Η Ισπανία αναστέλλει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας για το 2020 και το 2021

Αυτή η προσωρινή αναστολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας αφορά τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, των περιφερειών και των Δήμων, που θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν, με επιτόκιο που θα καθοριστεί από την κυβέρνηση

Η Ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα αναστείλλει την εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας για τα έτη 2020 και 2021, αφού ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στα δημόσια οικονομικά, είναι ήδη ισχυρός.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες εκτάκτως για τις χρονιές 2020 και 2021», ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός για τον Προϋπολογισμό Μαρία Χεσούς Μοντέρο, την ώρα που το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 110% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χάρη στην «παρένθεση στο σύμφωνο σταθερότητας» που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δοθεί στα κράτη-μέλη η ευκαιρία να χαλαρώσουν τον έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες λόγω της υγειονομικής κρίσης, είπε η υπουργός.

«Αυτή η πρωτόγνωρη απόφαση… έχει μοναδικό στόχο να επιτρέψει σε όλους τους δημόσιους φορείς να θέσουν το σύνολο των πόρων τους στην υπηρεσία των πολιτών», δήλωσε η υπουργός. «Χρειάζεται να διατηρηθούν μια κοινωνική πολιτική και μια ανάκαμψη της οικονομίας που δεν αφήνουν κανέναν στο περιθώριο».

Αυτή η προσωρινή αναστολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας αφορά τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, των περιφερειών και των Δήμων, που θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν, με επιτόκιο που θα καθοριστεί από την κυβέρνηση.

«Οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας αναστέλλονται, αλλά δεν αναστέλλεται η δημοσιονομική ευθύνη των φορέων… Θέλω να είναι σαφές ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν αποκηρύττει επί της αρχής τη δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε η ίδια.

Στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της αναστολής της πειθαρχίας «ούτως ώστε να μην αποτελέσει επιπλέον τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική μας ευθύνη προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους, που προέρχονται από τους φόρους των πολιτών, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».

Ορισμένοι κανόνες θα παραμείνουν, ωστόσο, σε ισχύ, ιδιαίτερα αυτοί που υποχρεώνουν τους φορείς να τηρούν τις πληρωμές τους προς τους προμηθευτές του ιδιωτικού τομέα.

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Νέα Υόρκη: Ένοπλος μαχαίρωσε κόσμο σε εορτασμό Χάνουκα – Πέντε τραυματίες

Με αίμα βάφτηκε η γιορτή για το Χάνουκα στο σπίτι ενός ραβίνου στο προάστιο ...

Η αεροπορική τραγωδία των Άνδεων: 47 χρόνια από την ιστορία κανιβαλισμού που συγκλόνισε τον πλανήτη

Το φθινόπωρο του 1972, η ομάδα ράγκμπι OldChristians, από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, μεταβαίνει ...

ΗΠΑ: Το «shutdown» πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο

Η μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο, ...

Βρετανία: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για τους ξένους φοιτητές

Βάσει των κανόνων που ισχύουν σήμερα, και τους οποίους εισήγαγε η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα ...

120 δόσεις: Πώς θα αξιοποιήσετε τη ρύθμιση για να πάρετε σύνταξη

Πώς θα εκμεταλλευτείτε την ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για να ...

Κορωνοϊός: 25 νέα κρούσματα στην Κίνα – Όλα «εισαγόμενα»

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για ...