Δώρο Χριστουγέννων: Υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος στις 10 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους

Δώρο Χριστουγέννων

Σε 4 ταχύτητες θα πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα τον φετινό Δεκέμβριο. Το «κλειδί» για τον φετινό υπολογισμό είναι αν η σύμβαση τέθηκε ή όχι σε αναστολή σύμβασης εργασίας το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος.

Δεδομένου ότι το lockdown επέστρεψε σε όλη την χώρα από τον Νοέμβριο και θα παραμείνει ενεργό και για ένα τμήμα του Δεκεμβρίου, εκτιμάται πως δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί θα λάβουν φέτος «ψαλιδισμένο» Δώρο Χριστουγέννων και μάλιστα σπαστά, δηλαδή με δυο πληρωμές, μια από τον εργοδότη και μια από το κράτος. Η διαφορετική, μάλιστα, ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου που υπολογίζεται στα 800 ευρώ και όχι στα 534 ευρώ, θέτει ακόμη έναν διαχωρισμό στον υπολογισμό του ποσού. Ένα πρόσθετο ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι τι θα ισχύσει σε περίπτωση που ο μισθωτός είναι σε αναστολή στις 10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την πάγια νομοθεσία, βάση υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

«Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος στις 10 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αν ο εργαζόμενος βρεθεί σε αναστολή την 10η Δεκεμβρίου, τότε πρέπει να αναζητηθεί – κατά την άποψή μου – η προηγούμενη εργάσιμη ημέρα με βάση την οποία σε καθεστώς ενεργής απασχόλησης θα πρέπει να υπολογιστούν οι αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων για την περίοδο που ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά», παρατηρεί ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος και προσθέτει : «το Δώρο υπολογίζεται στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στο μισθό. Συνυπολογίζονται όλες οι υπόλοιπες παροχές που δίδονται τακτικά, όπως έξοδα τηλεφώνου, αυτοκινήτου, ενοικίου, εφόσον θεωρούνται τακτικές αποδοχές».

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Ποιοι θα δουν αυξημένες συντάξεις από την Πρωτοχρονιά

Διπλές αυξήσεις σε 500.000 κύριες συντάξεις και 460.000 επικουρικές, φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ...

ΧΑΑ: Ο Γενικός Δείκτης στις 633,43 μονάδες, άνοδος κατά 1,24%

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κινήθηκε ανοδικά σήμερα, με δεδομένο το κλίμα ...

Πρωτογενές έλλειμμα: στα 6,6 δισ. ευρώ το στο 8μηνο

Βαρύ είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στον προϋπολογισμό με το πρωτογενές έλλειμμα να φθάνει ...

Η Κυβέρνηση στηρίζει τις κλειστές επιχειρήσεις και για τον μήνα Απρίλιο

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπεται να ανακοινώνει εντός της ημέρας, νέο έκτακτο οριζόντιο μέτρο στήριξης ...

Γιάννης Κυριόπουλος: «Ηδη χάσαμε περίπου 12 % του ΑΕΠ από την πανδημία »

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης ...