Κλιματική αλλαγή: Τι είναι οι πυρκαγιές ζόμπυ

Οι πυρκαγιές ζόμπυ είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, που εντοπίζεται κυρίως στις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη, συνήθως στις αρκτικές.

Με δεδομένο όμως ότι εν λόγω περιοχές είναι αυτές που το κλίμα θερμαίνεται γρηγορότερα από αλλού στον κόσμο, το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ολοένα και συχνότερα.

Τι είναι όμως οι πυρκαγιές ζόμπυ;  Πρόκειται για φωτιές χαμηλές έντασης που εκδηλώνονται την καλοκαιρινή περίοδο σε περιοχές του πλανήτη με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, συντηρούνται και σιγοκαίνε στη διάρκεια του χειμώνα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι την άνοιξη, όποτε και αναζοπυρώνονται με την άνοδο με της θερμοκρασίας.

Μια επιστημονική ομάδα από την Ολλανδία και την Αλάσκα υπολόγισε το εύρος αυτών των «πυρκαγιών ζόμπι» και δημοσίευσε τα ευρήματά της στο «Nature».

Σύμφωνα με τη μελέτη, από το 2002 έως το 2018, περίπου το 1% των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Αλάσκα και στις βόρειες περιοχές του Καναδά, προκλήθηκε από πυρκαγιές «ζόμπι» που συντηρήθηκαν από το ένα καλοκαίρι στο άλλο. Μια μόνο φωτιά ζόμπι ήταν υπεύθυνη για το 38% της συνολικής καμένης περιοχής. Καθώς η κλιματική αλλαγή ξεραίνει το έδαφος διαφόρων περιοχών, οι συγκεκριμένες πυρκαγιές τείνουν να γίνουν πιο συχνές.

«Γνωρίζουμε ότι οι πυρκαγιές μπορούν να εκδηλωθούν εξαιτίας των κεραυνών ή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τώρα έχουμε και μια άλλη αιτία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο συν-συγγραφέας Sander Veraverbeke, οικολόγος στο Vrije Universiteit Amsterdam.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος ανέλυσε δορυφορικές εικόνες από αυτές τις περιοχές στο χρονικό διάστημα 2002- 2018 που ελήφθησαν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Πυρκαγιές «ζόμπι» έχουν επίσης καταγραφεί και στη Σιβηρία τα τελευταία χρόνια και ο νέος αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τοπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων, για να εκτιμηθεί το εύρος των πυρκαγιών στη βόρεια Ρωσία, είπε ο Veraverbeke.

Επιπλέον οι πυρκαγιές αυτού του είδους, εκδηλώνονται σε περιοχές που υπάρχει τύρφη (ορυκτός άνθρακας που σχηματίζεται στο υπέδαφος) με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου ενισχύοντας τις συνθήκες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και στην ουσία να αυτοτροφοδοτούνται.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Κορονοϊός: Πιθανότητα προέλευσης του ιού από νυχτερίδες εκτός Κίνας

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχωράει στην έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού, σύμφωνα με ...

Σεϊχ Σου: Τρόμος στην Θεσσαλονίκη από σκαθάρι που τρώει τα δέντρα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές της Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση του φλοιοφάγου εντόμου ...

Κλιματική αλλαγή: Μια απειλή, μεγαλύτερη του κορονοϊού

Όλος ο πλανήτης ζει στη δύσκολη καθημερινότητας της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν αποτελεί όμως ...

Δήμος Αθηναίων: ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού από γκράφιτι στην Ερμού

Καθαρισμός από ειδικά συνεργεία  Ο δήμος Αθηναίων, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε την  ολοκλήρωση διαδικασίας ...

Νορβηγία: Ετοιμάζεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο στον κόσμο

Μέσα στην επόμενη χρονιά ετοιμάζεται να ανοίξει ένα πρωτοποριακό ξενοδοχείο, που θα έχει τη ...

Ροζ ουράνιο τόξο στον ουρανό του Λονδίνου

Ενθουσιασμό προκάλεσαν χθες στους Λονδρέζους το ροζ ουράνιο τόξο που έδωσαν χρώμα στον ουρανό. ...