήκε ο Χατζηδάκης να πιάσει τον ληστή και έπεσε από το μπαλκόνι και τότε φώναξε να το πάνε στο νοσοκομείο και του έδωσε χρήματα. Είχε ξεχάσει εντελώς ότι είχε πέσει θύμα ληστείας. Τον ένοιαζε μόνο ο άνθρωπος. Αυτή η ιστορία, όχι επειδή την έγραψε ο Χατζηδάκης και δεν είναι τυχαίο που είναι πάλι ο ίδιος, μάς παρουσιάζει ποια έπρεπε να ήταν η φυσιολογική αντίδραση απέναντι στον Ζακ. Προφανώς, εάν είναι εκτός εαυτού να τον πιάσεις και να το παραδώσεις και να του περάσεις και χειροπέδες εάν χρειαστεί, εάν όντως έχει κάνει κάτι, αλλά όλο αυτό να γίνει με τον απόλυτα νόμιμο τρόπο.

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος ισχυρίζεται ότι μπήκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο για να προστατευτεί. Από την άλλη ο Τέρενς Κουίκ είπε πως αν θέλεις να προστατευτείς μπαίνεις μέσα και καλείς την αστυνομία να έρθει να σε μαζέψει. Τί πιστεύεις ότι έγινε;

Δεν μπορώ να ξέρω, ούτε μπορώ να πω μια ιστορία από το μυαλό μου. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να πει τι έγινε. Το ζήτημα είναι ότι έγινε και βρέθηκε μέσα στο μαγαζί ο νεκρός και υπέστη μια επίθεση υπερβολική που δεν υπήρχε και κανένας λόγος, που κατέληξε στη δολοφονία του. Ακόμη όμως και να μπήκε να ληστέψει, που δεν νομίζω να έγινε έτσι, είδαμε έναν άνθρωπο ο οποίος τα είχε χαμένα, έπεφτε πάνω στα τραπέζια κ.ο.κ. Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι μπήκε γι’ αυτό το σκοπό φώναξε βοήθεια να έρθεις ένας άνθρωπος να τον κρατήσει ο ένας από την μια πλευρά, ο άλλος από την άλλη και να έρθει η αστυνομία να τον παραλάβει. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα παραπάνω και γι’ αυτούς που επικαλούνται την νομιμότητα. Επίκληση της νομιμότητας σημαίνει το να ακινητοποιώ ανθρώπινο τον ληστή λέμε τώρα, όχι τον Ζακ, και να καλέσω την αστυνομία.

Πώς όμως σήμερα αξιολογούμε την ανθρώπινη ζωή;

Κοίταξε, το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Βλέπουμε τι γίνεται στην Αμερική ας πούμε που με πρόφαση την άμυνα ο καθένας έχει ένα όπλο. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα λοιπόν, παντού υπάρχει η ιστορία ας πούμε του φονιά και του σκοτωμένου. Είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι δικό μας πρόβλημα, τοπικό. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ξέρουμε ότι είναι άνθρωποι δικοί μας που πρέπει να τους βοηθήσουμε, όπως έκανε ο Χατζηδάκης. Είτε είμαστε στην  Αμερική, είτε στην Γαλλία είτε εδώ η αντίδραση μας πρέπει να είναι η ίδια. Να τον μαζέψουμε αυτόν τον άνθρωπο, να τον βοηθήσουμε, να ενδιαφερθείς δηλαδή γι’ αυτόν. Ο Ζακ ήταν πολύ άτυχος και θύμα μιας γουρούνιας που διέπει την ανθρωπότητα παγκοσμίως που λέει «με απειλεί, θα τον φάω θα τον σκοτώσω». Κάτσε ρε φίλε. Πώς δηλαδή και σε τ μπορούσε να απειλήσει ο Ζακ τον 73χρονο.

Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο τραγικό αυτό από την οικονομική κρίση που βιώνουμε

Είναι άλλο πράγμα, αλλά σχετίζεται με την οικονομική κρίση και τις αδυναμίες πολλών ανθρώπων που γίνονται παραβατικοί γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, γιατί δεν έχουν το θάρρος, το θράσος και τις ικανότητες να επιβιώσουν. Για μένα εκεί συνδέεται. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν μπορούμε γενικεύσουμε τα πάντα. Υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποι. Ο Ζακ ήταν άτυχος. Έπεσε σε αναίσθητους, σε ανθρώπους που λένε «Η περιουσία μας! Μην την πειράξει κανείς, εδώ είναι το δικό μου το χώμα και άμα μπείτε μέσα θα σας τινάξω τα μυαλά στον αέρα». Σ’ αυτό φταίνε οι μισοί άνθρωποι του πλανήτη και οι άλλοι μισή είναι σας εμένα και εσένα που μιλάμε που λένε πόσο άδικο είναι όλο αυτό.

Δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο αυτό το τέλος και μένω σ’ αυτό. Όπως επίσης θεωρώ και πάρα πολύ γενναίο να λέει ένας άνθρωπος για την προσωπική του ζωή, για τα πάθη του. Θέλει θάρρος να λες την αλήθεια. Εγώ υποκλίνομαι στην αλήθεια.

Έτσι είναι όπως τα λες, αλλά από την άλλη μεριά δεν υπάρχει και λόγος να κρυβόμαστε και να υποκρινόμαστε συνέχεια. Είναι μια λάθος νοοτροπία ζωής. Δεν οδηγεί πουθενά. Να κρύψω την ζωή μου, τα πάθη μου κλπ δεν οδηγεί πουθενά. Άντε να το κάνεις μέχρι τα 30 μετά καταλαβαίνεις ότι δεν οδηγεί πουθενά. Είναι ένα πέρασμα στο οποίο καλό είναι κανείς να καταλαβαίνεις τους άλλους για να σε καταλαβαίνουν και αυτοί.

Οι ανήσυχοι άνθρωποι είναι αυτοί που πειραματίζονται σε όλους τους τομείς και μέσα από τις εμπειρίες τους, γίνονται σοφότεροι. Εγώ προσωπικά δεν το κατακρίνω.

Έτσι είναι φυσικά. Είναι κομπλεξικό να μην πιστεύει κανείς αυτό. Και ευτυχώς μας θύμισε ο Μανώλης Μποσκοίτης αυτό το περιστατικό με το Χατζηδάκη γιατί είναι η πιο δυνατή απάντηση σ’ αυτό  που συνέβη.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Ρουβίκωνα;

Δεν έχω άποψη διότι είναι ότι ακούω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καλώς υπάρχει και αυτό διότι είναι ένα σημάδι ότι έχουμε ανοσοποιητικό και γίνονται και στραβά και ίσια, σαν κοινωνία εννοώ. Εντάξει δεν μου αρέσουν εμένα οι ακρότητες και το να τα σπάμε κλπ, αλλά από την άλλη όταν είσαι πολύ νέος θυμώνεις μερικές φορές και είναι λογικό όλο αυτό. Εδώ με βρίσκεις λίγο απροετοίμαστο. Εάν υπήρχε ποινή θανάτου, με την οποία είμαι αντίθετος πάρα πολύ θα ήθελα να δω κρεμασμένους ανάποδα τη 17 Νοέμβρη. Αυτούς που σκότωσαν, που νόμιζαν ότι η δήθεν ιδεολογία τους μπορεί να γίνει σημαία δολοφονιών. Κατά την γνώμη μου αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν καμία ιδεολογία. Συμβόλαια εκτελούσαν. Τώρα, ο Ρουβίκωνας δεν ξέρω εάν έχει κάνει εγκλήματα. Εμείς οι παλιοί ξέρουμε ότι υπήρχε και ένα παρακράτος πάντοτε για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δηλαδή έλεγαν κοίτα τι γίνεται εκεί και να γλίτωναν από άλλες πιο δύσκολες κουβέντες. Ίσως και τώρα ο Ρουβίκωνας να έχει κάποια σχέση με την κυβέρνηση και να την εξυπηρετεί κατά κάποιο περίεργο τρόπο. Δεν ξέρω δεν μπορεί ο καθένας να έχει άποψη για όλα.

Έχοντας φτιάξει το σαιτ του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθησή του και χτίζοντας το βλέποντας τις εξελίξεις, συνεχίζεις να πιστεύεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν πίστευα ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ. Συμπαθούσα και συμπαθώ ακόμα πάρα πολύ τον Τσίπρα. Τον θεωρώ καταλυτικό, δηλαδή ότι κέρδισε ως καταλύτης το πολιτικό μας σύστημα. Για την ώρα την άποψη μου για το πως πρέπει να πηγαίνουν τα πράγματα, την εξυπηρετεί. Βέβαια δεν είναι η άποψη που αυτός πιστεύει. Εμένα με συμφέρει η πολιτική που κάνει ο ίδιος. Ο Τσίπρας, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα θα έπαιρνε 3%.

Θες να μου εξηγήσεις λίγο αυτό το «σε συμφέρει»;

Γιατί είμαι φιλελεύθερος, μου αρέσει η ελεύθερη αγορά, θέλω να τα έχω καλά με τους Αμερικάνους γιατί είμαι Ευρωπαϊστής πάρα πολύ και θέλω να γίνει μια κεντρική διοίκηση Ευρωπαϊκή. Όλα αυτά τα εξυπηρετεί απολύτως ο Τσίπρας. Δηλαδή, καλύτερη σχέση με τη  CIA, το FBI, με την Μέρκελ, τους Γάλλους δεν είχαμε ποτέ. Για μένα άλλο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο Τσίπρας. Είναι ένας φιλόδοξος άνθρωπος που όμως έχει και τις δυνατότητες να είναι φιλόδοξος. Δεν είναι ψώνιο. Το παλεύει και προχωράει. Ελπίζω, ότι στο μέλλον θα καταφέρει να μαζέψει μια ύλη από ανθρώπους που θα κάνουν καλό στον τόπο. Δεν μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία, αλλά γενικότερα. Δεν πιστεύω στα κόμματα αυτά.

Εσύ πιστεύεις δηλαδή  ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τις ταμπέλες, αλλά τους ανθρώπους.

Βέβαια. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά οι πολιτικές προσωπικότητες διαμορφώνουν το κλίμα.

Πες μου την άποψή σου για το κεφάλαιο των προσφύγων ;

Δύσκολα πράγματα με ρωτάς και εγώ απαντάω όπως νιώθω. Βλέποντας τον χάρτη η Ελλάδα είναι το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι μαζί με την Ιταλία, που και αυτή είναι βολική για κάποιες χώρες τις Αφρικής, της απέναντι δηλαδή μεριάς. Έτσι υπόκεινται και οι δύο πιο πολύ το ρεύμα αυτό όταν δυναμώνει. Μετά φεύγει και πάει πιο πάνω, σπάνια μένει εδώ στην Αθήνα, ή ζουν όλοι σε τρομακτικές συνθήκες στη Μόρια. Άλλοι παλεύουν, άλλοι τα καταφέρνουν, άλλοι σκοτώνουν και άλλοι σκοτώνονται. Δεν μπορώ να έχω άποψη για αυτό και να τι να πω « να σταματήσουν οι πρόσφυγες, να τους κλείσουμε από έξω και να κάνουμε τείχους»;  Δεν δουλεύει αυτό σε μια χώρα που ο αστικός μύθος λέει ότι έχει όσες ακτές  έχει και η Αφρική. Πράγματι έχουμε πολλά νησιά και αν τα ανοίξεις και τα ενώσεις με όλη μας τη γεωγραφική ύπαρξη δημιουργείται μια τεράστια έκταση να προστατεύσουμε. Έτσι αυτό το πρόβλημα πρέπει να το κάνουμε Ευρωπαϊκό και όχι σκέτο ελληνικό.

Πιστεύεις στα σύνορα;

Τώρα πια όχι. Ο παππούς μου πολέμησε πολύ για τα σύνορα και τον σέβομαι τρομερά για αυτό . Ήταν στους βαλκανικούς πολέμους 7 χρόνια, τον εκτιμώ, τον θαυμάσω και τον αγαπώ πολύ. Παρόλα αυτά δεν θα ήθελα να κάναμε πόλεμο με τα Σκόπια ακόμη και αν εκείνοι θα έκαναν την εποχή του παππού μου. Θα έπρεπε να τα βρούμε και δεν χάθηκε και ο κόσμος εφόσον θα περνάμε από την μία και την άλλη πλευρά.

Άρα πιστεύεις στην ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων;

Απολύτως, ο πλανήτης είναι ένας και δεν έχει ο καθένας το δικό του χωραφάκι.

Τί έχεις να πεις για το μακεδονικό;

Όπως είπα πριν ο παππούς μου στους μακεδονικούς αγώνες δίκαια πάλεψε και ήταν όταν μπήκε στην επικράτεια και η Θεσσαλονίκη το 1912. Τότε είχαν σημασία τα σύνορα και πολεμούσαν οι άνθρωποι πατριωτικά για άλλο λόγο, για την Ελλάδα και το πόσο είναι το «περιεχόμενο» της σε τετραγωνικά μέτρα. Αυτό δεν ισχύει στις μέρες μας που έχουν αλλάξει οι συνθήκες παγκοσμίως. Οπότε και στο μακεδονικό πρέπει να βρούμε μια λύση, ώστε να περνάμε από τα πρώην Σκόπια, τα οποία θα έχουν και το όνομα κατόπιν όλων αυτών των διαπραγματεύσεων που γίνανε. Μπορεί να σταθεί λοιπόν αυτό το όνομα, αφού δούμε τι θα γίνει και με το δημοψήφισμα και να ανοιχτούμε ώστε να περνάμε από τα σύνορα αυτά της χώρας αυτής όπως περνάει κανείς από την μια πολιτεία στην άλλη στης ΗΠΑ χωρίς διαβατήριο και οτιδήποτε άλλο.

Σχετικά με τα επαγγελματικά σου, έχεις κάνει την μουσική επιμέλεια όπως είπαμε. Τι άλλο θα κάνεις τώρα που έκλεισε αυτό το κομμάτι.

Γράφω πολλά τραγούδια και έχω πολλές συνεργασίες αυτόν τον καιρό. Τελειώσαμε το καινούριο CD του Μάριου Φραγκούλη κυρίως σε δικές του μουσικές με στίχους της Λίνας Μιχαλακοπούλου που επιμελήθηκε και την βραδιά στο Ηρώδειο όπως και εγώ. Έχω μια συνεργασία με τον Αντρέα Λάμπρου για τραγούδια του που είναι υπό διαμόρφωση και πολλά ακόμη ανοιχτές συνεργασίες. Ο Σεπτέμβρης και Οκτώβρης είναι οι μήνες που διαμορφώνονται οι συνεργασίες της χρονιάς, οπότε δεν έχω κάτι άλλο συγκεκριμένο προς το παρόν.

Μίλησε μου για τον Μάριο Φραγκούλη.

Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, καλλιεργημένος, ευγενικός, μετρημένος και γειωμένος. Είναι ένας καλός συνεργάτης που ξέρει τι θέλει και για αυτό έχει και μια συγκεκριμένη θέση στον χώρο. Για εμένα ήταν αναζωογονητική και πάρα πού ωφέλιμη και χρήσιμη αυτή η συνεργασία και με το Μάριο και με τη Λίνα, που παρόλο που γνωριζόμαστε δεκαετίες πρώτη φορά δουλέψαμε μαζί και βρεθήκαμε στο στούντιο μαζί. Έμαθα πράγματα και από την σχέση των ανθρώπων και πόσο σημαντικές είναι. Τώρα πια είμαστε φίλοι με το Μάριο και τον αγαπώ πολύ. Τον θαύμασα στο Ηρώδειο για αυτό που κάνει και το αισθητικό ανάχωμα που αγγίζει στην τέχνη του για το κοινό και ελπίζω να τον βρίσκω συχνά.

 Το επόμενο επαγγελματικό βήμα είναι κοντά;

Ναι, θα βγαίνουν τραγούδια, όχι κάποιος συγκεκριμένος δίσκος. Θα ανεβαίνουν στο Youtube, θα έχουν views και θα βλέπουμε αν μπορούν να προχωρήσουν. Θα σκεφτόμαστε διάφορες ιδέες και θα κάνουμε τραγούδια.

Της: Έπη Τρίμη

Διαβάστε, επίσης:Γιατί τιμωρούμε τη διαφορετικότητα;

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Σύσκεψη της ΔΗΜΑΡ υπό την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Στα γραφεία του ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται από το μεσημέρι ο κος Τσίπρας ...

Λευτέρης Οικονόμου για ταινία «Joker»

«Η Βουλή νομοθετεί και η αστυνομία εφαρμόζει. Η αστυνομία ενήργησε με βάση τον νόμο του ...

Γ. Στουρνάρας: «Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα»

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε την εισήγηση προς την ...

Τι δήλωσε ο Τσίπρας για το Κυπριακό μετά την συνάντησή του με τον Αναστασιάδη

Με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της ...

Καταδικάστηκε ο Πολάκης για «ψευδείς ισχυρισμούς» κατά του Μπεσκένη

Ο Παύλος Πολάκης είχε κατηγορήσει τον Βασίλη Μπεσκένη ότι διορίστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ όταν αποχωρούσε ...

Δημοσκόπηση Rass: Διαφορά 9,2% υπέρ της ΝΔ, τρίτο το ΚΙΝΑΛ

Εξακομματική ή επτακομματική Βουλή, διαφορά 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σταθερά ...