Μαδρίτη: Δείτε το διαμέρισμα ενός εργένη που έχει στόχο να απολαμβάνει τη ζωή

Oι χώροι διαμορφώνονται με ελάχιστα χωρίσματα για μεγιστοποίηση της διαφάνειας και του φυσικού φωτός, περιορίζοντας τα όρια μεταξύ των διαφορετικών δωματίων

Με χρώμα και χαλαρή διάθεση, οι Gon Architects σχεδίασαν το «G house» στη γειτονιά Conde Duque της Μαδρίτης στην Ισπανία με χαρακτηριστικά σημεία έναν φωτεινό μπλε τοίχο και μια τεράστια μπανιέρα δίπλα στο παράθυρο. Το διαμέρισμα καταλαμβάνει τη σοφίτα ενός τετραώροφου κτιρίου και η ανακαίνισή του από τον Gonzalo Pardo των Gon Architects έχει δημιουργηθεί υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη με στόχο να πληροί την έννοια της απόλυτης χαλάρωσης και απόλαυσης κάτι που επηρέασε τις σχεδιαστικές αποφάσεις σε όλο το διαμέρισμα. Έτσι στη συνολική επιφάνεια των 121,5 τετραγωνικών μέτρων, οι χώροι διαμορφώνονται με ελάχιστα χωρίσματα για μεγιστοποίηση της διαφάνειας και του φυσικού φωτός, περιορίζοντας τα όρια μεταξύ των διαφορετικών δωματίων.

g-house-gon-architects-interiors-dezeen-2364-col-15-ituCR.jpg

Μια φωτεινή μπλε σκάλα σηματοδοτεί την είσοδο του σπιτιού, καλωσορίζει τους ενοίκους και τους προσκαλεί να ανεβούν το σκαλοπάτι που οδηγεί στον κύριο χώρο διαβίωσης. H κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό βρίσκονται στα δεξιά της εισόδου, ενώ το υπνοδωμάτιο και o χώρος μελέτης στα αριστερά. Η κάτοψη έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα ως ένα πολύ ανοιχτό δωμάτιο, χωρισμένο μόνο από έναν κεντρικό πυρήνα που στεγάζει την αποθήκη κι ένα ντους. Ακριβώς μπροστά, ένας ξύλινος όγκος στο κέντρο του διαμερίσματος κρύβει μέσα του ένα λευκό μπάνιο καλυμμένο με υλικό corian που οδηγεί σε μια μαύρη γκαρνταρόμπα. Αυτή η περιορισμένη μονάδα χωρίζεται από το υπόλοιπο εσωτερικό από τους μαύρους τοίχους και το πάτωμα, σχεδόν σαν ένα κρυφό μέρος μέσα στο σπίτι.

g-house-gon-imagen-subliminal-14-15879942600569.jpg
g-house-gon-architects-interiors-dezeen-2364-col-26-4uMbB.jpg

Το μπάνιο και η γκαρνταρόμπα είναι προσβάσιμα μέσω της βυθισμένης μπανιέρας που βρίσκεται ακριβώς έξω από το σαλόνι. Ο αρχιτέκτονας περιγράφει την ανορθόδοξη μυστική είσοδο ως χαρακτηριστικό σχεδιασμού που προσθέτει ένα στοιχείο παιχνιδιού κι έκπληξης στο εσωτερικό. «Ενώ οι ενέργειες του μαγειρέματος, του φαγητού, του ύπνου, της εργασίας ή της ανάπαυσης λαμβάνουν χώρα σε ένα ελεύθερο περιβάλλον που καθορίζεται από το σχήμα και τη θέση των αντικειμένων στο δωμάτιο, ο καθαρισμός και η περιποίηση του σώματος πραγματοποιούνται σε ένα σύνολο συνδεόμενων δωματίων στην καρδιά του σπιτιού.

aa289b1a13335b709b4b8e32e9a39edc.jpg
g-house-gon-architects-interiors-dezeen-2364-col-23-852x971-1XmSr.jpg

Για να δημιουργήσει μάλιστα έναν πιο κοινωνικό χώρο, ο Gon αφαίρεσε όλους τους τοίχους του διαμερίσματος και, αντίθετα, άφησε τα έπιπλα να ορίσουν τη λειτουργία και τη διάταξη κάθε περιοχής.

Οι χώροι που έχουν σχεδιαστεί για κοινωνικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν το σαλόνι, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία να καθίσετε δίπλα στη φωτιά με φίλους τον χειμώνα και τη βεράντα, η οποία επιτρέπει την κοινωνικοποίηση το καλοκαίρι. Υπάρχουν επίσης περιοχές για πιο στοχαστικές στιγμές, όπως το μπάνιο στην μπανιέρα με τα παράθυρα ανοιχτά.
img-6-1569919581-7b5f137d69e5b2ce9429d92e9d3e0b22.jpg

Στη μία πλευρά του κεντρικού πυρήνα βρίσκεται το κυρίως υπνοδωμάτιο και ο χώρος μελέτης, που ανοίγουν σε ιδιωτική βεράντα. Από την άλλη πλευρά, η κουζίνα, η τραπεζαρία και το σαλόνι αποτελούν την κοινωνική πλευρά του διαμερίσματος. Αυτός ο ανοιχτός, δημόσιος χώρος ανοίγει επίσης σε μια καταπράσινη βεράντα, επιτρέποντας στους κατοίκους να απολαύσουν την υπαίθρια ζωή και να διασκεδάσουν μαζί με τους επισκέπτες.

g-house-gon-architects-interiors-dezeen-2364-col-16-ia02f.jpg
g-house-gon-architects-interiors-dezeen-2364-col-33-k51rq.jpg

Το διαμέρισμα επωφελείται από έναν αριθμό υπαίθριων χώρων, συμπεριλαμβανομένου ενός κήπου με μπαλκόνι 10 μέτρων προς τα βόρεια και δύο βεράντες προσανατολισμένες προς τα νότια που έχουν πρόσβαση μέσω του υπνοδωματίου και της τραπεζαρίας. Στη βόρεια πλευρά του διαμερίσματος, η ενσωματωμένη λευκή μπανιέρα με μωσαϊκό βρίσκεται δίπλα σε μια διπλή σειρά από παράθυρα και φεγγίτες, αλλά προστατεύεται χρήσιμα από τη θέα από τα φυτά που υπάρχουν στο στενό μπαλκόνι.

g-house-gon-architects-interiors-dezeen-2364-col-29.jpg

Γενικότερα, το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από την αφθονία του φυσικού φωτός και αναδύεται ένα έντονο χρώμα που προσδίδει μια ζωντάνια σε όλα τα δωμάτια. Tο ξύλινο πάτωμα μάλιστα προσθέτει ένα στοιχείο ζεστασιάς, ενώ το πράσινο που διαπερνά το διαμέρισμα χαρίζει μια πινελιά φύσης στον χώρο που δεν περνάει απαρατήρητη από τους επισκέπτες.

Φωτογραφίες: miguel de guzmán + rocío romero

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πώς θα μετατρέψεις ένα απλό μπάνιο σε βασιλικό με απλούς τρόπους

Το μπάνιο στα περισσότερα σπίτια είναι άχαρο και ίσως και το πλέον παραμελημένο. Ωστόσο ...

Η θεραπευτική ιδιότητα των φρέσκων λουλουδιών στο σπίτι μας – Μειώνουν τον πόνο

Τα λουλούδια μπορούν όχι μόνο να φτιάξουν τη μέρα μας, αλλά αυτή η οικουμενικά ...

Διακόσμηση: Ποιος φοβάται το μαύρο στους τοίχους;

Το μαύρο στους τοίχους είναι συνδεδεμένο με την κομψότητα, το στιλ. Με τη σειρά ...

Καλαγχόη: από τη Μαδαγασκάρη στο σαλόνι μας

Η Καλαγχόη από τη Μαδαγασκάρη είναι ένα λιλιπούτειο στολίδι για το εσωτερικό του σπιτιού. ...

Τρίτη και 13: Ο λόγος που θεωρείται γρουσούζικη η συγκεκριμένη ημέρα

Τρίτη και 13. Μια ημέρα που θεωρούν πολλοί ως γρουσούζικη. Μια ημέρα ακατάλληλη για ...

10+ 5 ιδέες για το αγορίστικο δωμάτιο του παιδιού σας

Το αγορίστικο δωμάτιο πρέπει να είναι εξίσου όμορφο και λειτουργικό με των κοριτσιών. Μπορεί ...