Χτύπησε… κόκκινο η προκλητικότητα των Τούρκων με τις παραβιάσεις τις τελευταίες ώρες

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και υπάρχει ανησυχία για «θερμό» καλοκαίρι»

Οι Τούρκοι «ξεσάλωσαν» στο Αιγαίο και τις τελευταίες 48 ώρες πραγματοποίησαν 180 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κάτι που αποτελεί ρεκόρ εξαμήνου, ενώ πραγματοποίησαν και τέσσερις υπερπτήσεις σε μια μέρα, κλιμακώνοντας την προκλητικότητά τους. Τη ώρα που είναι, μάλιστα, σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα».

Θέση για το παραπάνω θέμα και τις παραβιάσεις των Τούρκων πήρε από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται και ο Τζέφρι Πάιατ, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα απάντησε σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέμβουν προληπτικά για την αποφυγή μιας κρίσης στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τζέφρι Πάιατ υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε κάθε διάσταση της συμμαχικής της σχέσης με την Ελλάδα.

«Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την παρουσία του κ. Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον.

Νομίζω ότι είδατε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή. Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσης μας στο να στηρίξουμε την συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής»,υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο αμερικανός πρέσβης.

Στη συνέχεια, κάνοντας νέα αναφορά για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα διπλωματικάκανάλια επικοινωνίας με στόχο την επίλυση των προβλημάτων: «Και σε αυτό το σημείο (διπλωματικό κανάλι) η ελληνική κυβέρνηση έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της και σε αυτό η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλει τις προσπάθειές της. Και αυτό θα είναι το κανάλι στο οποίο προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ζήτημα με όλες μας τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες».

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα «κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα μέσω διαδικασίας για ΜΟΕ».

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Την ίδια ώρα, όπως έχουμε αναφέρει, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίση με την Άγκυρα να επιμένει στην απόκτηση των ρωσικών S-400 και την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίζει πως αυτό θα σήμαινε την έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού 5η γενιάς F-35.

Κάτι που οι ΗΠΑ το έχουν κάνει πράξη, καθώς οι Τούρκοι χειριστές των αεροσκαφών F-35 δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα όπου φιλοξενούνται.

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι τούρκοι πιλότοι δεν πετούν» πλέον, δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος του Πενταγώνου και συνέχισε: «Αν δεν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35».

Μετά την παραπάνω είδηση δημοσίευμα του ίδιου πρακτορείου ανέφερε πως οι ΗΠΑ ήδη ψάχνουν αγοραστές για τα «ορφανά» F-35 βάζοντας, μάλιστα, στο κάδρο και την Ελλάδα.

«Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος. Να αναφέρουμε πως ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.

Νέα απάντηση της Τουρκίας στις ΗΠΑ: Δεν δεχόμαστε τη ρητορική των απειλών και των κυρώσεων

Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη (11/6), το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε νέα ανακοίνωση και χαρακτήρισε αβάσιμο το περιεχόμενο του ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπρόσωπων των ΗΠΑ με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο – τουρκική συμμαχία» και με το οποίο καλείται η Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Με την Άγκυρα να επισημαίνει, ακόμα, ότι «η αποδοχή τέτοιων ψηφισμάτων που δεν είναι δεσμευτικοί και δεν εξυπηρετούν την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η χρήση της ρητορικής των απειλών και των κυρώσεων και η ανακοίνωση των τεχνητών τελεσιγράφων δεν είναι αποδεκτή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το ψήφισμα με τίτλο “Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο – τουρκική συμμαχία”, που έγινε αποδεκτό από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στις 10 Ιουνίου, δεν συνάδει με κάνεναν τρόπο με την βαθιά ριζωμένη φιλία και συμμαχίατης Τουρκίας και των ΗΠΑ. Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε τους άδικους και αβάσιμους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο ψήφισμα για την εξωτερική πολιτική και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Όπως έχουμε πάντα τονίσει, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξαφάνιση διαφωνιών ανάμεσα σε φίλες και σύμμαχες χώρες είναι ο διάλογος και ο σεβασμός για τις αποφάσεις των κυρίαρχων κρατών. Αντίθετα η αποδοχή τέτοιων ψηφισμάτων που δεν είναι δεσμευτικοί και δεν εξυπηρετούν την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η χρήση της ρητορικής των απειλών και των κυρώσεων και η ανακοίνωση των τεχνητών τελεσιγράφων δεν είναι αποδεκτή».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Τζέφρι Πάιατ: «Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα»

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Απαλλάχθηκε ο Ανδρέας Φουστάνος από τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον βάραιναν ο γιατρός, Ανδρέας Φουστάνος, ο οποίος κατηγορείτο ...

Παιδική εκμετάλλευση : Μη δίνετε χρήματα σε παιδιά που ζητιανεύουν

Οδηγό για πολίτες με τίτλο «Σπάσε τον κύκλο της εκμετάλλευσης – 10 πράγματα που ...

Ινδονησία: Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 Ρίχτερ

Ισχυρός μεγέθους 7,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θάλασσα της Μολούκας, περίπου 134 χλμ. ...

«Περιπέτεια» για υποψήφιο διαρρήκτη: Πήγε να ληστέψει περίπτερο και ο ιδιοκτήτης τον κυνήγησε με την κατσούνα

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στη Μεσσαρά όταν άνδρας πήγε να ληστέψει ένα περίπτερο, με ...

Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο χειριστής του ταχύπλοου στο Πόρτο Χέλι

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο χειριστής του ταχύπλοου του οποίου σύγκρουση στο Πόρτο ...

Μυτιλήνη: Ογδόντα μετανάστες μεταφέρθηκαν στο αρματαγωγό «Ρόδος»

Μόνο αυτοί οι 80 ταυτοποιήθηκαν, με τη διαδικασία της μεταφοράς κατά μικρές ομάδες στα ...