Βρούτσης στο MEGA: Από 22-29 Οκτωβρίου η πληρωμή των αναδρομικών

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπογραφούν οι αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο της πληρωμής των αναδρομικών στους δικαιούχους

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναφερόμενος στα αναδρομικά των συντάξεων, που αναμένεται να λάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπογραφούν οι αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο της πληρωμής των αναδρομικών στους δικαιούχους.

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από 22 έως και 29 Οκτωβρίου και τα ποσά θα είναι «ανεκχώρητα, ακατάσχετα, δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές του Δημοσίου, είτε σε φόρους είτε σε ασφαλιστικά ταμεία και δε γίνεται παρακράτηση 20% του φόρου. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν το σύνολο του ποσού ακέραιο».

Ωστόσο, το όποιο ποσό λάβει ο κάθε συνταξιούχος ως αναδρομικά, «θα θεωρηθεί του χρόνου ως εισόδημα και θα τακτοποιηθεί με τις κείμενες διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος».

Σχετικά με την καταβολή των ποσών σε χήρες και κληρονόμους, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «όλοι οι κληρονόμοι θα πάρουν τα χρήματά τους» στο σύνολο τους και όχι αναλογικά.

Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυτούς που δε δικαιούνται αναδρομικά, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι δεν προβλέπεται να λάβουν κάποιο επίδομα, ούτε από το υπουργείο αλλά ούτε και από τον προϋπολογισμό.

«Στέρεο» το ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό, σημείωσε ότι με την αναβάθμιση του συστήματος και τα ηλεκτρονικά μέσα, πλέον οι συντάξεις θα βγαίνουν αμέσως, θα είναι συγκεκριμένες και θα ακολουθούν τους δικαιούχους για την υπόλοιπη ζωή τους.

«Το ασφαλιστικό κακοποιήθηκε γιατί χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό εργαλείο απέναντι στην εξαγορά συνειδήσεων και ψηφοφόρων, καταβάλλοντας ποσά που δεν μπορούσε να σηκώσει. Για πρώτη φορά σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό στέρεο, μέχρι το ’70 έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και είναι εγγυημένες οι συντάξεις».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» με το καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα, αφού «όλοι ξέρουν τι και πώς θα το πάρουν».

«Έχουμε ένα ασφαλιστικό που αποδίδει με δίκαιο και αναλογικό τρόπο τη σύνταξη, στη βάση των εισφορών που καταβάλλει ο καθένας».

Σχετικά με τη φιλολογία γύρω από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «δεν προβλέπεται αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε αλλαγή του χρόνου θεμελίωσης σύνταξης. Δεν υπάρχει σχεδιασμός του υπουργείου για να αλλάξουμε τα συγκεκριμένα χρονικά όρια».

«Παθογένεια» οι εκκρεμείς συντάξεις

Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός χαρακτήρισε «παθογένεια» τον τρόπο με τον οποίο έβγαιναν μέχρι πρότινος οι συντάξεις, ενώ τόνισε ότι δεν γίνεται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς από τη μία μέρα στην άλλη.

«Θα λύσουμε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων για πάντα, είμαστε στο τέλος της παθογένειας 50 ετών».

Τι ισχύει για τις υπερωρίες

Αναφερόμενος στις υπερωρίες και στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι το 8ωρο παραμένει θεμέλιος λίθος του εργατικού δικαίου, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν «στον συνδικαλιστικό νόμο».

«Οι υπερωρίες πληρώνονταν, πληρώνονται και θα πληρώνονται».

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Αγρότες : Έως την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου οι δηλώσεις για αποζημιώσεις

Eως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους κατά τόπους ανταποκριτές του ...

Αναδρομικά: «Τσουνάμι» αγωγών απ’ όλο το Δημόσιο

Περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το ...

Εκπτωση 25% για φορολογικές υποχρεώσεις

Είχατε ως φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο την διευκόλυνση της έκπτωσης του 25% για ...

Μικτές τάσεις στις συναλλαγές στο ιαπωνικό χρηματιστήριο

Μικτές τάσεις επικρατούν μέχρι στιγμής κατά τη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, με τους ...

Εξετάζονται φοροελαφρύνσεις λόγω κορονοϊού σε δηλώσεις εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ

Το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δόσεις για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων όσων έκαναν ...