Άνθρωποι – Εμπορεύματα: Η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας

Λίγες είναι οι σπείρες που έχουν εξαρθρωθεί και ακόμη λιγότερα τα θύματα που καταφέρνουν να διασωθούν.

Με εργαλεία την βία, τις απειλές, τον εκφοβισμό και την παραπλάνηση όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορικής εκμετάλλευσης. Τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη αδιακρίτως. Υπολογίζεται ότι τα θύματα αγγίζουν σε αριθμό τα 27.000.000 παγκοσμίως.

Ευρυδίκη Τζιμοπούλου

Είναι η 3η κατά σειρά οργανωμένη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας ακολουθώντας την εμπορία των όπλων και των ναρκωτικών. Οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κοινωνική θέση και τη κακή οικονομική κατάσταση κάποιων ανθρώπων, με ψευδείς υποσχέσεις στρατολογούν και τους μεταφέρουν στον τόπο εκμετάλλευσης.

Συνήθως η εκμετάλλευση αυτή έχει τη μορφή εξαναγκασμού σε εργασία, σεξουαλικές πράξεις, συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις και απόσπαση οργάνων, ιστών ή κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Στην χώρα μας το φαινόμενο της σωματεμπορίας βρίσκεται σε έξαρση. Η Ελλάδα αποτελεί είτε τον προορισμό είτε ένα πέρασμα στο δρόμο (για την Ευρώπη) για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι περίπου το 35% των θυμάτων, που έρχονται, είναι ανήλικοι που εκδίδονται.

Λίγες είναι οι σπείρες που έχουν εξαρθρωθεί και ακόμη λιγότερα τα θύματα που καταφέρνουν να διασωθούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιείται και συνεργάζεται με άλλους φορείς για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.Με την βοήθεια Μ.Κ.Ο., κοινωνικών υπηρεσιών, δικαστικών και αστυνομικών αρχών και υπηρεσιών μετανάστευσης αποσκοπεί στην καταπολέμηση του φαινομένου.Τα Ην. Έθνη συμβάλλουν κι αυτά στη καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν την Παγκόσμια Δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου μεταναστών.

Η δημιουργία μιας δικτυακής πύλης γνώσης για την εμπορία ανθρώπων είναι ένα από τα έργα τους. Η πύλη αυτή φιλοξενεί μια βάση δεδομένων νομολογίας σχετικά με επίσημα τεκμηριωμένες δικαστικές υποθέσεις σχετικά με την εμπορία ανθρώπων και μια βάση δεδομένων για τη νομοθεσία.

Η πρωτοβουλία αυτή θα διευκολύνει την διάδοση πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή της «Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος και ειδικότερα του Πρωτοκόλλου για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Προσώπων, Ειδικά Γυναικών και Παιδιών».

Διαβάστε, επίσης:Γιατί τιμωρούμε τη διαφορετικότητα;

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε καθεδρικό ναό στην Campina της Βραζιλίας

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την διάρκεια λειτουργίας σε καθεδρικό ναό ...

Κίνα: Αυτό ανακάλυψαν οι γιατροί όταν άνοιξαν το στομάχι 8χρονης

Η Xiao Li, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με πονόκοιλο ενώ είχε σταματήσει να τρώει ...

«And the Oscar goes to…» Mια μαγική βραδιά για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου [άποψη]

Αν ήταν χωροφύλακας σε κάποιο μακρινό χωριό της Ελληνικής επαρχίας και κυνηγούσε έναν κλεφτοκοτά, ...