Μανιτάρια στρογγανόφ: Ένα ρώσικο πιάτο στο τραπέζι σας

Η κρεμώδης σάλτσα συνοδεύει πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι ή ψητό κρέας ή απλά σκεπάζει μια μεγάλη φέτα χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης για ένα απλό και χορταστικό γεύμα

Μανιτάρια στρογγανόφ… ένα αυθεντικό ρώσικο πιάτο, εξαιρετικά δημοφιλές, με επιβλητικό όνομα και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ο κόμης Πάβελ Στρογγανόφ ήταν μια διασημότητα της εποχής του, αξιωματούχος της αυλής του τσάρου Αλέξανδρου του ΙΙΙ, μέλος της αυτοκρατορικής ακαδημίας τεχνών και γνωστός σε όλο τον κόσμο για τις πολύ gourmet επιλογές του.

Ο σεφ της οικογένειας Στρογγανόφ είχε συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής το 1891, με ένα εντυπωσιακό πιάτο που συνδύαζε μοσχάρι, μανιτάρια και sour cream. Του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο και εκείνος ονόμασε το πιάτο προς τιμή του εργοδότη του.

Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία πάντως, το συγκεκριμένο πιάτο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον κόμη, μιας που είχε χάσει όλα του τα δόντια και δεν μπορούσε να μασήσει μια περιποιημένη μπριζόλα!

Υλικά

  • 250γρ μανιτάρια, σε φέτες ή λωρίδες
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λυωμένη
  • 1 κουταλιά γλυκού πάπρικα
  • 80ml λευκό κρασί ή βερμούτ
  • 1 κουταλιά γλυκού έτοιμη μουστάρδα
  • 3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος 15%
  • 2 γεμάτες κουταλιές σούπας γιαούρτι (όχι παγωμένο)
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • Αλάτι – φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

Σωτάρετε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν. Αυτό γίνεται σωστά όταν τα μανιτάρια είναι σε μονή στρώση στο τηγάνι. Αφήστε τα ακίνητα μόλις τα ρίξετε για λίγο, για να πιάσουν κρούστα. Μετά κουνήστε τα να πάρουν χρώμα από παντού.

Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε το σκόρδο, την πάπρικα και το κρασί. Σκεπάστε το τηγάνι.

Ανακατέψτε σε μπολ το γιαούρτι, την μουστάρδα, την κρέμα και το αλατοπίπερο. Προσθέστε νερό αν το γιαούρτι είναι πολύ πηχτό, ώστε να πέφτει το μίγμα από το κουτάλι. Βάλτε ζεστό νερό, για να βοηθήσετε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν τα έχετε μόλις βγάλει από το ψυγείο.

Προσθέστε την κρέμα στα μανιτάρια και αφήστε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας, ώστε να αποκτήσει σωστή πυκνότητα η σάλτσα.

Προσθέστε τον μαϊντανό και την καυτερή πιπεριά στο σερβίρισμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Πώς να φτιάξετε ζουμερά μπιφτέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Breakfast pizza – Το ιδανικό πρωινό για όλη την οικογένεια

Πεντανόστιμη σπιτική πίτσα που θα σερβίρεις σε αυτοσχέδιο brunch της Κυριακής για φίλους ή ...

Νόστιμη μανιταρόσουπα για κρύες μέρες όπως η σημερινή

Η λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup που έχει σαν ρίζα το λατινικό ...

Συγκλονιστική γαριδομακαρονάδα με λιγότερες από 300 θερμίδες

Λιμπιστική και αφροδισιακή μακαρονάδα, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, με γαρίδες και λιγότερες από ...

Μακαρόνια με σολομό

Υλικά 250 gr. spaghetti no.10 150 gr φιλέτο σολομού καπνιστό 200 ml. κρέμα γάλακτος ...

Γαλακτομπούρεκο διπλό με σοκολάτα

Το γαλακτομπούρεκο είναι αγαπημένο , παραδοσιακό γλυκό. Τι γίνεται όμως σαν συναντάει την άλλη ...

Κοτόπουλο με κάρυ: Ένα πιάτο γευστικό

Έχοντας φιλέτα από κοτόπουλο και λίγη σκόνη κάρυ, μπορείς να ετοιμάσεις ένα εντυπωσιακό πιάτο ...