Τί είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και ποια τα συμπτώματα;

Αρκετές φορές τα συμπτώματα παραπέμπονταν σε άλλα προβλήματα ή δυσκολίες.

Τα άτομα που πάσχουν από την διαταραχή αυτή δυσκολεύουν να εστιάσουν την προσοχή τους σε μία δραστηριότητα ή μπορεί να είναι ανήσυχα και υπερδραστήρια. Αδυνατούν να παραμείνουν για πολλή ώρα στο ίδιο σημείο ή μέρος. Είναι πιθανό να λειτουργούν παρορμητικά, να κινούνται νευρικά και να μιλάνε πολύ. Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν μία εργασία.

Ευρυδίκη Τζιμοπούλου -επιμέλεια: Έπη Τρίμη

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν στην προσχολική ηλικία. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάπτυξη και την εξέλιξη τους.

Κατά κανόνα τα παιδιά, που έχουν αυτή τη διαταραχή, συνήθως παρουσιάζουν:

 • Ελλείψεις στη μάθηση και την επικοινωνία
 • Αρνητικές επιδόσεις στο σχολείο
 • Αντικοινωνικότητα
 • Χαμηλή εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους
 • Επιθετικότητα και ξεσπάσματα θυμού (30 -50 % των πασχόντων)
 • Ανήσυχο ύπνο
 • Υπολογίζεται ότι 1 στα 100 παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών πάσχει από τη διαταραχή αυτή. Στα αγόρια απαντάται τρεις φορές πιο συχνά από ότι στα κορίτσια.

Η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τα αίτια που προκαλούν την διαταραχή αυτή. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν μάλλον ρόλο. Μελέτες, που έχουν γίνει, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαταραχή σχετίζεται με εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Η διάγνωση και η θεραπεία της διαφοροποιούνται σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή στον κόσμο. Στις ΗΠΑ η διάγνωση γίνεται βάση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Τα παιδιά διαγιγνώσκονται γρήγορα και εύκολα. Έτσι τους χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και αντιμετωπίζεται με επιτυχία η διαταραχή. Στην πλειοψηφία των υπόλοιπων χωρών η διαταραχή δε θα αναγνωριζόταν εύκολα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Αρκετές φορές τα συμπτώματα παραπέμπονταν σε άλλα προβλήματα ή δυσκολίες.

Η διαταραχή μεταφράζεται ως ανικανότητα ρύθμισης της συμπεριφοράς. Συχνά, σχετίζεται με αρνητικές επιδόσεις στο σχολείο, καθυστέρηση (ελλείμματα) στη μάθηση και στην επικοινωνία.

Τί πρέπει να κάνει η οικογένεια:

 • Να ενθαρρύνονται οι κοινωνικές δραστηριότητες και φιλίες. Αρχικα με προφύλαξη και δομημένο τρόπο, και σταδιακά ενθαρρύνοντας περισσότερο αυθορμητισμό και πειραματισμό. Αυτό θα επιτρέψει στο παιδί να βιώσει την επιτυχία πριν προχωρήσει σε πιο πολύπλοκες κοινωνικές επαφές.
 • Να προωθούνται τα χόμπι και οι κλίσεις του παιδιού. Σε ευχάριστες ενασχολήσεις, εξωσχολικά ενδιαφέροντα, και, για τους εφήβους, σε μελλοντική εκπαίδευση και προοπτικές καριέρας. Επίσης, να αποφεύγονται εργασίες και δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα αποτυχίας και σε απογοήτευση.
 • Μαζί με το σχολείο, χρησιμοποιήστε κατάλληλες εκπαιδευτικές στρατηγικές και αντικείμενα εκμάθησης, έτσι ώστε το παιδί να συνεχίσει να μαθαίνει και να προοδεύει. Παρακολουθείτε τακτικά αυτές τις στρατηγικές και μετατρέψτε τις αν δεν αποδίδουν πια. Παρέχετε σταθερή και συνεχή γονική ανταπόκριση στο σπίτι. Συνδυάστε τη σταθερότητα με τη στοργή. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τι αναμένεται από αυτό και να μεγαλώσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να υιοθετήσουν παρόμοιους τρόπους προσέγγισης του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων των παππούδων και συγγενών. Ειδικά για το σχολικό περιβάλλον, μπορείτε να δείτε περισσότερες χρήσιμες οδηγίες στις 50+1 Πρακτικές Συμβουλές για τη ΔΕΠ-Υ για Εκπαιδευτικούς.
 • Σε πολλές περιπτώσεις, ένα σταθερό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των γνωστικών του ικανοτήτων είναι απαραίτητα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αξιολογηθούν σωστά και να αντιμετωπιστούν βάσει αυστηρών κλινικών οδηγιών.

Διαβάστε, επίσης:Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη φαίνεται να επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Tags:

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ν. Αφρική: Ξεπέρασαν τις 30.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 1.727 σε 24 ...

Αν έχετε τέτοια τάπερ στο σπίτι σας, πετάξτε τα

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν τα γνωστά σε όλους δοχεία τύπου “τάπερ”, στα οποία αποθηκεύουμε ...

Κορωνοϊός: 6.760 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Ρωσία

Στην Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 6.760 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των ...

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Νοσούν 77 γιατροί και νοσηλευτές, σε καραντίνα 350

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ...

Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τη λήψη προληπτικών μέτρων απέναντι στα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από ...