Mεγάλες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα

Οι βαθιές αλλαγές στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μέσα στην τριετία 2019 – 2021 δεν θα περιοριστούν μόνο στη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Εξίσου δραστική αναμένεται και η μείωση της φυσικής παρουσίας των τραπεζών, η οποία θα αφήσει την καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με όχι περισσότερα από 250 καταστήματα μέχρι τα τέλη του 2021!

Η προοπτική της σημαντικής περαιτέρω συρρίκνωσης των τραπεζικών δικτύων αποτελεί πηγή προβληματισμού για τις τράπεζες. Oι τελευταίες βρίσκονται σε μεταξύ τους συνεννόηση ώστε να «μοιράσουν» τη γεωγραφική παρουσία τους ανά την Ελλάδα, συμφωνώντας πού θα κλείσουν καταστήματα και πώς θα διατηρήσουν φυσική παρουσία, καλύπτοντας όλη την περιφέρεια.

Με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018, το σύνολο του δικτύου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανερχόταν σε 1.854 καταστήματα από 1.985 στα τέλη του 2017.

Στο διάστημα αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε τον αριθμό των καταστημάτων της από τα 620 στα 564, η Εθνική Τράπεζα από τα 486 στα 483, η Alpha Bank στα 457 από 483 και η Eurobank στα 350 από 396.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι τράπεζες στα αποτελέσματα εννεαμήνου, προκύπτει ότι από τις αρχές του 2018 έκλεισαν 130 καταστήματα και παράλληλα περισσότεροι από 2.700 υπάλληλοι αποχώρησαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Η μείωση καταστημάτων και προσωπικού είναι απόρροια τόσο των δεσμεύσεων των πλάνων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM και τα οποία προβλέπουν μείωση του κόστους κατά 25% – 30%, αλλά και συνέπεια των τεχνολογικών εξελίξεων. Προκειμένου να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της τεχνολογίας, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προγραμματίζουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΕΤ που εκπόνησε η ΕΥ, η σχέση πελατών – τραπεζών έχει αλλάξει σημαντικά, με τους πελάτες των τραπεζών να έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου για συναλλαγές, να χρησιμοποιούν κυρίως χρεωστικές κάρτες για τις online αγορές τους και να έχουν υιοθετήσει πλέον το ψηφιακό πορτοφόλι.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 67% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το internet για τις συναλλαγές του με τις τράπεζες, έναντι ποσοστού 81% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των χρηστών Smartphone, από 12% το 2012, έφτασε το 66% στα τέλη του 2017, ενώ κάθε πελάτης είναι συνδεδεμένος με 2,3 συσκευές μέσω των οποίων διενεργεί συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αφενός την πολύ γρήγορη ψηφιακή ωρίμαση των Ελλήνων συναλλασσομένων, αφετέρου το περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης των ψηφιακών συναλλαγών.

Για την πληρωμή λογαριασμών και τη μεταφορά χρημάτων, οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το internet και το mobile banking.

Και τα δύο αυτά μέσα συναλλαγών μετρούν στην Ελλάδα 6,25 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Μέσω web banking διενεργήθηκε το 2017 η μεγάλη πλειοψηφία των συναλλαγών, ενώ την ίδια στιγμή, η αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση, ενισχυόμενη περισσότερο από 20 φορές σε σχέση με 5 χρόνια πριν.

Το 73% των ενεργών χρηστών web banking πραγματοποιούν περίπου 277 συναλλαγές ανά λεπτό μέσω διαδικτύου, η αξία των συναλλαγών μέσω web banking ανέρχεται σε 221,7 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 886.000 είναι οι συνδέσεις που γίνονται καθημερινά στο web banking.

Αντιστοίχως, το 43% των ενεργών χρηστών mobile banking, πραγματοποιούν περίπου 27 συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου ανά λεπτό, η αξία των συναλλαγών μέσω mobile ανέρχεται σε 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι καθημερινές συνδέσεις στο mobile banking ανέρχονται σε περίπου 416.000.

 

Διαβάστε, επίσης: Περικοπές έως 40% στους νέους συνταξιούχους

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται, πότε θα το λάβουν

Σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, πρώην ΚΕΑ με τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί, ...

ΟΠΕΚΑ: Αναβολή στο άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα παιδιού

Μετατίθεται χρονικά για τεχνικούς λόγους το άνοιγμα της πλατφόρμας Α21 για το επίδομα παιδιού, ...

Ο CEO της Airbus προειδοποιεί για υποχρεωτικές απολύσεις

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού αερομεταφορέα Airbus προειδοποίησε το προσωπικό για υποχρεωτικές απολύσεις, καθώς τα ...

Κατώτατος μισθός: Τι αλλαγές έρχονται από το 2020 για τους εργαζόμενους

Μετά την Πρωτοχρονιά ο κατώτατος μισθός έρχεται και εκτιμάται ότι θα φέρει αυξήσεις στην… ...

«13η σύνταξη»: Τι προβλέπει το κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Στη θέση της θεσμοθετείται ένας μηχανισμός στήριξης μέσω του οποίου θα καταβάλλεται κάθε χρόνο ...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 0,32% το κλείσιμο

Διόρθωσε η Αθήνα σήμερα αφού προηγουμένως ξεπέρασε τις 850 μονάδες. Η αγορά ξεκίνησε ανοδικά, αλλά μετά ...