ΕΛΣΤΑΤ: Η εικόνα του κόστους παραγωγής επιχειρήσεων

Μεικτή εικόνα παρουσίασε το κόστος παραγωγής στις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών το α' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το α' τρίμηνο 2019

Μεικτή εικόνα παρουσίασε το κόστος παραγωγής στις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2019, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε σε: Ταχυδρομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ταχυμεταφοράς (8,4%), Υπηρεσίες διακίνησης φορτίων (2,8%), Υπηρεσίες θαλάσσιων και ακτοπλοϊκών μεταφορών (1,8%), Υπηρεσίες παρουσίασης στα μέσα ενημέρωσης (1,7%), Υπηρεσίες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων, παροχής συμβουλών και συναφείς υπηρεσίες (1,4%), Υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών (1,3%), Υπηρεσίες απασχόλησης (1,1%), Υπηρεσίες αποθήκευσης (1%), Υπηρεσίες ενημέρωσης (1%), Υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (0,5%), Υπηρεσίες οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και μετακόμισης (0,2%) και Υπηρεσίες που παρέχονται από διαφημιστικές εταιρείες (0,1%).

Στον αντίποδα, μειώθηκε σε: Υπηρεσίες αρχιτεκτόνων και μηχανικών και άλλες υπηρεσίες παροχής τεχνικών συμβουλών (2,1%), Υπηρεσίες παροχής συμβουλών διαχείρισης (0,9%), Υπηρεσίες έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων (0,9%), Υπηρεσίες λογιστικής, τήρησης λογιστικών βιβλίων και λογιστικού ελέγχου υπηρεσίες παροχής φορολογικών συμβουλών (0,6%) και Υπηρεσίες τεχνικών δοκιμών και αναλύσεων (0,6%). Ενώ, παρέμεινε αμετάβλητος σε: Νομικές υπηρεσίες, Υπηρεσίες ασφάλειας και διεξαγωγής ερευνών και Υπηρεσίες καθαρισμού.

Μείωση κατά 12,3% παρουσίασε το βάρος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα

Μείωση 12,3% του βάρους των φορτίων/εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα καταγράφηκε το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Ειδικότερα, το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 75.244,2 χιλιάδες τόνους έναντι 85.829,1 χιλ. τόνων το δ’ τρίμηνο του 2018. Τα τονοχιλιόμετρα ανήλθαν σε 7.017.504,4 χιλ., σημειώνοντας μείωση 5,3% σε σχέση με το 2018, οπότε είχαν ανέλθει σε 7.413.563,3 χιλ.

Σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου (είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων) από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων, η σημαντικότερη παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας», ενώ από την άποψη των τονοχιλιομέτρων στην κατηγορία «Εμπορευματοκιβώτια». Η σημαντικότερη μείωση τόσο αναφορικά με το βάρος των μεταφερθέντων εμπορευμάτων, όσο και των τονοχιλιομέτρων, παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες».

Ανά μεγάλη γεωγραφική περιοχή, από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων, ποσοστό 39,4% των φορτώσεων πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας μείωση 25,4% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2018. Μείωση παρουσιάστηκε και στις φορτώσεις των λοιπών μεγάλων γεωγραφικών περιοχών της χώρας κατά τη σύγκριση της ίδιας χρονικής περιόδου, πλην των Νήσων Αιγαίου και Κρήτης, όπου παρουσιάστηκε αύξηση 29,1%.

Από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων, οι περισσότερες εκφορτώσεις (ποσοστό 38,8%) πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας μείωση 26,3%. Μείωση παρουσιάστηκε και στις εκφορτώσεις των λοιπών μεγάλων γεωγραφικών περιοχών της χώρας, πλην των Νήσων Αιγαίου και Κρήτης, όπου παρουσιάστηκε αύξηση 29,5%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πήραν… τα πάνω τους οι δείκτες μετά και την «Μαύρη Δευτέρα»

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά τις τελευταίες τρεις πτωτικές συνεδριάσεις έχει καταγράψει απώλειες 23,03%. ...

Νέα διαδικασία για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αναστολή – Πώς θα δηλωθούν

Υπογράφτηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών ...

Ρόδος: «Κούρεμα» 365.000 σε χρέη ζεύγους συνταξιούχων προς τις τράπεζες

Το Ειρηνοδικείο Ρόδου αποφάσισε ένα… γενναίο «κούρεμα» χρεών, ύψους 365.000 ευρώ, σε ζευγάρι συνταξιούχων ...

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την κατεδάφιση κτιρίων στο Ελληνικό – Το tweet Γεωργιάδη

  Η απόφαση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης κτιρίων στο Ελληνικό δημοσιεύθηκε, χθες αργά το ...

Δε θα υπάρξει άλλη παράταση, πέραν της 29ης Ιουλίου, για τις φορολογικές δηλώσεις

Σε δήλωσή του σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε πως δε θα δοθεί ...

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς να γλιτώσετε από το φόρο εισοδήματος

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος έχουν οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα ...