Παγωμένος χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα και λευκή σοκολάτα

Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1615 όταν η πρώτη γνωστή συνταγή εμφανίστηκε σε βιβλίο μαγειρικής

Aπό τον 19ο αιώνα υπήρχε στην Ευρώπη ένα γλύκισμα τυλιγμένο σαν ρολό που θύμιζε αυτό που ονομάζουμε σήμερα κορμό. Η Wikipedia ισχυρίζεται ότι ο Ναπολέων Ι έβγαλε εκτός νόμου τα τζάκια με την πεποίθηση ότι ο κρύος αέρας από την καμινάδα ήταν επιζήμιος για την υγεία των Γάλλων πολιτών. Οι οικογένειες, έφτιαξαν το Buche de Noël ως σύμβολο της εστίας, ενός μέρους ζεστού γύρω από το οποίο μαζεύονται όλοι τους σκληρούς και κρύους χειμερινούς μήνες.

Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1615 όταν η πρώτη γνωστή συνταγή εμφανίστηκε σε βιβλίο μαγειρικής. Το όνομα Buche de Noël αναφέρεται στο παραδοσιακό Yule Log . Πολύ πριν την εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ακόμα και πριν τη γέννηση του Ιησού, τηρούνταν έθιμα που μοιάζουν με τα σημερινά Χριστούγεννα, όπως το Yule των παγανιστών Κελτών. Το χειμερινό ηλιοστάσιο (25 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) είχε μεγάλη σημασία για τους αρχαίους, καθώς οι κοινότητες της εποχής δεν γνώριζαν αν θα αντέξουν τον χειμώνα, και έπρεπε να προετοιμάζονται επί εννέα μήνες για να τον περάσουν χωρίς λοιμούς, που ήταν συχνοί. Κατά το έθιμο, έκοβαν έναν μεγάλο κορμό (Yule log) και τον έκαιγαν. Η φωτιά έπρεπε να κρατήσει καθ’ όλη την σκοτεινή αυτή εποχή του χειμώνα, συμβολίζοντας το φως και τη γέννηση, μέχρι την αρχή της άνοιξης. Για να υποδεχθούν το Νέο Έτος και να καθαρίσουν τον αέρα από τα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς, οι οικογένειες θα έκαιγαν κορμούς, στολισμένους με πουρνάρια, κουκουνάρια ή κισσό, κρατώντας τις στάχτες ως γούρι. Πίστευαν μάλιστα ότι θα τους προστάτευε από τις αστραπές.

To Yule Log ήταν αρχικά ένα ολόκληρο δέντρο, που είχε επιλεγεί προσεκτικά και έφερνε μαζί του ένα μεγάλο τελετουργικό. Το μεγαλύτερο άκρο του κορμού θα έπρεπε να τοποθετηθεί μέσα στην εστία της φωτιάς, ενώ το υπόλοιπο του δέντρου να στέκεται μέσα στο δωμάτιο. Ο κορμός άναβε από τα απομεινάρια του κορμού της προηγούμενης χρονιάς και έκαιγε κατά τη διάρκεια ων Δώδεκα Ημερών των Χριστουγέννων. Στην Προβηγκία, είναι παράδοση όλη η οικογένεια να βοηθά να κοπεί ο κορμός. Σήμερα το Yule χρησιμοποιείται σε μικρότερο βαθμό στις αγγλόφωνες ως συνώνυμο για τα Χριστούγεννα.

Το παραδοσιακό Yule Log ή Buche de Noël φτιάχνεται από παντεσπάνι, συνήθως βανίλιας, που γλασάρεται και γεμίζεται με βουτυρόκρεμα σοκολάτας. Υπάρχουν βέβαια πολλές παραλλαγές του γλυκού. Η διακόσμησή του μιμείται κομμένο κούτσουρο και στολίζεται με ζάχαρη άχνη για να θυμίζει το χιόνι, με κλαδάκια από δέντρο, φρέσκα μούρα και μαρέγκες σε σχήμα μανιταριών.

Μέχρι πρόσφατα η Γαλλία κατείχε την πρώτη θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο Buche de Noël μήκους 207,80 μέτρων, ψημένο και όμορφα διακοσμημένα από τον Philippe Gardette, πρόεδρο του συλλόγου Culinaire International που χρειάστηκε, μαζί με την ομάδα του, δυόμισι ημέρες προετοιμασίας. Το ρεκόρ έσπασε η Κίνα με έναν επικό κορμό Buche de Noël μήκους 1068 μέτρων!

Υλικά

  • Για το παντεσπάνι
  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
  • 4 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
  • ¼ φλιτζάνι κακάο κοσκινισμένο
  • 2 καψουλάκια βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
  • 150ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (έτοιμα από σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Για την επικάλυψη
  • 200γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 350ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουμπάκια

Διαδικασία

  • Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ρίχνετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάτε σε αφράτη μαρέγκα. Προσθέτετε τη μισή από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάτε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα. Ρυθμίζετε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο, εναλλάξ με το κακάο και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ενσωματωθούν στη ζύμη, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνετε τη μαρέγκα σε δύο τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.

Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μακρόστενου ταψιού 25×35 εκ. με ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

  • Βήμα 3

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και στρώνετε στον πάγκο σας μια καθαρή πετσέτα. Πιάνετε το παντεσπάνι από το χαρτί και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα. Ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό, μαζί με την πετσέτα. Αφήνετε να κρυώσει έτσι όπως είναι, ώστε να πάρει σχήμα ρολού το παντεσπάνι.

  • Βήμα 4

Ετοιμάζετε και τη γέμιση: Βάζετε την κουβερτούρα σε μπολ και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Πριν πάρει βράση τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα.

Βήμα 5

Στο μεταξύ λιώνετε στο multi τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ και το μισό γάλα (θα χρησιμοποιείτε όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα κάστανα). Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.

Βήμα 6

Ετοιμάζετε και την επικάλυψη του κορμού: Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύετε με το τυρί κρέμα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτετε το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σφίξει καλά η κρέμα. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Βήμα 7

Ανοίγετε το παντεσπάνι προσεκτικά στον πάγκο και το αλείφετε με τη σοκολατένια κρέμα κάστανου. Το ξανατυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Καλύπτετε το ρολό με τη λευκή κρέμα και με ένα πιρούνι δημιουργείτε κατά μήκος του γραμμές. Διακοσμείτε με ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουφετάκια και αφήνετε στην κατάψυξη τον κορμό να σφίξει καλά πριν τον σερβίρετε ως παγωτό.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μελιτζάνες με φέτα και τσίλι – Θα σας συναρπάσει η γεύση του!

Οι μελιτζάνες με φέτα είναι ένα πιάτο πολύ γευστικό βασισμένο στη μεσογειακή κουζίνα. Δεν ...

MasterChef: Η φωτογραφία του Σταύρου Βαρθαλίτη με τους κριτές και το μεγάλο «ευχαριστώ»

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης αναδείχθηκε νικητής του MasterChef, σε έναν λιτό τελικό που πραγματοποιήθηκε την ...

Σπιτικά παραδοσιακά μελομακάρονα με χυμό πορτοκαλιού και μέλι

Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά ...

Κουσκούς με κοτόπουλο και λαχανικά

Το κουσκούς είναι μικρό ζυμαρικό από σιμιγδάλι, μια μορφή σιταριού. Μπορεί να τρώγεται ως ...

Γκουρμέ ιστορίες: Το Roquefort είναι ένας θρύλος;

Είναι ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Γαλλίας και η πλήρης εποχή παραγωγής ...

Κοτόπουλο με πένες, μπρόκολο και παρμεζάνα

Τα σταυρανθή λαχανικά, στην οικογένεια των οποίων ανήκει και το μπρόκολο, έχουν μεγάλο εύρος ...