Χταπόδι στιφάδο

Μερίδες: 4-5

Προετοιμασία: 20′

Χρόνος: 1 ώρα + 50′

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

To κρασί που θα βάλουμε και στην κατσαρόλα και στο ποτήρι μας ας είναι ένα Αγιωργίτικο (!) Η συνταγή είναι του σεφ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.

Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1.500 γρ., καθαρισμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια) (υπάρχουν έτοιμα, καθαρισμένα στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 3 κόκκοι μπαχάρι, ελαφρώς κοπανισμένοι
  • 420 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα με το πιρούνι
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, σε σκόνη
  • λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με το ξίδι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να βάλουμε άλλα υγρά (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του) για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει. Το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Αδειάζουμε το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με το λάδι, το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη δάφνη και τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο (αλάτι με προσοχή, γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό), το θυμάρι, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη και τόσο ζεστό νερό ώστε ίσα ίσα να καλύψει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.

Πηγή: gastronomos.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Καλοκαιράκι μαζί με τα οφέλη της μπύρας

Αχ μια μπύρα να δροσιστώ…Καλοκαιρινές βραδιές δίπλα στη θάλασσα και να ξεδιψάμε με μια ...

Η συνταγή της ημέρας: Χταποδομακαρονάδα με σπαγγετίνι

Το χταπόδι Κανείς δε θέλει να “μασάει” χωρίς αύριο ένα κομμάτι χταπόδι, αυτό είναι ...

Ριζότο με χταπόδι

Ωραίο, γευστικότατο, πλούσιο ριζότο με χταπόδι και ντομάτα. Είναι νηστίσιμο και ταιριάζει σε όλες ...

Ο Gault & Millau ανακοίνωσε την έναρξή του στην Ελλάδα

Μέσα από μια λαμπερή βραδιά που έφερε κοντά όλο τον κόσμο της εγχώριας γαστρονομικής ...

Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα μαραμένα λαχανικά που απέμειναν στο ψυγείο

Μέσα σε λίγες μέρες τα ράφια των οπωροκηπευτικών μετατρέπονται σε «νεκροταφείο» φρούτων και λαχανικών. ...

Τι να μαγειρέψω σήμερα; Κοτόπουλο με μουστάρδα και μέλι

Εύκολη συνταγή για λαχταριστό κοτόπουλο με μουστάρδα και μέλι Υλικά 1 φιλέτο από διπλό ...