Ταξιδιωτική οδηγία: Τι αλλάζει από σήμερα για όσους ταξιδεύουν από και προς χώρες εκτός Σένγκεν

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, που ανήκουν σε χώρες εντός Σένγκεν θα υποχρεούνται να υφίστανται ελέγχους όταν ταξιδεύουν από ή προς χώρες εκτός Σένγκεν

Τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς / από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων.

Έτσι, ακόμη και οι Ευρωπαίοι πολίτες, που ανήκουν σε χώρες εντός Σένγκεν θα υποχρεούνται να υφίστανται ελέγχους όταν ταξιδεύουν από ή προς χώρες εκτός Σένγκεν.

Λόγω των αλλαγών αυτών, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στο διαβατηριακό έλεγχο, παρακαλούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν:

Για την έγκαιρη προσέλευσή τους στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στην Πύλη

Αναχώρησης της πτήσης τους

Για τη χρήση διαβατηρίου, έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου.

Η ανακοίνωση του «Ελ. Βενιζέλος»:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 08 Απριλίου 2019 τίθεται σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς / από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων.

Λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στο διαβατηριακό έλεγχο, παρακαλούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν:

  • Για την έγκαιρη προσέλευσή τους στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στην Πύλη Αναχώρησης της πτήσης τους.
  • Για τη χρήση διαβατηρίου, έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου.

Η συνθήκη Σένγκεν, υπογράφηκε το 1985 με στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και την απλοποίηση των διαδικασιών. 

Οι χώρες που εισήλθαν στη συμφωνία του Σένγκεν το 1985 (ονομάστηκε έτσι από την πόλη του Λουξεμβούργου όπου υπογράφηκε) κατήργησαν τα εσωτερικά σύνορα, κρατώντας μόνο τα εξωτερικά σύνορα.

Η συμφωνία αυτή είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την εγκατάσταση καθεστώτος ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα- υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια όμως, προκάλεσε τελικά σύγχυση σε πολλούς ταξιδιώτες. Δείτε τι σημαίνει συνθήκη Σένγκεν στην πράξη…

Ποια είναι η ζώνη Σένγκεν;

Η συνθήκη Σένγκεν δεν περιλαμβάνει τις ίδιες χώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και Βουλγαρία) και ορισμένες χώρες Σένγκεν δεν ανήκουν στην ΕΕ (Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία ).

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της χαρτογράφησης, είναι, η ζώνη Σένγκεν να περιλαμβάνει σήμερα τις: Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία και τελευταία το Λιχτενστάιν.

Χρειαζόμαστε διαβατήριο;

Οι πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν σε χώρες Σένγκεν, πρέπει να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή ταυτότητα κατά την αποχώρησή τους από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους μη πολίτες της ΕΕ χρειάζεται μια σφραγίδα κατά την είσοδό τους στις χώρες της συνθήκης και στη συνέχεια μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο σε όλες τις άλλες χώρες Σένγκεν. Και κάτι ακόμη, ανεξάρτητα από πού είστε: αν και μπορείτε να «μπείτε» σε κάποιες χώρες χωρίς το διαβατήριό σας, μπορεί να έχετε τη νομική υποχρέωση να έχετε μαζί σας όσο είστε εκεί.

Μπλε: χώρες Σένγκεν και Ε.Ε., γαλάζιο: χώρες Σένγκεν αλλα όχι Ε.Ε., πράσινο: χώρες Ε.Ε. αλλά όχι Σένγκεν, κίτρινο: χώρες υπό ένταξη 

Χρειαζόμαστε visa;

Αυτό το θέμα είναι κάπως περίπλοκο. Οι πολίτες της ΕΕ είναι ελεύθεροι να κινούνται γύρω από τον χώρο Σένγκεν χωρίς visa. Για τους πολίτες του υπόλοιπου κόσμου, το αν χρειάζεται visa, εξαρτάται από το μέρος απ’ όπου είναι. Οι υπήκοοι 39 χωρών (συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, Αυστραλών, Καναδών, Κροατών, Νεοζηλανδών και Ιαπώνων) δεν χρειάζονται visa για να παραμείνουν στην περιοχή για μια μέγιστη περίοδο 90 ημερών. Άλλοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν εκ των προτέρων μια visa σύντομης διαμονής στις χώρες Σένγκεν. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο ταξιδιώτης έχει επισήμως το δικαίωμα να βρίσκεται στην περιοχή για 90, ημέρες σε μια περίοδο 180 ημερών.

Στην πράξη, με τρίμηνη βίζα για μια περίοδο έξι μηνών σημαίνει ότι μπορείτε να φύγετε από την περιοχή και να ξαναγυρίσετε, χωρίς να μετράει ο χρόνος της visa όσο λείπετε. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι δε μπορείτε απλά να φεύγετε από τις χώρες Σένγκεν και να ξαναγυρνάτε επ’ αόριστον και ο χρόνος να ξεκινά από το μηδέν. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για μία μόνο visa κάθε έξι μήνες, δηλαδή τρεις μήνες αφού έχει λήξει η προηγούμενη. Οι θεωρήσεις που υπερβαίνουν την παραμονή 90 ημερών, χορηγούνται με την επιφύλαξη της εθνικής νομοθεσίας και των διαδικασιών.

Αν σκοπεύετε να μοιράσετε το χρόνο σας ομοιόμορφα μεταξύ διαφόρων χωρών στο χώρο Σένγκεν, κάντε αίτηση για visa στη χώρα που εισέρχεστε πρώτα.

Τι θα συμβεί αν μείνετε παραπάνω σε μια χώρα, απ’ όσο προβλέπει η visa σας;

Αυτό που θα συμβεί, εξαρτάται από το πού θα σας πιάσουν (είναι απλώς θέμα χρόνου). Οι συνέπειες κυμαίνονταν από «τίποτα», έως βαριά πρόστιμα και απέλαση. Μπορεί επίσης να διακινδυνεύσετε μια «άσχημη» σφραγίδα στο διαβατήριό σας, που θα σήμαινε ότι δε μπορείτε να ξαναεισέλθετε στη ζώνη Σένγκεν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε επίσης: Η Cyprus Airways αναβαθμίζει το σύστημα κρατήσεών της με το Amadeus Altea

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Συνάντηση με τον Τσίπρα για να εισχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο Παπαχριστόπουλος

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος με τον τρόπο αυτό επανήλθε στα σενάρια που τον θέλουν να εντάσσεται στα ...

Αλλάζει πάλι ο καιρός από αύριο Δευτέρα – Τί προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου

Άστατος θα είναι ο καιρός την Δευτέρα 3/12/18, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου. ...

Η εκ βαθέων εξομολόγηση της ανήλικης που μπλέχτηκε στα «δίχτυα» της πορνείας

Με το δέλεαρ της συμμετοχής σε βίντεο κλιπ γνωστού ραπ τραγουδιστή, προσεγγίστηκε αρχικώς η ανήλικη ...

Πασχαλινό «δώρο»: Επιστροφή φόρου σε 1.000.000 πολίτες – Ποιοι και πώς θα πάρουν τα χρήματα

Εκατοµµύρια παντρεµένες γυναίκες θα λάβουν φέτος το δικό τους εκκαθαριστικό σηµείωµα, αποκτώντας ουσιαστική φορολογική ...

Παραδόθηκε ο δράστης της δολοφονίας του 21χρονου στον Πειραιά

Παραδόθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην αστυνομία ο δράστης που πυροβόλησε και ...

Απόστολος Γκλέτσος: Μόλις παραιτήθηκε από Δήμαρχος Στυλίδας

Ο Απόστολος Γκλέτσος αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπέβαλλε την αναμενόμενη ...