3 αντιτιθέμενοι υποψήφιοι στη Γερμανία μπορούν να διαδεχτούν τη Μέρκελ

3 υποψήφιοι -διάδοχοι της Μέρκελ
 Τρεις υψηλόβαθμοι υποψήφιοι προσπαθούν να οδηγήσουν το κόμμα της Angela Merkel, καθώς η μακροπρόθεσμος Γερμανός καγκελάριος αναζητά τον τρόπο μετά από 18 χρόνια για έναν διάδοχο που θα μπορούσε να διαμορφώσει την πιο πολυπληθή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη γενιά.

Η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση θα εκλέξει την Παρασκευή έναν νέο πρόεδρο ή πρόεδρο, ο οποίος θα είναι το αγαπημένο πρόσωπο για να διαλέξει η καγκελάριος στις επόμενες εκλογές της Γερμανίας.

Rosemary Adonelos

Η Μέρκελ είναι ηγέτης του CDU από το 2000 και καγκελάριος από το 2005. Μετέφερε το κόμμα της αμείλικτα στο κέντρο, εγκαταλείποντας στρατιωτική στρατολογία, επιταχύνοντας την έξοδο της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια, εισάγοντας οφέλη που ενθάρρυναν τους πατέρες να φροντίσουν τα μικρά τους παιδιά και επιτρέποντας την εισαγωγή γάμου.

Πιο αμφιλεγόμενα, επέτρεψε σε μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ αρνείται το κεντροδεξιό μπλοκ της για χρόνια, κορυφώνοντας σε μια εκλογή του 2013, στην οποία κέρδισε το 41,5% των ψήφων. Αλλά τον Οκτώβριο, μετά από μια ταραγμένη έναρξη στην κυβέρνησή της για τέταρτη θητεία και δύο θλιβερές κρατικές εκλογικές παραστάσεις, η 64χρονη ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU και δεν θα επιδιώξει πέμπτη θητεία ως καγκελάριος.

Οι δυνητικοί διάδοχοί της πρέπει να άρει μια ψηφοφορία για κόμματα κάτω από το 30%. Θα μπορούσαν να πάρουν το CDU, το οποίο μαζί με τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση της Βαυαρίας ήταν η πιο επιτυχημένη πολιτική δύναμη της μεταπολεμικής Γερμανίας, σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

ANNEGRET KRAMP-KARRENBAUER, 56

Ο γενικός γραμματέας του CDU από τον Φεβρουάριο, ο Kramp-Karrenbauer, συχνά αποκαλούμενh «AKK», είναι σύμμαχος της Μέρκελ και η πιο κοντινή στην κεντρική θέση της. Εκφράζει τη δική της μακρά εμπειρία στην περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία την είδε να γίνει η πρώτη γυναίκα που έγινε υπουργός εσωτερικών του κράτους ή ανώτερος υπάλληλος ασφαλείας και υπηρετεί ως κυβερνήτης του δυτικού κράτους του Σάαρλαντ.

Η Kramp-Karrenbauer λέει ότι ξέρει πώς να κερδίσει τις εκλογές, αφού αψήφησε τις προσδοκίες να κερδίσει την επανεκλογή στο Σάαρλαντ με ευρύ περιθώριο πέρυσι. Και λέει ότι έβαλε τον εαυτό της «στην υπηρεσία του CDU» παραιτώντας από αυτή τη δουλειά φέτος.

H Kramp-Karrenbauer έχει δείξει με συνέπεια μεγαλύτερη προθυμία απ ​​ ό,τι ο καγκελάριος να φροντίσει για συντηρητική ρητορική και πιο φωνητικά εναντίον του ομοφυλοφιλικού γάμου. Πρόσφατα, προσπάθησε να κάνει προσεκτική απόσταση μεταξύ της ίδιας και της Μέρκελ, χωρίς να την απορρίψει, λέγοντας ότι είχε «πολύ ζωντανές συζητήσεις» με τον καγκελάριο σε διάφορα θέματα.

Έχει μιλήσει σκληρά για θέματα μετανάστευσης, προτείνοντας μια δια βίου απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη για αιτούντες άσυλο που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι τα αδιάκοπα αναθέρμαντα επιχειρήματα σχετικά με την εισροή των μεταναστών στο 2015 είναι ένα turn-off για τους ψηφοφόρους.

FRIEDRICH MERZ, 63

Ένας αντίπαλος Μέρκελ, ο Merz επιδιώκει μια θεαματική επιστροφή μετά από περισσότερο από μια δεκαετία μακριά από την πολιτική της πρώτης γραμμής. Τονίζει μια πιο συντηρητική και φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση.

Ο Merz κατείχε την κεντροδεξιά ομάδα στο κοινοβούλιο από το 2000 έως το 2002, όταν η Μέρκελ τον έσπρωξε από αυτή τη δουλειά. Έφυγε από το κοινοβούλιο το 2009 και τα τελευταία χρόνια ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και διευθύνει το εποπτικό συμβούλιο του γερμανικού υποκαταστήματος διευθυντών επενδύσεων BlackRock.

Ένας γρήγορος ομιλητής, ο Merz στερείται κυβερνητικής εμπειρίας αλλά είναι καλά συνδεδεμένος στο κόμμα και έχει παρουσιάσει το χρόνο του μακριά από την πολιτική ως αρετή, λέγοντας ότι «είχε την ευκαιρία … να κοιτάξει έξω από την πολιτική και τις αποφάσεις του».

Στο παρελθόν, υποστήριζε τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και ισχυρίστηκε ότι οι αλλοδαποί πρέπει να μάθουν γερμανικά «Leitkultur», τα οποία θα μπορούσαν να μεταφραστούν σχεδόν ως «πολιτισμός πλειοψηφίας».

Σε αυτήν την εκστρατεία, επέκρινε την «ανεξέλεγκτη εισροή» των μεταναστών και χρέωσε ότι η CDU δέχθηκε την άνοδο της άκρας δεξιάς εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία εισήχθη στο εθνικό κοινοβούλιο πέρυσι, «με την άκρη των ώμων». Εμφανίστηκε σύντομα για να αμφισβητήσει το δικαίωμα ασύλου που κατοχυρώνεται στο γερμανικό σύνταγμα, αλλά γρήγορα περπάτησε εκείνη την πλάτη. Και έχει υποστηρίξει την ενθάρρυνση μεγαλύτερης χρήσης ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων με τη χρήση μετοχών.

JENS SPAHN, 38

Ένας κριτής της Μέρκελ, ο Σάχαν έγινε υπουργός Υγείας τον Μάρτιο καθώς η Μέρκελ αναγνώρισε την πίεση για ανανέωση. Έχει υποστήριξη για το δικαίωμα του κόμματος – αλλά φαίνεται ότι έχει καταπιεί σε μεγάλο βαθμό από την επανεμφάνιση του Merz, αφήνοντάς τον ως ξένο.

Ο Σάχαν έχει κάνει τη μετανάστευση εστιασμένη, αποκαλώντας τον «ελέφαντα στην αίθουσα». Έχει πει ότι η ασφάλεια αποτελεί βασικό ζήτημα και υποστήριξε ότι «δεν είναι και πάλι καλά όλα», παρόλο που η ροή των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί.

Ο Spahn, ο οποίος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν χρειάζεται να «μετατοπίζεται στα δεξιά», αλλά χρειάζεται να ξεκινήσει «μια πραγματική αλλαγή των γενεών». Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να επιτύχει αυτή τη φορά, αλλά αυτός ο διαγωνισμός θα μπορούσε να τον τοποθετήσει καλά για την επόμενη αλλαγή ηγεσίας του CDU.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

Η επιλογή θα γίνει από 1000 εκπροσώπους σε συνέδριο κόμματος στο Αμβούργο, πολλοί από τους οποίους είναι επαγγελματίες ή μερικής απασχόλησης πολιτικοί σε ομοσπονδιακό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει καγκελάριος για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου πριν αποσυρθεί από την πολιτική. Οι επόμενες εκλογές θεωρητικά δεν πρέπει να είναι μέχρι το 2021, αλλά αυτό είναι αβέβαιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, τους παραδοσιακούς αντιπάλους του CDU, είχε έναν εξαιρετικά ανώμαλο λίγους μήνες. Μια άλλη κρίση, ή μια ήδη συμφωνηθείσα ενδιάμεση αναθεώρηση, το επόμενο φθινόπωρο, θα μπορούσε να το μειώσει.

Όποιος και να γίνει ηγέτης του CDU, θα θέλει να ακολουθήσει τις υποσχέσεις για να οξύνει το προφίλ του κόμματος. Οι παρατηρητές αγωνίζονται να φανταστούν ότι η Μέρκελ εργάζεται καλά με την Merz, ειδικότερα, αν και οι δύο απορρίπτουν αυτή την ανησυχία.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, μπορώ να εργαστώ καλά μαζί με τον Merz, όπως και με κάθε άλλο υποψήφιο», λέει η Μέρκελ.

Διαβάστε, επίσης: Πατούλης: Η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ξήλωσαν 105 πυραμίδες που δείχνουν τα σύνορα Ελλάδα-Σκοπίων

Σύμφωνα με την αστυνομία οι άγνωστοι εκθεμελίωσαν και εγκατέλειψαν τις πυραμίδες στο ίδιο σημείο, ...

Βενεζουέλα: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – 26 νεκροί και ταραχές

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ ...

ΗΠΑ: Το «shutdown» πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο

Η μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο, ...

Πάγκαλος: Δεν κυκλοφορώ γιατί φοβάμαι τους τραμπούκους και το γιαούρτωμα 

Νέες δηλώσεις για τη σύνταξή του έκανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος, ...

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσει ο Δανέλλης

Επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πληροφορίες περί στήριξης από τον Σπύρο Δανέλλη της κυβέρνησης. Όπως ...