Σε λίγο ανακοινώνονται νέες αντικειμενικές και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα ανακοινώσει στις εννιά ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οι 13.808 νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Για τις 133 νέες επεκτάσεις προκύπτουν αυξήσεις ακόμη και 40%. Με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης , η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα οι φόροι μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους μετά το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Στο 0,94% κυμαίνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου

Το 0,94% άγγιξε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου, την ίδια στιγμή που ...

Κοινωνικό μέρισμα: Ποσό από 500 έως 1.000 ευρώ

Πριν από τα Χριστούγεννα, 200.000 νοικοκυριά των πλέον ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από 500 έως ...

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Η νέα υπουργική απόφαση αφορά σε συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες είτε ...

Ελαιοκομία: ενίσχυση με 126 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Η ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την ενίσχυση του κλάδου της ελαιοκομίας με συνολικά 126 εκατ. ...

Νέα διαδικασία για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αναστολή – Πώς θα δηλωθούν

Υπογράφτηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών ...

Γεωργιάδης στο MEGA : Παραμύθι τα περί πτώσης τζίρου 80%

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε για τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας ο υπουργός Ανάπτυξης ...