Όλα τα μυστικά για το σωστό barbecue

Καλέστε τους φίλους σας, κατεβάστε από τα ντουλάπια τα πιάτα σας, εξοικονομήστε χρόνο στο μαγείρεμα και φάτε νόστιμα και υγιεινά μ' αυτές τις μικρές συμβουλές ψησίματος!

Τώρα που ο καιρός είναι πιο ζεστός είναι ιδανική στιγμή για να καλέσετε φίλους στη βεράντα ή στο κήπο σας για να φάτε. Έχοντας μια συσκευή barbecue δημιουργείτε μια όμορφη ατμόσφαιρα καθώς κατά την ώρα της προετοιμασίας δε βρίσκεστε στην κουζίνα αλλά όλοι μαζί. Για να πετύχουν όμως τα ψητά σας, καλό θα ήταν να κατέχετε κάποια μυστικά, γιατί το ψήσιμο στα κάρβουνα χρειάζεται και γνώσεις, εκτός από καλή διάθεση.

Της: Έπη Τρίμη

Το ψήσιμο χρειάζεται υπομονή και συγκέντρωση. Θα πρέπει να περιμένετε να καταλαγιάσουν οι φλόγες! Τα κάρβουνα πρέπει να έχουν λευκό – γκρι χρώμα και λαμπερή όψη. Αυτή είναι είναι η πιο υψηλή και πιο σωστή θερμότητα.Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε πολύ. Tα χειρότερα είναι από πεύκα και έλατα, γιατί περιέχουν ρητίνη. Aκατάλληλα επίσης είναι της ελιάς, γιατί τινάζονται στο άναμμα της φωτιάς.
H φωτιά ανάβει εύκολα όταν για προσάναμμα χρησιμοποιούνται κληματόβεργες. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα του κάρβουνου.Φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα υλικά πριν αρχίσει η διαδικασία ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο ψήσιμο που θέλει να είστε από πάνω.

Tips για το τέλειο ψήσιμο:

Μέτρια φωτιά ώρα
Μπορεί οι μεγάλες φλόγες να σας εντυπωσιάζουν, αλλά για ένα άψογο barbeque απαιτείται μέτρια φωτιά.
Αφήστε τα ξύλα να καούν και μόλις κατεβάσουν κάρβουνα απομακρύνετε τα ξύλα για να βάλετε το κρέας. Αν βάλετε το κρέας στις φλόγες θα καεί. Αν όμως το βάλετε στα κάρβουνα θα καραμελώσει εξωτερικά και θα μείνει ζουμερό εσωτερικά. Αν κάποια στιγμή πέσουν λίπη στα κάρβουνα και ανάψει φλόγα (σπάνια συμβαίνει αυτό με το μοσχάρι, αλλά συχνά με αρνί, παντσέτα, λουκάνικο ή κοτόπουλο) χρησιμοποιείστε ένα βαποριζατέρ νερού που πρέπει να έχετε πάντα δίπλα στην ψησταριά, οπότε με καλό σημάδι σβήνετε άμεσα την εστία της φωτιάς.

Κρέας σε θερμοκρασία δωματίου
Πριν βάλετε το κρέας στη σχάρα βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το τουλάχιστον για μισή ώρα έξω, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μην αλατίζετε από πριν
Μην αλατίζετε το κρέας εκ των προτέρων. Αν το αλατίσετε πριν, θα χάσει πολλά από τα υγρά του.

Λάδι στη σχάρα
Σημαντικό μυστικό, περάστε με αρκετό λάδι τη σχάρα, για να μην σας κολλήσει το κρέας.

Προθερμάνετε τη σχάρα 
Μπορεί τα κάρβουνα να μην πρέπει να καίνε, όπως προαναφέραμε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τη σχάρα. Η σχάρα θα πρέπει να είναι καυτή.

Μην ακουμπάτε το κρέας
Είναι ένα λάθος που το κάνουν όλοι, γιατί απλά είναι η εύκολη λύση. Το γυρίζετε με το πιρούνι. Ομως αν θέλετε ένα ζουμερό φιλέτο, ή μια ζουμερή μπριζόλα ή οτιδήποτε άλλο, μην τρυπάτε το κρέας. Αν θέλετε να του αλλάξετε πλευρά πιάστε το με μια λαβίδα, ποτέ με το πιρούνι.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις:

Η σχάρα μου εξακολουθεί να καλύπτεται από υπολείμματα. Τι να κάνω;
Κανείς δεν θέλει να δοκιμάσει τις μπριζόλες φιλέτου του προηγούμενου έτους και δεν μπορείτε να περιμένετε από τη φωτιά να καίει όλα τα υπολείμματα. Χρησιμοποιήστε χαλύβδινη βούρτσα για να καθαρίσετε τις σχάρες. Αν,όμως, είναι σκουριασμένες, παραγγείλτε νέες από τον κατασκευαστή. Από εδώ και πέρα, χρησιμοποιήστε ανθεκτικές βούρτσες από ανοξείδωτο ατσάλι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τα κρέατα και τα ψάρια δε θα κολλήσουν – και ό,τι ψήσετε θα είναι νόστιμο και ζουμερό.

Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να ανάβει μια σχάρα με κάρβουνο;
Αγοράστε έναν αναπτήρα για κάρβουνο.  Όσο περισσότερο κάρβουνο δημιουργήσετε τόσο περισσότερο φαγητό μπορείτε να μαγειρέψετε την ίδια στιγμή.

Μπορώ να μαρινάρω, να τρίβω και να «ποτίζω» τα τρόφιμα για να βελτιώσω τη γεύση;
Ναι, και σχεδόν κάθε συνταγή που μαγειρεύετε σε εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Ένα πλεονέκτημα της μαρινάτας με δεντρολίβανο: τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην εξάλειψη των καρκινογόνων ουσιών του κρέατος.

Τι μπορώ να μαγειρέψω σε ένα σουβλάκι;
Σχεδόν τα πάντα. Ο σεφ και ο συγγραφέας Chris Schlesinger κόβει τα λαχανικά σε κομμάτια, γι ‘αυτό γίνονται τραγανά στο εξωτερικό, ενώ είναι ακόμα ζουμερά εσωτερικά, δήλωσε στους The New York Times. Μπορείτε έτσι να ψήσετε κομμάτια κοτόπουλου, χοιρινού, μοσχαριού, γαρίδες, ξιφία κλπ.

Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για το ψήσιμο ψαριών;
Τα ψάρια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Ο Schlesinger ξεκινάει με μια καθαρή και καυτή ψηστιέρα και στη συνέχεια καλύπτει ελαφρά τη επιφάνεια του ψαριού αλλά και τις σχάρες με λάδι με τη βοήθεια πινέλου. Αν βιάζεστε μπορείτε να τυλίξετε το ψάρι μέσα σε αντικολλητικό χαρτί ώστε να γλυτώσετε το καθάρισμα της ψηστιέρας.

Οι άνθρωποι που ψήνουν φρούτα έχουν πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο;
Καθόλου. Οι ανανάδες, οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα και το καρπούζι κάνουν εξαιρετικές σχάρες. Μπορείτε να κόψετε τα φρούτα στη μέση, να τα αλείψετε με λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια πινέλου και στη συνέχεια να τα βουτήξετε σε καστανή ζάχαρη.

Θέλω πραγματικά να φτιάξω πίτσα στο μπάρμπεκιου;
Ναι, ναι, το θέλετε. Κάνοντας πίτσα στο μπάρμπεκιου είναι εκπληκτικά εύκολο αν ακολουθήσετε αυτό το τέχνασμα εξηγείται στην ιστοσελίδα thekitchn.com:Προσθέστε τη ζύμη αφού την έχετε λαδώσει και από τις δύο πλευρές ελαφρά με ένα πινέλο. Αφού ψήσετε ελαφρά την κάθε πλευρά και γίνει τραγανή προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας τα οποία δεν πρέπει να είναι ωμά αλλά ψημένα αν πρόκειται για μπέικον ή λουκάνικο.

Συνταγές για νόστιμες μαρινάτες

Η λέξη μαρινάτα προέρχεται από την λατινική λέξη marinara που σημαίνει αυτό που προέρχεται από τη θάλασσα ή αυτό που αντέχει στα μεγάλης διάρκειας θαλασσινά ταξίδια. Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι τοποθετούσαν το κρέας στη θάλασσα μέσα σε λινά τσουβάλια για να συντηρηθεί και να μαλακώσει. Τον 16ο αιώνα στην Ευρώπη συντηρούσαν το κρέας σε λάδι και χυμό ντομάτας.

Ο χρόνος μαριναρίσματος δεν πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια.
  • Μοσχάρι μέχρι 24 ώρες
  • Χοιρινό μέχρι 6 ώρες
  • Κοτόπουλο μέχρι 4 ώρες
  • Ψάρι μέχρι 1 ώρα

ΜΑΡΙΝΑTΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ (ΓΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ)

Ανακατεύετε το χυμό ½  λεμονιού με 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και τοποθετείτε τα παϊδάκια στο μείγμα  για 4 ώρες, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές.

ΜΑΡΙΝΑTΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (ΓΙΑ ΧΟΙΡΙΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ)

Ανακατεύετε 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό 1 λεμονιού, 2-3 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο και 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφήνετε το κρέας στη μαριτάδα για 4 ώρες περίπου.

ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΛΑΪΜ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ (ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Ανακατεύετε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το χυμό 1-2 λάιμ, 1 κουταλιά μουστάρδα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι πιπέρι και 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο. Περνάτε τους κύβους του κοτόπουλου σε καλαμάκια ξύλινα ή μεταλλικά και τα τοποθετείτε στη μαρινάτα. Αφήνετε 1 1/2 ώρα το λιγότερο να μαριναριστούν, γυρνώντας τα κομμάτια συχνά.

ΜΑΡΙΝΑTΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΙ (ΓΙΑ ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Ανακατεύετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι, 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας κάρι (όχι πολύ καυτερό), 1 τριμμένο κρεμμύδι και αλάτι. Αφήνετε το κοτόπουλο να μαριναριστεί ολόκληρη νύχτα.

ΜΑΡΙΝΑTΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ (ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

Χτυπάτε σε σέικερ ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο και άλλο τόσο χυμό λεμονιού, ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό) και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου. Περιχύνετε τα λαχανικά, τα οποία έχετε τοποθετήσει σε ρηχή πιατέλα, τα σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΞΙΔΙ, ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ή ΣΑΦΡΑΝ (ΓΙΑ ΓΑΡΙΔΕΣ)

Ανακατεύετε ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 3 κουταλάκια του γλυκού ξίδι, από ½ του γλυκού αλάτι, λίγη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, καθώς και  ¼ κουταλάκι του γλυκού Κρόκο Κοζάνης ή σαφράν (σε σκόνη), 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο και πιπέρι. Τοποθετείτε στη συνέχεια τις γαρίδες σε ένα ταψί, τις περιχύνετε με μαρινάτα και τις αφήνετε στο ψυγείο για 4 ώρες.

ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ (ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΞΙΦΙΑ, ΤΟΝΟΥ)

Ανακατεύετε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο με 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί, το χυμό 1/2 λεμονιού, 2 φύλλα δάφνη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και το αλατοπίπερο. Τοποθετείτε τα φιλέτα ή κομμάτια των ψαριών σε κεραμικό σκεύος και περιχύνετε με τη μαρινάτα. Αφήνετε στο ψυγείο 2-3 ώρες σκεπασμένα.

Πώς θα ξέρετε εάν το κρέας εσωτερικά έχει ψηθεί  χωρίς να χρειάζεται να το κόψετε;

Αγοράστε ένα καλό θερμόμετρο κρέατος. Πιέστε το στο πιο παχύ κομμάτι, αποφεύγοντας τα οστά, για να μετρήσετε το βαθμό μαγειρέματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Ατομικές φωλιές τορτίγιας με αυγό και μπέικον

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το ψήσιμο του κρέατος, τώρα που πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη

Ενόψει και της Τσικνοπέμπτης – κάποιες συμβουλές για να βελτιώσετε τις τεχνικές σας ή ...

Νόστιμα και ελαφρά λαζάνια για όλα την οικογένεια

Τα λαζάνια με το που θα μπουν στο φούρνο θα σας σπάσουν τη μύτη.Όταν ...

Δροσερή τερίνα σολομού για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Η τερίνα σολομού είναι μια πολύ εύκολη και εντυπωσιακή συνταγή που μάς έρχεται από ...

Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα δεντράκια από μπισκότο

Υπέροχα γλυκά χριστουγεννιάτικα δεντράκια από μπισκότο, στολίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Δεντράκια που μπορούμε ...

Καναπεδάκια με σολομό για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Στη συνταγή αυτή, τα συνδύασα με λίγο κατίκι, ένα τυρί κοκκώδες και υπόξινο, που ...

Ξεροτήγανα τραγανά και μελωμένα

Είναι ένα γλυκό με απλά υλικά αλλά περίτεχνο τρόπο κατασκευής. Γι αυτό τελευταία λίγες ...