Αναζητείται 37χρονος Τούρκος ως δράστης της Ουτρέχτης

Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για αντίποινα για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες Αρχές της Ουτρέχτης στην κεντρική Ολλανδία, έπειτα από επίθεση ενόπλου ο οποίος άνοιξε πυρ κατά επιβατών μέσα σε τραμ. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

Η ολλανδική αστυνομία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως αρκετοί άνθρωποι πυροβολήθηκαν μέσα σε βαγόνι, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες για την κατάστασή τους αλλά και συγκεκριμένο αριθμό τραυματιών. Νωρίτερα το Reuters ανέφερε πως ένοπλος δράστης άνοιξε πυρ γύρω στις 10.45 το πρωί (τοπική ώρα) κατά επιβατών στο τραμ.

Στους τρεις ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και στους εννέα των τραυματιών από τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

Νωρίτερα, η Ολλανδική Αστυνομία γνωστοποίησε, ότι αναζητά έναν 37χρονο Τούρκο, σε σχέση με το αιματηρό συμβάν. «Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον 37χρονο Γκοκμάν Τανίς (που γεννήθηκε στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το πρωί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, δεν αποκλείεται ο δράστης να προχώρησε στην αποτρόπαια αυτή πράξη, ως αντίποινα στο μακελειό που προκάλεσε 28χρονος σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία. Σε αυτή την εκδοχή οδηγούνται οι αρχές, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, με αφορμή τις αναφορές του 28χρονου μακελάρη στη Νέα Ζηλανδία, στην Τουρκία, αλλά και στο γργονός ότι ο ίδιος αυτοαποκαλούταν «τουρκοφάγος».

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε, ότι «κάνουμε ό, τι μπορούμε, για να βρούμε τον δράστη ή τους δράστες της επίθεσης στην Ουτρέχτη». Υποστήριξε δε, ότι «ήταν μια επίθεση εναντίον της ανεκτικής και ανοικτής κοινωνίας μας». Κατέληξε δε τονίζοντας, ότι «εάν πρόκειται πράγματι για τρομοκρατική ενέργεια, τότε υπάρχει μόνο μία απάντηση και αυτή είναι η δημοκρατία μας, η οποία είναι ισχυρότερη από τους φανατικούς και τη βία».

Η αστυνομία της Ουτρέχτης ανακοίνωσε πως η Πλατεία 24ης Οκτωβρίου, στάση του τραμ έξω από το κέντρο της πόλης, αποκλείσθηκε, ενώ επί τόπου βρέθηκαν στελέχη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, περιπολικά, ασθενοφόρα και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

«Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε σημεία της Ουτρέχτης» δήλωσε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας ασφάλεια και αντιτρομοκρατίας (NCTV)NCTV Πίτερ Γιάαπ Όλμπερσμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη διευκρινίζοντας πως «βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική επιχείρηση της αστυνομίας για να βρεθεί ο δράστης».

«Πολλά είναι ακόμη ασαφή στο στάδιο αυτό και οι τοπικές αρχές εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν όλα τα γεγονότα» δήλωσε ο Όλμπερσμπεργκ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει γνωστό τον αριθμό των τραυματιών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα θύματα.

Η αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες για έναν 37χρονο Τούρκο

Η ολλανδική αστυνομία γνωστοποίησε σήμερα ότι αναζητά έναν 37χρονο Τούρκο σε σχέση με τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη. «Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον 37χρονο Γκοκμάν Τανίς (που γεννήθηκε στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το πρωί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης»- Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας- Διαφεύγει ο δράστης

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών. Για «πιθανό τρομοκρατικό κίνητρο» κάνει λόγο η αστυνομία, όπως μεταδίδει η «Daily Mail»Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών. Για «πιθανό τρομοκρατικό κίνητρο» κάνει λόγο η αστυνομία, όπως μεταδίδει η «Daily Mail».

Επίσης, αυξήθηκε στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε όλη την επαρχία της Ουτρέχτης.

Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Ο δράστης διαφεύγει ακόμη» αναφέρει στο Twitter καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της ολλανδικής αστυνομίας, η οποία κάλεσε τα σχολεία της πόλης να κλείσουν τις πόρτες τους.

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στην επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη, αεροδρόμια, συγκοινωνιακούς κόμβους και σε άλλες ζωτικής σημασίας υποδοχές της χώρας.

Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην επίθεση να συμμετείχαν περισσότεροι του ενός ένοπλοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ολλανδική αστυνομία αναζητά 37χρονο Τούρκο για τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη

«Πυρά στην πλατεία, πολλές σφαίρες» τα μηνύματα της αστυνομίας στο Twitter

«Πυροβολισμοί ρίχθηκαν μέσα σ’ ένα τραμ και άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ελικόπτερα βρίσκονται επί τόπου και δεν έχουν γίνει συλλήψεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιούστ Λανσάγκε. «Πυρά στην Πλατεία της 24ης Οκτωβρίου. Πολλές σφαίρες. Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης» ήταν το μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter, η οποία διευκρίνισε πως πρόκειται για «πυροβολισμούς μέσα σε ένα τραμ».

Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV Utrecht επικαλέσθηκε αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είδε μια γυναίκα να κείτεται στο έδαφος. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, μερικοί άνδρες απομακρύνθηκαν τρέχοντας από τη σκηνή.

«Βαθιά ανησυχία» Ρούτε για το περιστατικό

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με το επεισόδιο. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης, στη Χάγη.

Στο σημείο άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας
Στο σημείο άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας

Περιπολικά και ασθενοφόρα
Περιπολικά και ασθενοφόρα

Το σημείο της επίθεσης
Το σημείο της επίθεσης

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, rt.com, dailymail.com

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Πέθανε ο Dick Dale, «βασιλιάς της surf κιθάρας» και του Misirlou [vid]

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πέθανε ο Μανώλης Σκουλάκης

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 75 ετών ο πρώην υπουργός και Δήμαρχος Χανιών ...

O Στρατός μετά από εντολή του Μακρόν βγαίνει στους δρόμους, στο Παρίσι!

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εν μέσω ...

Πλήρης κάλυψη Μαξίμου στον Παύλο Πολάκη- δείτε την ανακοίνωση

Λιτή, πλην ξεκάθαρη, απάντηση στον Γιάννη Στουρνάρα, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του διοικητή ...

Πληροφορίες για νεκρούς μετανάστες στον Έβρο – Επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων, στον ποταμό Έβρο στην ...

Αιματηρή ληστεία σε ψιλικατζίδικο στη δυτική Θεσσαλονίκη [pick’s& vid]

Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Μοναστηρίου 93, ...

Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του προαστιακού, λόγω βλάβης στη γραμμή Πειραιάς- Αεροδρόμιο

Ήδη, στο σημείο έχουν σπεύσει συνεργεία, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση του προβλήματος. Καθυστερήσεις και ...