Ο Άκης Πετρετζίκης, αποκαλύπτει τα μυστικά του για μια νόστιμη σπιτική λαγάνα

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη Δευτέρα της Σαρακοστής

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Έκτοτε, επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται”, ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”.

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι σκληρό

350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ. μαγιά ξερή

1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

10 γρ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. ζάχαρη

σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας. Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.

Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½ ώρα). Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου. Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.

Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας. Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Μαρέγκες γεμιστές με κρέμα λεμονιού και φρούτα

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Κουσκούς με κοτόπουλο και λαχανικά

Το κουσκούς είναι μικρό ζυμαρικό από σιμιγδάλι, μια μορφή σιταριού. Μπορεί να τρώγεται ως ...

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο -έτοιμη στη στιγμή!

Η σπανακόπιτα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα ή ακόμη ...

Crème brûlée σοκολάτας: Άλλο να το λες και άλλο να το τρως

Η crème brûlée ήταν κλασικό επιδόρπιο σε καλέσματα για δείπνο στις δεκαετίες του 70 ...

Σπιτική κοτόσουπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Μια ένωση που βρίσκεται στην κοτόσουπα, η καρνοσίνη, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ...

Σπιτικά παραδοσιακά μελομακάρονα με χυμό πορτοκαλιού και μέλι

Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά ...

Δροσερή μους με φράουλα και γιαούρτι

Οι φράουλες εκτός από πολύ ωραίο χρώμα και πολύ δημοφιλή γεύση έχουν πολλά θρεπτικά ...