Μυρτώ Αλικάκη: «Η κοινωνία μας νοσεί ψυχικά γιατί μας έχουν βάλει λάθος πρότυπα και άξιες ευτυχίας»

Ο διάλογος είναι σωτήριος...

Η Μυρτώ Αλικάκη φέτος πρωταγωνιστεί στη σειρά «Αστέρια στην άμμο». Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία,  βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ρένας Ρώσση- Ζαΐρη. Η νέα δραματική παραγωγή του Alpha, «Αστέρια στην άμμο» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με διπλό επεισόδιο ενώ από τη επόμενη ημέρα θα προβάλλεται καθημερινά στις 16.30.Η σειρά γυρισμένη σε Κύπρο και Ρόδο πραγματοποίησε και γυρίσματα στην Ινδία.

Η Μυρτώ Αλικάκη έδωσε συνέντευξη στο ένθετο “ENJOY” της Κυριακάτικης δημοκρατίας και τη Μαρία Ανδρέου, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την απόφασή της να ξεκινήσει ψυχανάλυση, όταν “έχασε” τον μπαμπά της.

Διάβασα σε μια συνέντευξή σου ότι έχεις κάνει ψυχανάλυση μετά την απώλεια του πατέρα σου. Όσο κουβεντιάζουμε, καταλαβαίνω ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με αυτό που λέμε αυτογνωσία.

Ναι, την ψυχανάλυση την ξεκίνησα στα 27, ύστερα από την απώλεια του πατέρα μου. Έβλεπα ότι μέσα στην καθημερινότητά μου δεν λειτουργούσα σωστά γιατί έκρυβα τον πόνο μου, τον θυμό μου, την οργή μου για να μη στεναχωρήσω τα δικά μου άτομα ή να μη δείξω ευάλωτη. Έτσι, αποφάσισα να απευθυνθώ σε έναν ειδικό.

Έκανα επτά χρόνια ψυχανάλυση και θα πω με το χέρι στην καρδιά ότι ήταν το μεγαλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου. Είχα βάρη που κουβαλούσα μέσα μου. Η ψυχανάλυση είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να αντιληφθούμε τι μας συμβαίνει, να το λύσουμε και να προχωρήσουμε. Θα έλεγα ότι η ψυχανάλυση είναι σαν τα μαθηματικά. Η ψυχή δεν είναι κάτι το αφηρημένο. Χρειάζεται τη λογική.

Λοιπόν, όταν επαναλαμβανόμενα κάνουμε τα ίδια λάθη, πρέπει να δούμε τα σημάδια. Έτσι, έχω παρατηρήσει ότι όταν αρχίζω και αυτοσαρκάζομαι, καταλαβαίνω ότι έχω πέσει στα ίδια λάθη και έχω τις ίδιες αντιδράσεις. Όταν ξεπεράσω λοιπόν το δράμα, ξεκινώ την αυτοκριτική μου και λέω «αφού με ξέρω… Ας το ζήσω σαν να μην υπάρχει αύριο». Αλλά η ψυχανάλυση με έχει κάνει να ξέρω ότι υπάρχει αύριο και αμέσως ανασυντάσσομαι.

Χρειάστηκες πρόσφατα τη γνώμη ενός ειδικού

Ναι, όταν χωρίσαμε με τον άνδρα μου, τον Πέτρο Λαγούτη, πήγαμε μαζί σε μια ψυχολόγο για να μας συμβουλεύσει πώς θα χειριστούμε το θέμα του διαζυγίου και τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Με την ψυχολόγο έχουμε ανοικτή σχέση μαζί της και όταν υπάρχει ανάγκη, θα τη συμβουλευτούμε για το καλό των αγοριών μας.

-Υπάρχει σχολή καλών γονέων;

Σχολείο καλών γονέων δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν ιδανικοί άνθρωποι. Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Με τα παιδιά τα οποία είναι συνήθως αυστηροί κριτές για τους γονείς του, το καλύτερο που έχει να κάνει ένας γονέας είναι να συζητά μαζί τους. Ο διάλογος είναι σωτήριος. Η ζωή έχει δυσκολίες. Δεν είναι ρόδινη. Αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε μέσα στην απαισιοδοξία. Ο δυτικός άνθρωπος αν και ζει από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, μια μεγάλη περίοδο ειρήνης και δεν βιώνει την καταστροφή του πολέμου, δεν είναι ευτυχισμένος. Η κατάθλιψη είναι η νόσος της εποχής μας. Πως το εξηγείται αυτό; Ενώ δεν βομβαρδίζεται από βόμβες, ενώ έχει ένα σπίτι και ένα πιάτο για να φάει και έχει ξεπεράσει το άγχος της επιβίωσης , καταναλώνει μ,ε τι χούφτες αντικαταθλιπτικά χάπια. Η κοινωνία μας νοσεί ψυχικά γιατί μας έχουν βάλει λάθος πρότυπα και άξιες ευτυχίας. Κυρίως υπερκατανάλωσης.

-Στην χώρα μας με τα δέκα χρόνια Μνημονίου και αυτή την οικονομική λαίλαπα που ήρθε και μας βρήκε δεν το βρίσκω παράλογο να βλέπω στο δρόμο σκυθρωπά πρόσωπα...

Ναι η οικονομική κρίση άφησε τα σημάδια της. Φτωχοποίησε ένα λαό. Έχετε δίκιο. Αλλά και πάλι δεν ζήσαμε τις φρικαλεότητες του Α και του Β Παγκοσμίου Πολέμου και την πείνα της κατοχής. Ναι οι μισθοί κόπηκαν κατά πολύ, οι συντάξεις των ηλικιωμένων ψαλιδίστηκαν, οι νέοι μας έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό για να μπορούν να εργαστούν αλλά και πάλι δεν ζήσαμε την οσμή του θανάτου από τις μάχες με τον εχθρό. Εξακολουθούμε να έχουμε ειρήνη στην χώρα μας , ένα πιάτο φαγητό και ένα στρώμα να κοιμηθούμε. Ας είμαστε ρεαλιστές. Υπήρξαν γενιές στην Ελλάδα που οι άνδρες πολεμούσαν συνέχεια. Άρα είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας να ξέρουμε την ιστορία μας και να εκτιμούμε το αγαθό της ειρήνης. Πρέπει μέσω της παιδείας να δημιουργήσουμε στα παιδιά μας την κριτική σκέψη.
Αυτό ήθελα να μεταδώσω και στους δυο γιους μου. Ο ένας είναι 17 ετών και ετοιμάζεται για τις εξετάσεις του και ο άλλος 13.

-Στα 30 σου έγινες μαμά δυο αγοριών . Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις δυο αγόρια;

Τα 30 είναι μια ωραία ηλικία για να κάνεις οικογένεια και παιδιά. Στα είκοσι θα έλεγα ότι είσαι πολύ νέα. Όλα μου ήρθαν όμορφα. Χάρηκα που μου έκανα αγοράκια γιατί και εγώ είμαι λίγο αγοροκόριτσο. Η επικοινωνία μου μαζί τους είναι πολύ εύκολη. Η επικοινωνία με τους άνδρες θα έλεγα ότι είναι πιο απλή. Δεν τους αρέσουν τα από πίσω , τα κρυφά, αυτή η αλήθεια τους μ αρέσει. Δε υπάρχει ψέμα. Κάτι το ύπουλο. Άρα είμαι τρισευτυχισμένη .

-Ποια ηρωίδα σου στην τηλεόραση σε έκανε να χαμογελάσεις ;

Το Μητσάκι. ‘Ήταν ένα κομμάτι από εμένα. Έπαιζα θα έλεγα τον εαυτό μου. Και η Αμαλία μου άρεσε στο «Τατουάζ» είχε στοιχεία μου. Επίσης και η Μυρτώ στο «Ταμάμ». Ωραία γυναίκα, ελεύθερη, δοτική. Η Αναστασία , τι να πω για εκείνη; Θα περιμένετε να την κατακρίνω; Όχι. Γιατί ήταν ένα νέο κορίτσι που αγάπησε δυο άνδρες αληθινά. Και σε άλλες έχει συμβεί. Απλά δεν ήταν ο πατέρας και ο γιος. Πάντως η Αναστασία είχε καλά χαρακτηριστικά γιατί στο τέλος άφησε και τους δυο. Δεν είχε χαλαρή ηθική. Προχώρησε και πιστεύω ότι θα έχει εξελιχθεί σε μια πολύ ωραία γυναίκα και σ ένα πολύ σωστό άνθρωπο που τα λάθη της νιότης θα της έδειξαν τον δρόμο. Η τρέλα της νιότης της χτύπησε το καμπανάκι αλλά δε χάθηκε στο δρόμο… Αντιστάθηκε.

Είσαι πάντα τόσο ρεαλίστρια;

Ναι. Γιατί ξέρω ότι ο κόσμος είναι φοβερά σκληρός και αυτό δεν αλλάζει. Γιατί ξέρω ότι ο κόσμος πολύ δύσκολα αλλάζει . Και το βλέπω και καθημερινά γύρω μου. Τι μπορώ να κάνω για όλο αυτό; Να παραμένω αισιόδοξη και να κάνω μικρά η πιο μεγάλα βήματα για βοηθώ την οικογένεια μου, τους φίλους, τους γείτονες και την κοινωνία. Η μεγάλη επανάσταση θα ήταν ο καθένας από το δικό του μετερίζι να έκανε κάτι προς το καλύτερο για να βελτιωθούν οι συνθήκες στην καθημερινότητα. Όχι δεν τα φτιάχνει όλα τα πολιτεία αλλά ο καθένας μας ως ομάδα. Έχουμε μια πολύ όμορφη χώρα , μένουμε σε μια πολύ ωραία πατρίδα. Στην περιοδεία με τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» ένιωσα για μια ακόμη φορά πόσο ευλογημένοι είμαστε .Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Και στην επαρχία εισπράξαμε πολύ αγάπη. Ο κόσμος έχει πολύ ανάγκη για να γελάσει. Και το θέατρο ποτέ δεν παράτησε τον Έλληνα. Παρέμεινε στην κατοχή, στον πόλεμο, στην εμφύλιο, στην χούντα ανοιχτό και τώρα μέσα στην κρίση κατέβασε και το εισιτήριο για να έρθει ο κόσμος και πάλι σ αυτό . Γιατί το θέατρο του δίνει δύναμη και ο Έλληνας το αγαπά πολύ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Διαβάστε, επίσης:Πέθανε η ανιψιά του Φώτη Σεργουλόπουλου σε ηλικία 27 ετών

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Δείτε την Κόνι Μεταξά όπως τη γέννησε η μάνα της [pick’s]

Μια ακόμη γυμνή φωτογραφία της δημοσίευσε την Πέμπτη στο Instagram η Κόνι Μεταξά, τραβώντας ξανά ...

Αυτή είναι η άσκηση της Kate Middleton για επίπεδη κοιλιά

Ακόμη και οι πριγκίπισσες έχουν τις ανασφάλειές τους και θέλουν να είναι fit και ...

Η Ελένη Φουρέιρα το έριξε στο χορό αναστατώνοντας του θαυμαστές της

Είναι απολαυστική ότι κι αν κάνει… Όπου κι αν εμφανιστεί γίνεται χαμός από την ...

Ζέτα Μακρυπούλια: «Γιατί; Με ξέρεις; Γιατί τα λες όλα αυτά για μένα;»

Στα παρασκήνια του «The Final Four» τρύπωσε η κάμερα του «Πρωινού» και η δημοσιογράφος ...

Πέθανε κι άλλος ηθοποιός της σειράς «Beverly Hills, 90210, μέσα σε μια εβδομάδα

Μετά τον θάνατο του ηθοποιού Λουκ Πέρι, που συγκλόνισε όλους τους θαυμαστές της τηλεοπτικής σειράς ...

Στην Κλερ Γουέιτ Κέλερ το βραβείο καλύτερης Βρετανίδας σχεδιάστριας

Η Κλερ Γουέιτ Κέλερ, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Givenchy, έλαβε από τα χέρια της ...