Αντηλιακά: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν τα επιλέξεις

Τι δείκτης προστασίας χρειάζεται για τα πρώτα μπάνια; Αλλάζει αυτό μετά; Τι ισχύει με τα παιδικά αντηλιακά; Μπορώ να πάθω αλλεργία από το αντηλιακό;

Οι δερματικές βλάβες από τον ήλιο είναι αθροιστικές, επομένως η βλάβη κάθε καλοκαιριού προστίθεται σε εκείνες των προηγούμενων για να επιταχύνει την εμφάνιση ρυτίδων, κηλίδων και άλλων ενδείξεων φωτογήρανσης, καθώς και για να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου. Επιπλέον, νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό 80% είναι παρωχημένο και ίσχυε πριν από μερικές δεκαετίες, όταν ο κόσμος δεν ήξερε καλά-καλά τι θα πει αντηλιακό, ούτε ήταν πλήρως γνωστοί οι κίνδυνοι του ήλιου. Στις μέρες μας, το αντίστοιχο ποσοστό έως την ηλικία των 18 ετών είναι γύρω στο 25%. Επομένως, ποτέ δεν είναι αργά για να προστατεύσετε το δέρμα σας.

Τα αντηλιακά προϊόντα, που έρχονται στο προσκήνιο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητα για την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η επιλογή τους, ωστόσο, δεν είναι πάντα ορθή μιας και δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αδυνατούν να κατανοήσουν τις ετικέτες των αντίστοιχων προϊόντων και τους όρους εκείνους που εξηγούν τη χρήση τους. Η απόφαση για την αγορά του αντηλιακού δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα, διότι πέρα από την εμφάνισή μας η χρήση του επηρεάζει και την υγεία μας, βάσει μελετών και επιστημονικών ελέγχων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η ηλιακή ακτινοβολία.

Τι είναι, ο δείκτης προστασίας (SPF);

Ο ‘μαγικός’ αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ’ ό,τι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί ερεθισμός (κοκκινίλα). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το δείκτη 2 μπορεί κανείς να μείνει στον ήλιο διπλάσια ώρα απ’ ό,τι χωρίς αυτόν. Ο δείκτης 30, από την άλλη, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτίνων που τη βλάπτουν.

Ισχύει ότι η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται αρκετή ώρα πριν βγω στον ήλιο και ποιο είναι το προτεινόμενο διάστημα;

Είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μην κινδυνεύσετε από τον ήλιο. Όταν, αντίθετα, βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν, ώστε, τελικά, να μας προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αντίθετα, βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο να εισχωρήσουν στο δέρμα και να σκοτώσουν τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του. Εξίσου σημαντική είναι, βέβαια, και η ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση (π.χ., λόγω σπορ).

Ο δείκτης SPF προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος;

Το SPF είναι αρκτικόλεξο και σημαίνει «Παράγοντας Αντηλιακής Προστασίας» (Sun Protection Factor). Δείχνει το πόσο καλά προστατεύεται το δέρμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέτρο προστασίας κατά του καρκίνου του δέρματος. Κι αυτό, διότι υπάρχουν δύο τύποι φωτός, που μπορούν να βλάψουν το δέρμα και να προκαλέσουν καρκίνο. Είναι οι υπεριώδεις ακτίνες Α και Β. Οι ακτίνες UVB καίνε το δέρμα, και αυξάνουν την πιθανότητα του καρκίνου. Οι ακτίνες UVA πλήττουν το δέρμα σε βάθος, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την ελαστικότητά του και να γεμίζει ρυτίδες και πανάδες. Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες θεωρούσαν πως οι UVA καταστρέφουν μόνο την εμφάνιση του δέρματος. Πλέον όμως συνδέονται και με τον καρκίνο. Και για προστασία από τις ακτίνες UVA (αφού ο SPF αφορά μόνο τις UVA), οι δερματολόγοι προτείνουν αντηλιακά με ένδειξη «ευρέως πεδίου» (broad spectrum).

Μετά από πόσα καψίματα το δέρμα παθαίνει καρκίνο;

Όσες περισσότερες φορές έχετε καεί στη ζωή σας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να εμφανίσετε καρκίνο – αυτό λένε οι δερματολόγοι. «Τα καψίματα με τις υγρές φουσκάλες είναι αυτά που συνδέονται περισσότερο με την ασθένεια». Αυτά τα καψίματα τα παθαίνουμε περισσότερο στην παιδική ηλικία, όταν το δέρμα είναι ακόμα πολύ ευαίσθητο. Γι’ αυτόν τον λόγο τα παιδιά χρειάζονται έξτρα προστασία – όχι μόνο αντηλιακό, αλλά και μπλούζα. Όσον αφορά τους ενήλικες από το κάψιμο μέχρι τον καρκίνο υπάρχει μια απόσταση. Αυτή είναι μικρή ή μεγαλύτερη αναλόγως με γενετικούς παράγοντες (χρώμα δέρματος, οικογενειακό ιστορικό) και περιβαλλοντικούς παράγοντες (πόση ώρα κάθεστε στον ήλιο, πόσα καψίματα έχετε, και πόσο σοβαρά είναι αυτά κτλ.).

Το ίδιο το αντηλιακό προκαλεί καρκίνο;

Όχι! Υπάρχουν μεν επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως ο καρκίνος τους δέρματος συναντάται συχνότερα σε άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακό αλλά ούτως ή άλλως το χρησιμοποιούν πιο πολύ τα άτομα με λευκό δέρμα και φακίδες, τα οποία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη επιχείρημα. Τα άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακό τείνουν να κάθονται περισσότερη ώρα στην καρκινογόνο ηλιακή ακτινοβολία κι άρα κινδυνεύουν περισσότερο. Μ’ άλλα λόγια η φράση «καθίστε άφοβα στον ήλιο με το τάδε αντηλιακό» αφορά την προστασία από εγκαύματα, όχι από καρκινώματα.

Αν πάρω το μεγαλύτερο δυνατό δείκτη (και ασπρίσω από την ε φαρμογή του), μπορώ να κάτσω στον ήλιο άφοβα;

Όχι! Καταρχήν, ο μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού: άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο ή μικρά παιδιά. Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 30 είναι ικανοποιητικός για το μέσο πληθυσμό. Μη φανταστείτε, όμως, ότι με τον όρο ‘ικανοποιητικός’ εννοούμε ότι λειτουργεί ως ασπίδα. Με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε!

Τι είναι προτιμότερο; Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή στη σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό;

Οι ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σ’ εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια μέρα με συννεφιά, το 80% του ήλιου περνάει από τα σύννεφα! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο.

Το babyoil κάνει κακό ή απλώς δεν προστατεύει;

Ναι μεν, χαρίζει λάμψη και υγιή όψη στην επιδερμίδα, τα οφέλη, όμως, από το baby oil σταματούν εδώ. Η προστασία που παρέχει από τον ήλιο είναι απλώς μηδενική. Μπορείτε, ωστόσο, να το χρησιμοποιείτε μετά το μπάνιο, γιατί ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα.

Αν δεν κάνω καθόλου ηλιοθεραπεία στην παραλία και κολυμπάω όση ώρα είμαι στη θάλασσα, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;

Οι πολυμήχανες ακτίνες του ήλιου φτάνουν σ’ εμάς και όταν κολυμπάμε. Το νερό, εξάλλου, δεν φιλτράρει τις ακτίνες του ήλιου. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύετε να καείτε, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε ακίνητοι στην άμμο. Επιπλέον, το μαύρισμα εν κινήσει είναι πάντα πιο ομοιόμορφο.

Καθώς προχωρά το καλοκαίρι και μαυρίζω, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;

Πράγματι, οι ανάγκες της επιδερμίδας σε αντηλιακή προστασία είναι πολύ μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το δέρμα είναι ακόμα λευκό. Καθώς αυτό σκουραίνει, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σταδιακά μικρότερο δείκτη προστασίας. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η μη χρήση αντηλιακού. Το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτίνων Β, αλλά δεν απορροφά τις ακτίνες Α. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχει μαυρίσει, ο κίνδυνος πρόωρης γήρανσης παραμένει.

Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο;

Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες. Γι’ αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος. Ωστόσο, αν δεν έχετε αντηλιακή κρέμα προσώπου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σας για το σώμα από το να μη βάλετε καθόλου αντηλιακό.

Υπάρχει όντως αδιάβροχο αντηλιακό και τι σημαίνει αυτό; Μια εφαρμογή αρκεί σε αυτήν την περίπτωση ή πρέπει να κάνω επαναλήψεις ξανά;

Ακόμα και τα προϊόντα που θεωρούνται αδιάβροχα, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα, χάνουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος τους. Γι’ αυτό, μην επαναπαύεστε. Επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό.

Υπάρχουν χημικές ουσίες στα αντηλιακά και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη χρήση τους;

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλες ή ερεθισμό στο δέρμα. Το κακό είναι ότι το ερεθισμένο δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπές στη ζημιά από τον ήλιο. Βέβαια, σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, δεν κυκλοφορούν στην αγορά αντηλιακά με χημικές ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την παρατεταμένη χρήση τους. Οι αλλεργίες καραδοκούν.

Όταν βγω στην αγορά για αντηλιακά, τι πρέπει να προσέξω, ώστε να είμαι βέβαιος ότι έχω κάνει τη σωστή επιλογή;

Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από τη UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις σε ευδιάκριτο σημείο της συσκευασίας. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Το αντηλιακό που θα σας προστατεύσει πραγματικά πρέπει να περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες Ε και C, καθώς και τα ενυδατικά συστατικά. Καθώς κάνετε την επιλογή, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αναλυτικά τα ψιλά γράμματα στα συστατικά του αντηλιακού προς αγορά και ότι ανάμεσά τους υπάρχουν οι παραπάνω αναφορές. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το αντηλιακό που ενδείκνυται για τις ατομικές σας ανάγκες.

Γιατί όταν χρησιμοποιώ κρεμώδη αντηλιακά το δέρμα μου μοιάζει σαν να ξεφλουδίζει;

Τα αντηλιακά αυτά, λόγω της σύστασής τους, δεν απορροφώνται από την επιδερμίδα. Αντίθετα, μένουν στην επιφάνεια και δημιουργούν μια μεμβράνη που κατά τη διάρκεια της ημέρας στεγνώνει, δίνοντας την εικόνα του ξεφλουδίσματος.

Αρκεί ο μεγάλος δείκτης ή πρέπει να προσέξω και τα συστατικά για το αντηλιακό του μωρού μου;

Για τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με SPF 30, που περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου). Μεγάλη σημασία, όμως, έχει η συνεπής χρήση του. Μην παραλείπετε, λοιπόν, να βάζετε αντηλιακό στο παιδί κάθε φορά που αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Τα εγκαύματα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

Μπορώ να χρησιμοποιώ κι εγώ το αντηλιακό του μωρού μου;

Φυσικά, αρκεί να είστε βέβαιοι ότι δεν πάσχετε από κάποια δερματοπάθεια που απαιτεί υψηλό SPF, μεγαλύτερο του προτεινόμενου για τα παιδιά.

Υπάρχει περίπτωση κάποιο φυτικό αντηλιακό να μου προκαλέσει αλλεργία;

Οποιοδήποτε αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, αφού στην παρασκευή των σκευασμάτων χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες.

Πώς επιλέγω το σωστό αντηλιακό;

Μέχρι τώρα ξέραμε από τη μία τις αντιοξειδωτικές/αντιγηραντικές κρέμες ημέρας με χαμηλό SPF (SPF8, SPF10, SPF15) και από την άλλη τα απλά αντιηλιακά προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF20, SPF30, SPF50). Με την ανάπτυξη όμως της επιστήμης της Κοσμετολογίας, φέτος η διαδικασία έγινε πιο απλή.. τόσο που δεν υπάρχει δικαιολογία να μην το κάνεις κι εσύ!

Η νέα τάση λοιπόν στην περιποίηση προσώπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω, δηλαδή αντιοξειδωτικές κρέμες προσώπου με υψηλό αντιηλιακό δείκτη προστασίας SPF30 & SPF50. Το καλό με αυτή τη νέα πρόταση των εταιριών είναι ότι μας λύνει τα χέρια, αφού μία τέτοια αντιηλιακή κρέμα νέας γενιάς, μας καλύπτει την ανάγκη για αντιοξείδωση και ταυτόχρονα μας προστατεύει από τον ήλιο.

Πριν πούμε όμως τι κοιτάμε για να αποφασίσουμε ποιά αντιηλιακή κρέμα νέας γενιάς θα επιλέξουμε, ας πούμε δύο λόγια για την αντιοξείδωση.

Το δέρμα μας γερνάει με 2 τρόπους, με τους ενδογενείς και τους εξωγενείς παράγοντες. Οι ενδογενείς είναι η φυσική γήρανση τους δέρματος, ενώ οι εξωγενείς είναι ο ήλιος, το στρες, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι κλπ. Η φωτογήρανση που προκαλεί η ακτινοβολία του ηλίου έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πανάδων, δυσχρωμιών, και πρώτων ρυτίδων.. κάτι που καμία γυναίκα δε θέλει.

Η αντιοξείδωση λοιπόν είναι η διαδικασία που χρειάζεται το δέρμα μας για να πολεμήσει τα συμπτώματα αυτά και να προλάβει τα σημάδια της φωτογήρανσης. Οι αντιηλιακές κρέμες νέας γενιάς κάνουν αυτό ακριβώς! Προλαμβάνουν την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης και παράλληλα προστατεύουν από τον ήλιο.

Δες παρακάτω μερικά tips που θα σε βοηθήσουν για τη σωστή επιλογή του αντηλιακού σου:

Να παρέχει ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση. Συχνά οι εταιρίες αναφέρουν την προστασία από τη φωτογήρανση (στην ουσία την αντιοξείδωση όπως εξηγήσαμε παραπάνω), ως αντιγήρανση ή αντιρυτιδική δράση. Διάβασε προσεκτικά την περιγραφή του προϊόντος και αναζήτησε εξειδικευμένους παράγοντες που καλύπτουν τόσο τις ανάγκες σου, όσο και αυτά που υπόσχεται το προϊόν ότι κάνει. Ένας τέτοιος ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας είναι το Μωβ Ginseng!
Να έχει υψηλό SPF. Στην αρχή του καλοκαιριού που το δέρμα μας δεν έχει φυσική προστασία ακόμα (Μελανίνη) χρησιμοποιούμε υψηλό SPF50, ενώ μετά από 10-15 ημέρες έκθεσης στον ήλιο μπορούμε να περάσουμε σε SPF30. Στην Ελλάδα όμως που έχουμε ήλιο όλες τις εποχές, καλό είναι να φοράμε αντιηλιακή κρέμα νέας γενιάς όλο το χρόνο!]
Να ΜΗΝ περιέχει σιλικόνη. Η σιλικόνη χαρίζει στην κρέμα πλούσια υφή που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βελούδινου φιλμ προστασίας. ΛΑΘΟΣ! Στην πραγματικότητα, το στρώμα σιλικόνης φράζει τους πόρους του δέρματος και εγκλωβίζει ρύπους και ιδρώτα στο εσωτερικό τους. Θυμήσου στο τέλος του καλοκαιριού που θα έχεις γεμίσει με μαύρα στίγματα και σπυράκια, να μην ξανακάνεις το ίδιο λάθος του χρόνου. Για να ξεχωρίσεις τα είδη σιλικόνης (ή αλλιώς πολυμερή) στα συστατικά, ψάξε συστατικά με καταλήξεις –METHICONE ή – DIMETHICONE.
Να έχει υποαλλεργικό έλεγχο. Ο απλός δερματολογικός έλεγχος δεν είναι αρκετός για χρήση του προϊόντος σε κάποιο ευαίσθητο δέρμα. Ο υποαλλεργικός έλεγχος εξασφαλίζει την πολύ απαλή και ανεκτή σύνθεση του προϊόντος για όλες τις επιδερμίδες, ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες.

Extra tip:

Αν έχεις ώριμη επιδερμίδα και χρειάζεσαι εκτός από αντιοξείδωση και ισχυρή αντιγήρανση ή σύσφιξη (δηλαδή προστασία όχι μόνο από τους εξωγενείς, αλλά και από τους ενδογενείς παράγοντες), υπάρχει λύση και για σένα! Αναζήτησε προϊόντα που συνδυάζουν το έλαιο Μαστίχας με το Υαλουρονικό Οξύ 3πλης Δράσης για να κερδίσεις την απόλυτη σφριγηλότητα.

Αν φέτος έχεις ήδη αγοράσει το αντηλιακό σου, ρίξε μια ματιά στην πίσω όψη της συσκευασίας για να ανακαλύψεις τα κρυμμένα μυστικά που δε θέλουν να ξέρεις.

Αν από την άλλη είσαι σε αναζήτηση, έχε υπόψη σου τα παραπάνω για να κάνεις τη σωστή επιλογή!

Ποια είναι η τυπική διάρκεια ζωής του αντηλιακού;

Ακριβώς όπως το γάλα, τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας έχουν ημερομηνίες λήξης. Πριν από την εφαρμογή, ελέγξτε τι λέει η συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Παρόλα αυτά, ορισμένα αντηλιακά δεν αναγράφουν την ημερομηνία λήξης. «Εάν αγοράσετε ένα αντηλιακό που δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι χρήσιμο να γράψετε την ημερομηνία αγοράς στο προϊόν, ώστε να γνωρίζετε πόσο καιρό το έχετε», συμβουλεύει ο Δρ. Arthur. Επιπλέον, ένας γενικός κανόνας είναι ότι αν έχετε το προϊόν σας πάνω από ένα χρόνο, είναι καιρός να το αντικαταστήσετε.

Ο παραπάνω κανόνας ισχύει για τα αντηλιακά που περιέχουν τόσο χημικά όσο και φυσικά συστατικά. Σύμφωνα με τον Henry Lim, δερματολόγο στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, οι χημικές συνθέσεις (με συστατικά όπως οξυβενζόνη και αβοβενζόνη) αποικοδομούνται με την πάροδο του χρόνου λόγω της οξείδωσης, ενώ τα φυσικά προστατευτικά (όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου) αρχίζουν να γίνονται αναποτελεσματικά.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επιταχύνει την αναποτελεσματικότητα του αντηλιακού σας είναι η έκθεση στη θερμότητα. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη υποβάθμιση του αντηλιακού.

Ποιες είναι οι προειδοποιητικές ενδείξεις ότι το αντηλιακό σας έχει λήξει;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι οποιεσδήποτε αλλαγές στην υφή. Η υφή του αντηλιακού σας δεν πρέπει ποτέ να δείχνει ή να είναι διαφορετική κατά την εφαρμογή. «Αν το προϊόν γίνει κοκκώδες, ή αλλάξει χρώμα, πετάξτε το» συμβουλεύει ο Δρ Arthur. Ένας άλλος λόγος για να πετάξετε το αντηλιακό σας μπορεί να είναι η μυρωδιά του.

Βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως προστατευμένοι

Ενώ ένα ποιοτικό αντηλιακό είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε προστατευμένοι από τον ήλιο, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε προκειμένου να φροντίσετε την επιδερμίδα σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., καθώς τότε η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με νωρίτερα το πρωί ή αργότερα το απόγευμα. Τέλος, θυμηθείτε να επιλέγετε σκιερά μέρη όποτε είναι δυνατόν και να είστε εφοδιασμένοι με ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου που θα σας παρέχουν πρόσθετη προστασία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Rosie Huntington-Whiteley: 3 στιλάτα looks της που μπορείς να υιοθετήσεις

Είναι supermodel, ηθοποιός, επιχειρηματίας και μητέρα, αλλά και μια από τις πιο δημοφιλείς παρουσίες ...

Κόκκινο: Πώς να συνδυάσετε αυτό το λατρεμένο χρώμα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνήθως οι τάσεις, και ειδικά οι τάσεις της σεζόν ...

7 συν μία διαφορετικές εκδοχές για τον τέλειο κότσο

Μία από τις μεγαλύτερες εκδοχές σε όλο τον κόσμο της ομορφιάς είναι τα ατημέλητα ...

How to: Tips για να οργανώσετε τη ζωή σας και να εξασφαλίσετε περισσότερο χρόνο

Ο χρόνος στην καθημερινότητα τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Οι απαιτήσεις στη δουλειά και στη ...

Τα outfits που θα σας κρατήσουν ζεστή ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα

Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά τις τελευταίες μέρες. Καθώς βαδίζουμε όλο και πιο βαθιά ...