Ριζότο με χταπόδι

Ωραίο, γευστικότατο, πλούσιο ριζότο με χταπόδι και ντομάτα. Είναι νηστίσιμο και ταιριάζει σε όλες τις εποχές.

Ωραίο, γευστικότατο, πλούσιο ριζότο με χταπόδι και ντομάτα. Είναι νηστίσιμο και ταιριάζει σε όλες τις εποχές.

Προετοιμασία: 20 | Μαγείρεμα: 1 ώρα και 25 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 45 λεπτά
Συνταγή για: 4 μερίδες

Υλικά συνταγής: 

  • Χταπόδι1 κιλό περίπου 
  • Ξύδι4 κουταλιές σούπας 
  • Μπαχάρι3 – 4 κόκκοι 
  • Πιπέρι4 – 5 κόκκοι 
  • Δάφνη1 φύλλο 
  • Ελαιόλαδο1/4 κούπας 
  • Ψιλοκομμένο κρεμμύδι1 μέτριο 
  • Ψιλοκομμένο σκόρδο1 σκέλιδα 
  • Ρύζι2 κούπες (καρολίνα) 
  • Ντοματοπελτέ2 κουταλάκια τσαγιού 
  • Λευκό ξηρό κρασί1/2 κούπα 
  • Ψιλοκομμένες ντομάτες2 μέτριες 
  • Ζάχαρη1/2 κουταλάκι τσαγιού 
  • Αλάτι, πιπέριόσο σας αρέσει 
  • Ζεστό νερό5 κούπες περίπου 
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανόλίγο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες: 

1. Καθαρίζετε το χταπόδι και το βάζετε μαζί με τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι και το ξύδι σε κατσαρόλα να βράσει. Αν χρειάζεται, προσθέτετε και λίγο νερό. Όταν βράσει και μαλακώσει (προσοχή να μην παραβράσει) Το βγάζετε από την κατσαρόλα και όταν κρυώσει το κόβετε σε κομμάτια.

2. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνετε πολύ καλά το ελαιόλαδο και ρίχνετε το χταπόδι. Το τσιγαρίζετε για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και χαμηλώνετε λίγο την φωτιά. Τα σοτάρετε κι αυτά, να μαραθούν. Προσθέτετε το ρύζι και το γυρίζετε 1 λεπτό περίπου μέσα στο λάδι. Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και τον τσιγαρίζετε κι αυτόν άλλο 1 λεπτό. Τέλος σβήνετε με το κρασί.

3. Μόλις το κρασί εξατμιστεί, προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το μισό νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν το νερό απορροφηθεί, προσθέτετε κι άλλο, ανακατεύοντας πάλι συχνά. Συνεχίζετε μέχρι να βράσει το ρύζι (θα λασπώσει ελαφρά απέξω, αλλά μέσα θα κρατάει ελάχιστα).

4. Κατεβάζετε από την φωτιά, δοκιμάζετε για αλατοπίπερο και σερβίρετε αμέσως. Αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό. 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης: Ρολό κοτόπουλο γεμιστό με ζαμπόν και γραβιέρα

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Λευκό μωσαϊκό με ροδάκινα και βερίκοκα

Υλικά 400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή, σπασμένη σε μικρά κομμάτια 200γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 200γρ. ...

Γευστική σπιτική μαρμελάδα σταφύλι από τα χεράκια σας

Η μαρμελάδα σταφύλι γίνεται εύκολα και το μόνο που ζητάει από σας είναι καρπό ...

3 απολαυστικές συνταγές για μπισκότα που δε χρειάζονται ψήσιμο

Ήταν το πρωινό μας όταν ήμασταν παιδιά και θέλαμε κάτι γλυκό για να συνοδεύσουμε ...

Φτιάξτε την πίτα του βοσκού με το αρνάκι της Λαμπρής

Σίγουρα για το πασχαλινό τραπέζι μαγειρεύουμε πάντα αρκετά περισσότερα από όσα χρειάζονται. Επειδή πιθανότατα ...

Τσίζκεικ φράουλα: Το γλυκό που θα απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά

Το τσίζκεικ είναι ένα γλυκό που είτε θα σε ξετρελάνει είτε δεν θα σου ...

20+1 Πρακτικές συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια

1) Πώς δε θα σπάνε οι φρυγανιές. Όταν αλείφετε τις φρυγανιές, για να μην ...