Περίεργες αρχαίες φιγούρες ίσως απεικονίζουν το πρόσωπο του Θεού σύμφωνα με βετεράνο επιστήμονα

Ο Γκαρφίνκελ εμμένει στη θεωρία του και υποστηρίζει ότι πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια υπήρξε αποσύνδεση μεταξύ θεολογικών κανόνων και πρακτικών

Ο Δρ. Γιόσεφ Γκαρφίνκελ, βετεράνος αρχαιολόγος από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, διατύπωσε μια θεωρία με βάση την οποία τρία μικρά πήλινα ειδώλια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στους αρχαιολογικούς χώρους του Χιρμπέτ Κεϊγιάφα και του Μόζα, καθώς και δύο παρόμοια εκθέματα που είχαν παρουσιαστεί στο Μουσείο του Ισραήλ, στην πραγματικότητα είναι απεικονίσεις του Γιαχβέ, του Θεού των Ισραηλιτών που αναφέρεται στην εβραϊκή Βίβλο.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Biblical Archaeological Society Online Archive», ο κ. Γκαρφίνκελ διευκρίνισε ότι οι μορφές, που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν μεταξύ του δέκατου και του ένατου αιώνα π.Χ., δηλαδή περίπου χίλια χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού, ενδέχεται να χρησίμευαν ως παραστάσεις του Θεού σε θρησκευτικές τελετές.
Τρεις από τις πέντε φιγούρες λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν έναν αναβάτη σε ένα άλογο, με τα δύο ειδώλια των ζώων να έχουν εντοπιστεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μόζα.

Ως εκ τούτου, ο Γκαρφίνκελ εξήγησε ότι η έννοια «του Θεού που ιππεύει» αναφέρεται επανειλημμένα στα βιβλικά κείμενα, όπως στο Δευτερονόμιο, στα βιβλία Γ’ και Δ’ Βασιλειών, στους Ψαλμούς και στον Ησαΐα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι φυσικές απεικονίσεις του Γιαχβέ μέσω των πήλινων γλυπτών μπορεί να ήταν μια τοπική παράδοση που σταμάτησε να χρησιμοποιείται μετά τον 9ο αιώνα π.Χ., με βάση τα σημερινά αρχαιολογικά στοιχεία.

Έτσι, ενδέχεται να εξηγείται και η ύπαρξη των ειδωλίων παρά την έλλειψη παράδοσης για την απεικόνιση του Κυρίου σε ιουδαϊκά κείμενα.

Ωστόσο, η Σούα Κισίλεβιτς και ο Οντέντ Λίπσιτς, συν-διευθυντές του χώρου ανασκαφής του Τελ Μότζα, έχουν απορρίψει τη θεωρία του Γκαρφίνκελ. Σε μια δήλωση που επικαλούνται οι «Times Of Israel», οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν την ιδέα των φυσικών απεικονίσεων του Εβραϊκού Θεού ως «καθαρό συναισθηματισμό που εξυπηρετεί τη λαϊκή, δημιουργημένη απαίτηση για παρουσίαση μιας αβάσιμης και -στην καλύτερη περίπτωση- αμφιλεγόμενης αναγνώρισης ως πραγματικής».

Μάλιστα, είναι εξοργισμένοι με τη δήθεν΄άγνοια του Γκαρφίνκελ σχετικά με τις «υπάρχουσες επαγγελματικές έρευνες και μελέτες» αλλά και με «την αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στις δημοσιεύσεις όσων έκαναν τις ανασκαφές».

Παρ’ όλα αυτά, ο Γκαρφίνκελ εμμένει στη θεωρία του και υποστηρίζει ότι πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια υπήρξε αποσύνδεση μεταξύ θεολογικών κανόνων και πρακτικών. Επίσης, ισχυρίζεται πως «όπως γίνεται σε κάθε ανακάλυψη, κάποιοι θα την αποδεχθούν και κάποιοι θα την απορρίψουν».

Οι περίεργες αρχαίες φιγούρες που ίσως απεικονίζουν το πρόσωπο του ...

Περίεργες αρχαίες φιγούρες ίσως απεικονίζουν το πρόσωπο του Θεού ...

Περίεργες αρχαίες φιγούρες ίσως απεικονίζουν το πρόσωπο του Θεού ...

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Νέα παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία

Νέα παρέμβαση κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βάζοντας τρικλοποδιά στα… σχέδια Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας ...

Ποιο είδος καφέ ωφελεί τον εγκέφαλο μας σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων καφέ, είναι ευεργετική για την υγεία ...

Microsoft : Τερματίζει την υποστήριξη των Windows 7

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και οι ουκ ολίγοι φανατικοί των Windows 7 θα ...

Pυραμίδες του Τεοτιουακάν: Άνοιξαν ξανά για τους επισκέπτες

Οι τεράστιοι ναοί και οι πυραμίδες του Τεοτιουακάν, ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς ...

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών

Ανησυχία για τον αντίκτυπο της παχυσαρκίας στην αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για την COVID-19 ...

Ανακαλύφθηκε στα βάθη της θάλασσας το μακρύτερο ζώο της Γης!

Τα βάθη της θάλασσας, σε μεγάλο βαθμό ακόμη ανεξερεύνητα, συνεχίζουν να αποτελούν πηγή εκπλήξεων. ...