Πιέσεις SSM για πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας αξίας και κάτω των 100.000 €.

Ο νόμος Κατσέλη λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Εντονες πιέσεις για επέκταση των πλειστηριασμών και σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία και είναι αξίας κάτω των 100.000 ευρώ ασκούνται από τον SSM, κλιμάκια του οποίου βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, εξετάζοντας αναλυτικά τα πλάνα που έχουν καταθέσει οι τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται με τις τράπεζες είναι και η αλλαγή του νόμου Κατσέλη ενόψει και της λήξης της προστασίας που παρέχει για την πρώτη κατοικία βάσει του άρθρου 9, το οποίο καταργείται στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί –SSM και ΔΝΤ– θεωρούν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησής του, καθώς η παράτασή του θέτει σε κίνδυνο τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, οι οποίοι είναι φιλόδοξοι και δύσκολο να επιτευχθούν. Στις εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται είναι:

• Η παράταση του νόμου με αλλαγή των κριτηρίων που ισχύουν σήμερα προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στον νόμο.

• Η θέσπιση ενός νέου πλαισίου προστασίας με βάση το κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει τη συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή του δανείου, με βάση επίσης συγκεκριμένα κριτήρια.

• Η πλήρης κατάργηση κάθε προστασίας και η αναζήτηση λύσης από κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά μέσα από τη δικαστική οδό.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνεται από τους θεσμούς, ο νόμος Κατσέλη λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που υπολογίζονται στο 25% αυτών που έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν σε αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό έδωσαν σαφείς κατευθύνσεις στις τράπεζες για τον εντοπισμό τους, ενώ ισχυρές είναι και οι πιέσεις που δέχτηκαν οι τράπεζες για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών, αλλά και την επέκταση σε ακίνητα μικρότερης αξίας, δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το 60% των κόκκινων στεγαστικών δανείων συνδέεται με ακίνητα αξίας από 25.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ το 30% με ακίνητα αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Με δεδομένο, όπως σημειώνουν, ότι η προστασία που παρέχεται σήμερα μέσω του νόμου Κατσέλη καλύπτει το 95% όσων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, οι τράπεζες προτείνουν το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να περιοριστεί στις 100.000 ευρώ, από τις 280.000 ευρώ που είναι σήμερα με βάση και τον αριθμό των τέκνων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, ο αριθμός των προγραμματισμένων –έως και τον Ιούνιο του 2019– πλειστηριασμών έχει φθάσει σήμερα τις 23.750. Μεταξύ των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται είναι και διαμερίσματα ή μονοκατοικίες αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Για το 2019 ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν εκτιμάται στις 30.000. Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη η ΤτΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για τη μείωση κατά 40 δισ. ευρώ του στοκ των κόκκινων δανείων κάνοντας χρήση του αναβαλλόμενου φόρου. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο σχέδιο, ενώ διευκρίνισε ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη αλλά σε προκαταρκτικό στάδιο ακόμη. Ξεκαθάρισε επίσης ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για δημόσιο χρήμα, πρέπει να ζητηθεί και η άποψη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Πηγή: kathimerini.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πράσινο φως για εκταμίευση των 748 εκατ. από το Eurogroup

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση ...

Δανειολήπτες: Αύξηση των αιτημάτων για την προστασία πρώτης κατοικίας

Με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης ...

Ναυαγεί η εξαγορά της ΑΝΕΚ από την Attica

Σε λειτουργικό και χρηματοοικονομικό αδιέξοδο που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά της έχει οδηγήσει η ...

Δώρο Πάσχα 2020: Στις 31 Ιουλίου η καταβολή στις επιχειρήσεις

Βάσει πληροφοριών, τέλη Ιουλίου και συγκεκριμένα, στις 31 του μήνα αναμένεται να καταβληθεί στις ...

Βατόπουλος: Αχτίδα φωτός για το άνοιγμα της εστίασης

Άνοιγμα εστίασης  Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Open  και τη Φαίη Μαυραγάνη, ...

ΟΠΕΚΑ: Στους λογαριασμούς σήμερα τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα

Σήμερα, Τέταρτη καταβάλλονται τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα του Ιανουαρίου 2019 σε 16.755 δικαιούχους σε ...