Τα πιο περίεργα 14 σπάνια ζώα μεταξύ των απειλούμενων ειδών [pick’s]

Μια επισκόπηση ορισμένων απειλούμενων ειδών των οποίων η παρουσία στη Γη κρέμεται από ένα νήμα

Όσο περνούν τα χρόνια, στον πλανήτη μας θα υπάρχουν ολοένα μικρότερα σε μέγεθος θηλαστικά ζώα και πουλιά, με αποτέλεσμα σε 100 χρόνια να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα μεγάλα ζώα.

Το μέλλον ανήκει στα μικρόσωμα και γρήγορα ζώα που γεννούν πολλούς απογόνους και τρώνε έντομα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Ανάμεσα στους «νικητές» θα είναι σίγουρα τα τρωκτικάκαι τα ωδικά πτηνά, ενώ άλλα ζώα όπως οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι ιπποπόταμοι, οι καμηλοπαρδάλεις, οι τίγρεις και οι αετοί, που δεν έχουν την ίδια προσαρμοστικότητα, οδεύουν προς εξαφάνιση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον Ρομπ Κουκ, που ανέλυσαν στοιχεία για 15.484 είδη ζώων και πουλιών της ξηράς και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», προβλέπουν ότι το μέσο βάρος των θηλαστικών θα μειωθεί κατά 25% μέσα στον επόμενο αιώνα. Συγκριτικά, εκτιμάται ότι κατά τα προηγούμενα 125.000 χρόνια το σώμα των ζώων είχε μειωθεί μόνο κατά 14%.

«Η μεγαλύτερη απειλή για τα πουλιά και για τα ζώα είναι με μεγάλη διαφορά ο άνθρωπος, ο οποίος καταστρέφει τα ενδιαιτήματα τους μέσω αποψίλωσης των δασών, εντατικής γεωργίας, αστικοποίησης, κυνηγιού και των συνεπειών της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», δήλωσε ο Κουκ.

Οι άνθρωποι έχουν ήδη εξαφανίσει τα περισσότερα μεγαλόσωμα ζώα που ζούσαν σε όλες τις ηπείρους της Γης, με εξαίρεση μέχρι σήμερα την Αφρική. Όμως περισσότερα από 1.000 μεγαλύτερου μεγέθους είδη θηλαστικών και πουλιών εκτιμάται ότι θα έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια (πολλά από αυτά πλέον και στην Αφρική).

Οι πληθυσμοί των ζώων εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περίπου 60% από το 1970 μέχρι σήμερα, κάτι που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών.

«Είναι ανησυχητικό ότι χάνουμε αυτά τα μεγάλα είδη, όταν δεν ξέρουμε καν πλήρως το ρόλο τους. Χωρίς αυτά, τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να χειροτερεύουν αρκετά γρήγορα, Τα οικοσυστήματα μπορεί να αρχίσουν να καταρρέουν και να δυσκολέψουν την επιβίωση μας», δήλωσε ο Κουκ.

 

Η Saola, ένα από τα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα θηλαστικά στη Γη, έχει αλιευθεί στην κάμερα στο Βιετνάμ για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF ή, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.

Η αινιγματική ζώο φωτογραφήθηκε το Σεπτέμβριο από μια κάμερα που έχει συσταθεί από το WWF και το Υπουργείο Προστασίας του Δάσους της κυβέρνησης του Βιετνάμ στα βουνά της Κεντρικής Annamite. Η άκρως απειλούμενο Saola, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως η ασιατική μονόκερος, επειδή είναι τόσο σπάνια, έχει άσπρα σημάδια στο πρόσωπο και δύο παράλληλες κέρατα με αιχμηρές άκρες που μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 εκατοστά σε μήκος.

Polymita Picta ή χερσαίο σαλιγκάρι της Κούβας ή ζωγραφιστό Σαλιγκάρι.Έτσι ονομάζεται το είδος σαλιγκαριού που βλέπετε στη φωτογραφίες. Είναι είδος ενδημικό στην Κούβα και ανήκει στην οικογένεια Helminthoglyptidae. Είναι Δενδρόβιο και τρέφεται με μύκητες και λειχήνες.

Φαλακρή Ίβις. Η επιστημονική της ονομασία του γένους Geronticus προέρχεται από την ελληνική λέξη γέρων (ηλικιωμένος), αναφερόμενο στο φαλακρό κεφάλι και τα μαύρα φτερά. Η επιστημονική ονομασία eremita προέρχεται από την λέξη ερημίτης, αναφερόμενο όμως στο βιότοπό της (έρημο). Το είδος έχει ειδωλοποιηθεί από τους ανθρώπους ως σύμβολο γονιμότητας και αρετής.Στην Αρχαία Αίγυπτο το ιερογλυφικό της Φαλακρής Ίβις αντιπροσώπευε την λέξη akh, η οποία σήμαινε τελειότητα, δόξα, τιμή και αρετή. Σήμερα είναι το πιο απειλούμενο είδος στη Μέση Ανατολή.

Η χελώνα Radiated (Astrochelys radiata), ενδημικό της νότια Μαδαγασκάρη. Μόνο 500 από αυτά τα ζώα παραμένουν στην άγρια ​​φύση στη Μαδαγασκάρη και η εξαφάνιση της Astrochelys, στην πιο απειλούμενη χελώνα στον κόσμο, θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα δέκα χρόνια. Ευτυχώς, οι προσπάθειες έχουν ενταθεί για να σωθεί.
Hapalemur simus. Υπάρχουν μόνο 250 από αυτά τα lemurs της Μαδαγασκάρης με αυτιά που περιέχουν τούφες λευκών τριχών και βάρους περίπου 3 κιλών. Όπως και το panda, τρέφεται αποκλειστικά από μπαμπού, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο στην υποβάθμιση και την καταστροφή του τροπικού δάσους στο οποίο ζει. Ήταν επίσης έντονα κυνηγημένος. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και άλλοι οργανισμοί εργάζονται για την προστασία τους και αποθαρρύνουν τους ντόπιους να το κυνηγήσουν.
Περίλαμπρο κετζάλ, (Quetzal). Ο αριθμός αυτών των άγριων και κόκκινων πτηνών με υπερβολικό φτέρωμα μειώνεται ραγδαία στα βουνά της Κεντρικής Αμερικής. Οι λαθρέμποροι, τα πωλούν ως κατοικίδια πτηνά. Για πολλά χρόνια το κυνηγούσαν για τα πολύχρωμα φτερά του. Σήμερα, τα δάση όπου ζει αποψιλώνονται από τους φτωχούς γεωργούς για να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ρινόκερος της Σουμάτρας. Σε λιγότερους από 100 υπολογίζονται οι ρινόκεροι της Σουμάτρας που εξακολουθούν σήμερα να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με το υπουργείο Δασοκομίας και Περιβάλλοντος της Ινδονησίας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο είδος των ρινόκερων απειλείται με εξαφάνιση λόγω της απώλειας του φυσικού του περιβάλλοντος και της λαθροθηρίας για τα κέρατά του.

Μπιντουρόνγκ, (Binturong): Είναι νυχτόβια ζώα τα οποία κινούνται αργά και τρέφονται κυρίως με φρούτα. Είναι στενά συνδεδεμένα με τις γάτες civet και ζουν σε δέντρα στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο θεωρεί ότι τα binturongs είναι ευάλωτα σε ορισμένες περιοχές και απειλούνται σε άλλους λόγω λαθροθηρίας (κατοικίδια ζώα και παραδοσιακά φάρμακα) και κυνήγι επιβίωσης. Σήμερα, έχει αναπτύξει ένα σχέδιο επιβίωσης για το binturong που έχει ως στόχο να θέσει σε εφαρμογή ισχυρές διασφαλίσεις προτού να είναι πολύ αργά.
Θαλάσσιος Άγγελος (Squatina squatina): Παλαιότερα τον βρίσκαμε στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο. Τα τελευταία 50 χρόνια ο θαλάσσιος άγγελος έχει μειωθεί ραγδαία. Το γεγονός ότι αλιεύεται εύκολα σε δίχτυα αλιείας και ο χαμηλός ρυθμός αναπαραγωγικής ικανότητάς του δεν αποτελεί καλό στοιχείο για την επιβίωσή του. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, έχει μετακινηθεί από ένα ευάλωτο είδος σε ένα είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Μυγαλή ελέφαντας της Κένυας (Musaraigne-éléphant). Θεωρείται ο πιο απειλούμενος από τα τέσσερα γνωστά είδη των γιγαντιαίων ελεφάντων και θα παραμείνουν μόνο 13.000 απ΄ αυτά τα μικρά θηλαστικά. Δυστυχώς, επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόγραμμα αναπαραγωγής τους ή της νομοθεσίας για την προστασία τους.
Η Poecilotheria metallica είναι ένα παλαιό είδος ταραντούλας . Είναι το μοναδικό κυανό είδος του γένους Poecilotheria . Όπως και άλλοι στο γένος του, εμφανίζει ένα περίπλοκο μοτίβο που μοιάζει με φράκταλ στην κοιλιά. Ο φυσικός οικότοπος του είδους είναι φυλλοβόλο δάσος στο Andhra Pradesh , στην κεντρική νότια Ινδία.Τα θηλυκά συνήθως ζουν για 11 έως 12 χρόνια ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, μέχρι και 15 χρόνια. Τα αρσενικά ζουν για 3 έως 4 χρόνια.
Το Bombus affinis , κοινώς γνωστό ως σκουριασμένο patched bumble bee , είναι ένα είδος μέλισσας ενδημικό της Βόρειας Αμερικής. Το ιστορικό του εύρος στη Βόρεια Αμερική βρίσκεται σε ολόκληρη την ανατολική και την άνω μεσαία άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών, βόρεια του Οντάριο του Καναδά , όπου θεωρείται «είδος σε κίνδυνο» ανατολικά προς Κεμπέκ , νότια στη Γεωργία και δυτικά μέχρι το Ντακότα. Ο αριθμός του έχει μειωθεί στο 87% του ιστορικού εύρους των οικοτόπων.
Gazelle dama (Nanger dama): Στην άγρια ​​φύση, υπάρχουν μόνο περίπου 300 από αυτές τις μικρές αφρικανικές αντιλόπες που ζουν διάσπαρτες στα λιβάδια της Σαχάρας, όπου δυσκολεύονται να ταΐσουν. Το Ταμείο Διατήρησης της Σαχάρας, με τη βοήθεια πολλών ζωολογικών κήπων, εργάζεται για την προστασία αυτού του ζώου στο Τσαντ, το Νίγηρα και το Μάλι. Εκτελεί επίσης προγράμματα αναπαραγωγής για να επαναφέρει αυτό το ζώο σε άγρια ​​κατάσταση.
Pangolin (είδος μυρμηκοφάγου): Από τα οκτώ είδη πανγκολίν που ζουν στην άγρια ​​φύση – τέσσερα στην Ασία και τέσσερα στην Αφρική – δύο απειλούνται και τα άλλα θεωρούνται τουλάχιστον ευάλωτα.Είναι ένα είδος μυρμηγκοφάγου, αρματωμένου με σκληρές φολίδες και τεράστια γαμψά νύχια. Μια μακρυά γλώσσα τον κάνει φόβο και τρόμο για τις μυρμηγκοφωλιές.
Με τα νύχια σκάβει τις φωλιές και με τη κολλώδη γλώσσα του μπορεί να φάει χιλιάδες μυρμήγκια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:
ΟΗΕ: Συμφωνία 180 χωρών για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και την προστασία των θαλασσών

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Janice Harrington Live – Blues, Gospel & Jazz Night

Το ΦΟΥΓΑΡΟ, συνεχίζοντας τις καθιερωμένες χειμερινές συναυλίες με καταξιωμένους εκπροσώπους της ξένης σκηνής, υποδέχεται ...

Ροζ ουράνιο τόξο στον ουρανό του Λονδίνου

Ενθουσιασμό προκάλεσαν χθες στους Λονδρέζους το ροζ ουράνιο τόξο που έδωσαν χρώμα στον ουρανό. ...

Αυστραλία-πυρκαγιές: Eπείγουσα κατάσταση στο Σίδνεϊ λόγω τοξικών καπνών

Για “επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία” στο Σίδνεϊ λόγω των τοξικών καπνών που ...

Ο θερμότερος μήνας από το 1880 ήταν ο Νοέμβριος του 2019

Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus είχε δημοσιεύσει μια ελαφρώς διαφορετική εκτίμηση ...

Τι συμβαίνει όταν το αντηλιακό έρχεται σε επαφή με τη θάλασσα;

Μια ισπανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει το παραπάνω ζήτημα, αποκαλύπτοντας πως τα ίχνη των μετάλλων ...

Το 33% των εδαφών του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί λόγω διάβρωσης

Σοκ προκάλεσαν σε αρκετούς οι εικόνες από την Ελασσόνα, όπου κυριολεκτικά άνοιξε η γη κοντά ...