Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες συμβάλλει στην εξυγίανση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει ήδη στους θεσμούς την πρότασή του για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία έχει βασισθεί και σε συστάσεις που έχει διατυπώσει για το θέμα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μετά από ελέγχους που διενήργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε φορείς του Δημοσίου για πάνω από ένας έτος, εντόπισε πλήθος προβληματικών διαδικασιών και παραλείψεων, τις οποίες περιέγραψε σε ειδική έκθεση που κατέθεσε στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, το  Ελεγκτικό Συνέδριο εντόπισε τα εξής:

-Μη λεπτομερής απεικόνιση στις οικονομικές αναφορές της χρονολογικής ωρίμανσης των υποχρεώσεων από επιστροφές φόρων και λοιπές δαπάνες, οι οποίες ήταν ανεξόφλητες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

-Μη τήρηση της νομοθεσίας περί υποχρέωσης καταβολής τόκων επί αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων και μη αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού και καταβολής των τόκων στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι προέβαιναν στην υποβολή αίτησης για την καταβολή τους

-Ασάφειες και μη ορθή εφαρμογή του νομικού πλαισίου αναφορικά με τον ορισμό της έννοιας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από επιστροφή φόρων, με αποτέλεσμα να υφίσταται αμφισβήτηση ως προς το ύψος των υποχρεώσεων που δηλώνονταν ως ληξιπρόθεσμες και το χρονικό σημείο γέννησης των απαιτήσεων των φορολογουμένων.

-Καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων από επιστροφές φόρων που δεν είχαν επιλεχθεί να αξιολογηθούν με τη χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου.

-Μη εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων λόγω μη κατανομής πίστωσης.

-Μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων λόγω νομικών κωλυμάτων παρά την επάρκεια πιστώσεων στον Προϋπολογισμό (αφορά επίδικες ή αμφισβητούμενες υποχρεώσεις).

-Αδυναμία αυτόματης εξαγωγής συγκεντρωτικής και αναλυτικής αναφοράς σχετικά με τους συμψηφισμούς που διενεργήθηκαν επί οφειλών δικαιούχων προμηθευτών σε ΔΟΥ ή σε άλλους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

-Λανθασμένη βάση υπολογισμού της χρονολογικής ωρίμανσης των υποχρεώσεων.

-Λανθασμένο επιμερισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στη σύνοψη του Μητρώου Δεσμεύσεων.

-Μη συμμόρφωση του Μητρώου Δεσμεύσεων με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

-Έλλειψη διακριτής παρακολούθησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων διάρκειας μεγαλύτερης του έτους.

-Προβληματικά δικαιολογητικά εξόφλησης (ενημερότητες, αποδεικτικά είσπραξης, κ.α.) συμβάσεων που δεν έχουν αναρτηθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).

Δεδομένου ότι στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας η μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αποτελεί «συνεχή δράση» για την κυβέρνηση,  το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατήρτισε την πρότασή του για έναν μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει σε σημαντικό βαθμό την πολυνομία και την ασάφεια που διέπει σήμερα την καταγραφή και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και η οποία προβλέπει πιο συγκεκριμένες και μοντέρνες διαδικασίες, ώστε οι πιστώσεις να φθάνουν σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών στους προμηθευτές του Δημοσίου.

Ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να αξιολογηθεί επί της αρχής από τους θεσμούς στην έκθεση που θα συντάξουν για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος και αναμένεται να δρομολογηθεί πριν από το τέλος του έτους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Διαβάστε, επίσης:Συντάξεις: Αυξήσεις σε παλαιές και νέες αναδρομικά [πίνακες]

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

ΔΝΤ: Κινδύνους «βλέπει» το Ταμείο στην έκθεση του για την ελληνική Οικονομία

Για τους κινδύνους που πρέπει να προσέξει η ελληνική οικονομία, προειδοποιεί στην πρώτη μεταπρογραμματική ...

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του ...

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου ...

Από τους χαμηλότερους στον κόσμο ο υποκατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως παρέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ...

Οι 9 άξονες για τις νέες επικουρικές συντάξεις – Δείτε τι αλλάζει

Tον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εκ βάθρων αλλαγή ...

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια υπερφορολόγησης η Ελλάδα και το 2018

Οι υψηλοί φόροι, οι επαχθείς ασφαλιστικές εισφορές αλλά και το ασταθές φορολογικό σύστημα καθιστούν ...