Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Περιμένει «ενέσεις» στο γηρασμένο στόλο

Παρά τα προβλήματα το ΕΚΑΒ βρίσκεται στη μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα, ευελπιστώντας ότι αν προκύψει και δεύτερο κύμα κορονοϊού θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει με την ίδια επιτυχία, ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου

Ενέσεις» στο γηρασμένο στόλο του ΕΚΑΒ αλλά και σε προσωπικό περιμένει ο πρόεδρός του Νίκος Παπαευσταθίου ενώ προσθέτει ότι παρά τα προβλήματα βρίσκεται στη μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα, ευελπιστώντας ότι αν προκύψει και δεύτερο κύμα κορονοϊού θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με την ίδια επιτυχία.

Συνολικά από το στόλο του ΕΚΑΒ, πανελλαδικά λείπουν 500-600 οχήματα ενώ συνολικά στους δρόμους της χώρας κινούνται 1.200 ασθενοφόρα. «Τα οχήματα μπορεί να είναι παλιάς τεχνολογίας, καθώς τα περισσότερα ξεπερνάνε τη δεκαετία, αλλά είναι αξιόμαχα και καλά συντηρημένα. Σίγουρα χρειαζόμαστε καινούργια οχήματα. Σίγουρα προσπαθούμε να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό μας, και σε ένα μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και των περιφερειών» είπε στο Πρακτορείο Fm ο κ. Παπαευσταθίου. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, οι περιφέρειες έχουν εντάξει στη συντριπτική τους πλειοψηφία στα προγράμματά τους την προμήθεια ασθενοφόρων. «Δυστυχώς, όμως, οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και όλοι προσπαθούμε να τις επιταχύνουμε για να προμηθευτούμε οχήματα».

Ειδικά και λόγω της πανδημίας διάφοροι οργανισμοί, εταιρείες και σύλλογοι και κάποια φυσικά πρόσωπα, έχουν προχωρήσει σε δωρεές όπως πχ η μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ με 143 ασθενοφόρα, η παλιότερα η δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τα 110 οχήματα. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα έχουμε πάρει έναν σημαντικό αριθμό ασθενοφόρων οχημάτων.

Την ίδια ώρα από τον Μάρτιο έχει εγκριθεί η πρόσληψη 900 ατόμων επικουρικού προσωπικού ειδικότητας «Διασώστη – Πλήρωμα ασθενοφόρου», σε πανελλαδικό επίπεδο λόγω της πανδημίας του covid-19, και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των πρώτων 100 ατόμων που πληρούσαν τα ζητούμενα δικαιολογητικά-δυστυχώς υπήρξε ένας αριθμός της τάξεως των 200 ατόμων περίπου που είτε δεν πληρούσαν ή δεν κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απορρίφθηκαν.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ στέκεται και σε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που ανεδείχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορά στην αλόγιστη χρήση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από το κοινό. Όπως είπε υπάρχει ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 από τους επαγγελματίες Υγείας, αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας.

Το πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» ξεκίνησε στις 26 Μαΐου σε περίπου 50 νησιά και αυτή τη στιγμή συνεχίζεται και σε άλλους νευραλγικούς τουριστικούς προορισμούς όπως πχ Χαλκιδική, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και στην Κρήτη.

Το σχέδιο του ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές
Αναλύοντας, τέλος, το σχέδιο του ΕΚΑΒ εν αναμονή και του τουριστικού ρεύματος ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε ότι ο Εθνικό Κέντρο επαναδιέταξε τις δυνάμεις του, ενισχύοντας τις τουριστικές περιοχές και αυτές που σε οποιαδήποτε περίπτωση αν βρεθεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και χρειαστεί νοσηλεία, θα πρέπει να διακομιστεί σε ένα νοσοκομείο αναφοράς της ηπειρωτικής χώρας.

«Άρα έχουμε ενισχύσει τις νησιωτικές και όλες τις τουριστικές περιοχές. Έχουμε φροντίσει να εκπαιδεύσουμε τόσο το δικό μας το προσωπικό, όσο και το προσωπικό των υγειονομικών σχηματισμών της περιφέρειας, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το επιβεβαιωμένο περιστατικό, μέχρις ότου να μπορέσουμε να το διακομίσουμε.

Πάντα όμως με μία επισήμανση και έναν σημαντικό αστερίσκο: Για να μπορέσουμε να είμαστε πετυχημένοι σε αυτό που θα κάνουμε, θα πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε την κοινωνική συνεργασία όλων μας, τήρηση μέτρων κλπ.» είπε και πρόσθεσε: «Ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή επιχειρησιακά είμαστε σε υψηλό επίπεδο δεδομένου ότι πλέον το ΕΚΑΒ διαθέτει προς χρήση 12 κινητούς θαλάμους απομόνωσης ασθενών με COVID19 (κάψουλες αρνητικής πίεσης)».

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Την τελευταία Κυριακή του Μάρτη γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ 2021: Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ...

Στην Κρήτη για γυρίσματα ο Γκόρντον Ράμσεϊ

Στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται ο γνωστός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ και πιο συγκεριμένα σύμφωνα ...

Εφημερίδα Espresso: Σε φυσικό πρόσωπο αγνώστων στοιχείων κατοχυρώθηκε ο τίτλος της

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της «Espresso», η υπάλληλος της Επιτροπής Σημάτων, Ευαγγελία Τρακάδα, έδωσε ...

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιωτικών περιοχών

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ...

Ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

Για 17 μέρες, 32 σημεία σε κάθε γωνιά της πόλης γεμίζουν με περισσότερες από ...