Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ποιοι θα λάβουν έκπτωση 2.100 ευρώ

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ καθώς και όσοι έχουν ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ

Η εφαρμογή για την υποβολή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις έχει ήδη ανοίξει. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωση φόρου, που ουσιαστικά είναι η παροχή ταυ αφορολόγοτου ορίου.

Υπό μία, όμως, πολύ σημαντική προϋπόθεση. Να έχουν δαπανήσει ένα μέρος του εισοδήματός του από μισθωτέs υπηρεσίες με τη χρήση ηλεκτρονικού τραπεζικού μέσου, δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή με πίστωση τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων ή των επαγγελματιών από τους οποίου αγοράζουν προϊόντα ή λαμβάνουν υπηρεσίες αντίστοιχα.

Με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, επήλθαν δύο αλλαγές στη σχετική υποχρέωση. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ καθώς και όσοι έχουν ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, κατά κύριο λόγο για περιστασιακά απασχολούμενους ή ανέργουs με ελάχιστο ετήσιο εισόδημα οι οποίοι, για να οικοδομήσουν το αφορολόγητο όριο, λαμβάνονταs την έκπτωση φόρου Θα πρέπει να συγκεντρώσουν χάρτινες αποδείξεις.

Αναλυτικά η έκπτωση φόρου

Η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο για του μισθωτούs, συνταξιούχους και κατά κύριο επαγγελματίες αγρότες είναι:

1.900 ευρώ για όσου είναι άγαμοι ή έγγαμοι χωρίς παιδιά
1.950 ευρώ για όσουs έχουν ένα παιδί
2.000 ευρώ για όσουs έχουν δύο παιδιά
2.100 για όσουs έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά (λαμβάνουν και οι δύο σύζυγοι την έκπτωση ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τηs οικογένειαs). Η έκπτωση φόρου χορηγείται ολόκληρη για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και για υψηλότερο εισόδημα περιορίζεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με την παρακάτω κλίμακα:

Eως 20.000 ευρώ με συντελεστή 22%
Από 20.000 έως 30.000 € με συντελεστή 29%
Από 30.000 έως 40.000 με συντελεστή 37% και
Από 40.000 και άνω με συντελεστή 45%.
Για παράδειγμα, έγγαμος μισθωτός με ένα παιδί έχει ετήσιο εισόδημα 22.000€. Ο φόροs κλίμακας που του αναλογεί ανέρχεται σε 4.980 ευρώ. Επειδή, όμως, έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, του γίνεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία ψαλιδίζεται κατά 20 ευρώ επειδή έχει εισόδημα 2.000 ευρώ πάνω από τα 20.000. Έτσι του αναλογεί φόροs εισοδήματος ύψους 3.050 ευρώ.

Θα πρέπει όμως να δαπανήσει και ένα μέρος του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα. Το ποσό που πρέπει να δαπανηθεί με πλαστικό χρήμα υπολογίζεται με βάση την παρακάτω κλίμακα: για ετήσιο εισόδημα από 1 έως 10.000 ευρώ στο 10%, από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ στο 15% και από 30.000,01 ευρώ και άνω στο 20% και μέχρι 30.000 ευρώ.

Έτσι, ο φορολογούμενοs του παραδείγματός μας θα πρέπει να δαπανήσει με πλαστικό χρήμα το ποσό των 2.800€. Αν έχει δαπανήσει λιγότερα, τότε χάνει ουσιαστικά μέρος τηs έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Για το ποσό τα δαπάνης με πλαστικό χρήμα που του λείπει του επιβάλλεται πρόσθετος φόροs 22%. Έτσι, αν αντί για 2.800 ευρώ έχει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα 1.800 ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 220 ευρώ.

Ποιοι απαλλάσσονται

Από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου εξαιρούνται μερικές κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι περιστασιακά απασχολούμενοι με χαμηλό εισόδημα κ.ά. Οι φορολογούμενοι αυτοί Θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις σε φυσική μορφή. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων υπολογίζεται με την ίδια κλίμακα που υπολογίζονται και οι ελάχιστες δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου αναγνωρίζονται οι παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
Αλκοολούχα ποτά και καπνός
Ένδυση και υπόδηση
Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
Υγεία
Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάvnς για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράs οχημάτων, πλην των ποδηλάτων
Επικοινωνίες
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων κατ αεροσκαφών
Εκπαίδευση
Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Φορολογικές δηλώσεις 2019: Άνοιξε το TaxisNet – Τα σημεία παγίδα με το πλαστικό χρήμα

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Σεισμός πριν από λίγο στη Θήβα, έγινε αισθητός και στην Αθήνα

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ...

«Κρεμάστε με στην πλατεία», λέει μετανιωμένος ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας δήλωσε: «Δε νιώθω καλά… Έπρεπε ...

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ- παραλύει το Δημόσιο

Το  Δημόσιο σήμερα «κατέβασε τα ρολά» λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ...

Πετρόπουλος: Έρχονται νέα μέτρα ανακακούφισης των οφειλετών στα Ταμεία

Μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και ανακούφισης των οφειλετών τους επόμενους μήνες,αναφορικά με τις οφειλές ...

ΔΕΗ: Μπλακ άουτ στα Νότια Προάστια-Ποιες περιοχές δεν έχουν ρεύμα

Χωρίς ρεύμα χιλιάδες κάτοικοι στα νότια προάστια. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο ...