Η αποκατάσταση της Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου θα γίνει μπροστά στο κοινό

Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο όταν ήταν σχεδόν 80 ετών από το 1547 έως το 1555 και απεικονίζει τον Ιησού Χριστό μετά από την αποκαθήλωσή του α

Οι συντηρητές θα αποκαταστήσουν την περίφημη Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου, που βρίσκεται στη Φλωρεντία, μπροστά στους επισκέπτες. Η συγκεκριμένη πρακτική, που δοκιμάστηκε ήδη στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, με τη Νυχτερινή περίπολο του Ρέμπραντ, έργο που συντηρείται μπροστά στα μάτια του κοινού, κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Οι εργασίες αποκατάστασης, που θα αφαιρέσουν βρωμιά αιώνων και θα σταθεροποιήσουν το γλυπτό το οποίο βρίσκεται στο Museo dell’ Opera del Duomo, έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης. Η Πιετά είναι ένα γλυπτό που τελεί υπό την προστασία των Friends of Florence και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Opera di Santa Maria del Fiore.

Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο όταν ήταν σχεδόν 80 ετών από το 1547 έως το 1555 και απεικονίζει τον Ιησού Χριστό μετά από την αποκαθήλωσή του από τον σταυρό, υποστηριζόμενο από την Παναγία, τη Μαρία Μαγδαληνή και έναν ηλικιωμένο που μοιάζει με την καλλιτέχνη. Ο ίδιος ο Μιχαήλ Άγγελος κατέστρεψε μέρη του γλυπτού απογοητευμένος από την ποιότητα του έργου του αλλά και του μαρμάρου.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το άγαλμα έχει συσσωρεύσει βρωμιά και κερί, ενώ είχε υποστεί παρεμβάσεις με σιδερένιες ράβδους για την αποκατάσταση θραυσμάτων. Η αποκατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του επόμενου έτους.

Οι συντηρητές θα εργάζονται σε μια σκηνή που έχει εγκατασταθεί γύρω από τη βάση του γλυπτού. «Κάνουμε την αποκατάσταση μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη», είπε ο διευθυντής του μουσείου προσθέτοντας ότι το κοινό θα μαθαίνει και τη λεπτομερή ιστορία του γλυπτού.

Το έργο δεν έχει καθαριστεί ποτέ σε βάθος, ενώ ορισμένοι αποχρωματισμοί μπορεί να σχετίζονται με την ποιότητα του μαρμάρου. Οι ράβδοι σιδήρου στο γλυπτό από τη δεκαετία του ’90 είναι «σε καλή κατάσταση και σε καλή θέση», πρόσθεσαν οι συντηρητές. Ο καλλιτέχνης δεν πρόσθεσε ποτέ ένα αριστερό πόδι στην εικόνα του Χριστού, πιθανότατα επειδή θα κατέστρεφε την αρμονία της σύνθεσης.

Ο Μιχαήλ Άγγελος έδωσε το εν μέρει κατεστραμμένο από εκείνον έργο σε έναν υπάλληλο ο οποίος στη συνέχεια τον πούλησε. Στη συνέχεια, άλλαξε χέρια αρκετές φορές και τελικά έφτασε στη Φλωρεντία το 1674. Βρέθηκε σε μια σειρά εκκλησιών πριν μεταφερθεί στο Museo dell’ Opera del Duomo το 1981. Παρόλο που η γλυπτική σύνθεση είναι ημιτελής, οι ιστορικοί τέχνης την περιγράφουν ως αριστούργημα.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Αναστασία Έδεν – Άρης Βλάχος live στο Half Note

Η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν και ο συνθέτης Άρης Βλάχος παρουσιάζουν τη νέα τους μουσική ...

«The Commitments – Cinema Alive​» στην Αρχιτεκτονική Live 15 & 16/03 για τη γιορτή του St. Patrick’s Day

Λένε ότι οι Ιρλανδοί είναι ένας λαός με τον οποίο έχουμε πολλά κοινά: είναι εκδηλωτικοί, ...

Εσπευσμένα στο Λουξεμβούργο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για να χειρουργηθεί

Ο 64χρονος Γιούνκερ χρειάσθηκε να «συντομεύσει» τις διακοπές του στην Αυστρία και «να επανέλθει ...

Ενόψει της «μεγάλης συζήτησης», τα «κίτρινα γιλέκα» ξεκινούν τη δική τους πλατφόρμα

Τα κίτρινα γιλέκα από διάφορες περιφέρειες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ...