Τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΟΒΕ ως προς τον επερχόμενο επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού

Το μη μισθολογικό κόστος και η περαιτέρω μείωσή του είναι πολύ πιο σημαντικό μέγεθος από τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού, επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΟΒΕ.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προτείνει να αξιοποιηθεί ο όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, ώστε να υποχωρήσει το μη μισθολογικό κόστος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Προτείνεται η λήψη μέτρων επ΄ αυτού να δρομολογηθούν να ισχύουν σε διάρκεια και όχι να έχουν χαρακτήρα προσωρινό.

Η έκθεση εκτιμά πως αυτός είναι για την ώρα ο ενδεδειγμένος τρόπος να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και ειδικά στα πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, που επηρεάζονται άμεσα από τον κατώτατο μισθό.

Η έκθεση παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα ζητήματα της επίδρασης του μη μισθολογικού κόστους. Ειδικότερα, η χώρα μας είναι στην 6η θέση της Ε.Ε. σχετικά με το υψηλότερο κόστος των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά των εργαζομένων και στην 7η θέση από την πλευρά των εργοδοτών. Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ κατά 14,2 ποσοστιαίες μονάδες αθροιστικά.

Το ΙΟΒΕ για τον κατώτατο μισθό

Προτείνεται «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα (650 ευρώ μικτά) για τη φετινή χρονιά. Το ΙΟΒΕ εκτιμά μάλιστα ότι αυτή πρέπει να είναι η πρακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, για όσο χρονικό διάστημα διατηρηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία στο οικονομικό πεδίο. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μέγεθος πρέπει να ταυτίζεται με την παραγωγικότητα στην αγορά εργασίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αποβεί ζημιογόνα για την μείωση της ανεργίας και οι επιδράσεις από την πανδημία θα αργήσουν να εξαφανιστούν από την ελληνική οικονομία.

Ως προς τον χαρακτηρισμό του κατώτατου μισθού ως «μοναδική αξία», το Ίδρυμα συμφωνεί πλήρως με τη θέση που έχει εκφράσει ο ΣΕΒ και σύμφωνα με την οποία αν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις, εκτός του κατώτατου μισθού, αυτές θα πρέπει να είναι αντικείμενο διμερούς συμφωνίας και όχι να περιλαμβάνονται στη συνολική παρέμβαση για τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εκθέσεις για την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού- διαδικασία

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών έχει την υποχρέωση εκ του νόμου να υποβάλλει σχετικές εκθέσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ανά έτος, για να αξιολογούνται από την αρμόδια επιτροπή.

Ανάλογες εκθέσεις υποβάλλουν και άλλοι φορείς της οικονομίας, όπως είναι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ), οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΓΣΕΕ), η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,92% και το ΚΕΠΕ. Πρόκειται για μια διαδικασία που προηγείται της τελικής απόφασης που θα πρέπει να λάβει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και η οποία κρίνει το ποσό των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, σε ετήσια βάση.

Έπειτα από τρεις διαδοχικές παρατάσεις της διαδικασίας και αφού το 2020 θεωρήθηκε μια «χαμένη χρονιά», λόγω πανδημίας, χωρίς να παρθεί απόφαση για τον κατώτατο μισθό, δόθηκε νέα προθεσμία έως την 30ή Ιουνίου. Έως τότε θα πρέπει όλοι οι παράγοντες της αγοράς να τοποθετηθούν επί του θέματος τεκμηριωμένα. Έτσι, θα ληφθεί η σχετική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό, όσο γίνεται πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες που βιώνει η ελληνική αγορά εργασίας.

Η διαδικασία ελέγχου των προτάσεων από όλες τις πλευρές αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μητσοτάκης: Δεδομένη η εθνική γραμμή – Τα «όχι» από Τσίπρα και Γεννηματά

Σε χαλαρό κλίμα ξεκίνησαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ...

Ν. Παπαθανάσης: Μέχρι την 1η Ιουλίου επιστρέφουν στην εργασία τους το 97% των εργαζομένων

Μέχρι την 1η Ιουλίου επιστρέφουν στην εργασία τους το 97% των εργαζομένων που ήταν ...

Πάγια ρύθμιση : «Καίει» το επιτόκιο των 24 δόσεων

Εντός του Φεβρουαρίου 2020 έρχεται η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πάγια ρύθμιση οφειλών ...

ΣτΕ: Απορρίπτεται το αίτημα του Φουρθιώτη για αστυνομική προστασία

Απερρίφθη η αίτηση του ήδη συλληφθέντα παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με ...

Κλίμα πόνου και βαθιάς συγκίνησης στο ύστατο αντίο της Μαριάννας Τόλη [pick’s]

Το τελευταίο «αντίο» σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης στην ηθοποιό Μαριάννα Τόλη είπαν σήμερα, Δευτέρα, φίλοι, συγγενείς και ...

Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Ισχυρή πτώση 3,92%

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος διεθνώς, μετά ...