Χταπόδι στιφάδο

Μερίδες: 4-5

Προετοιμασία: 20′

Χρόνος: 1 ώρα + 50′

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

To κρασί που θα βάλουμε και στην κατσαρόλα και στο ποτήρι μας ας είναι ένα Αγιωργίτικο (!) Η συνταγή είναι του σεφ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.

Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1.500 γρ., καθαρισμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια) (υπάρχουν έτοιμα, καθαρισμένα στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 3 κόκκοι μπαχάρι, ελαφρώς κοπανισμένοι
  • 420 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα με το πιρούνι
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, σε σκόνη
  • λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με το ξίδι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να βάλουμε άλλα υγρά (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του) για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει. Το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Αδειάζουμε το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με το λάδι, το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη δάφνη και τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο (αλάτι με προσοχή, γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό), το θυμάρι, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη και τόσο ζεστό νερό ώστε ίσα ίσα να καλύψει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.

Πηγή: gastronomos.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Τι θα φάμε σήμερα: Κερκυραϊκή παστιτσάδα με τα μοναδικά προϊόντα Knorr

Άρωμα Ιονίου η σημερινή συνταγή και δεν είναι άλλη από την χαρακτηριστική Κερκυραϊκή παστιτσάδα. ...

Η συνταγή της ημέρας: Γαρίδες με μαραθόριζα, μουστάρδα και ζυμαρικά ολικής

Υγιεινή συνταγή με θαλασσινά, για την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο! Υλικά:  250 ...

Το γλυκό της ημέρας: Σιμιγδαλένιος χαλβάς φούρνου με ινδοκάρυδο

Όλοι μας την περίοδο της Σαρακοστής επιθυμούμε κάτι γλυκό. Ωστόσο, τι γλυκό να επιλέξουμε ...

Fettuccine με βούτυρο, παρμεζάνα και μανιτάρια – Ένα πιάτο γευστικό

Τα fettuccine με βούτυρο, παρμεζάνα και μανιτάρια είναι ένα εύκολο και γευστικό πιάτο που τρώγεται ...

Το γλυκό της ημέρας: Γαλακτομπούρεκο

Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, τα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Δε θα ...

Ελληνική έρευνα αποκαλύπτει τη διατροφή που βελτιώνει τη μνήμη

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με την αντιμετώπισή της να βασίζεται κυρίως ...