Πέντε συνήθη λάθη που μειώνουν την απόδοση των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις

Ο υποψήφιος υιοθετεί συχνά λανθασμένες πρακτικές που κινδυνεύουν να μειώσουν την απόδοσή του κατά την διάρκεια των εξετάσεων

Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό εύρος επαγγελμάτων μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα στις ανάγκες και τα ταλέντα του νέου ανθρώπου, η απόλυτη επαγγελματική ικανοποίηση συχνά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το επάγγελμα πρώτης επιλογής.

Dr. Αναστασίας Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος

Η εισαγωγή σε σχολή πρώτης επιλογής μέσα από την βελτιστοποίηση της απόδοσης κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις έχει κομβικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου αυτού.  Η βελτιστοποίηση της απόδοσης προϋποθέτει διάβασμα και σωστή προετοιμασία αλλά και  την βέλτιστη σωματική και ψυχική «φόρμα» κατά την διάρκεια της εξέτασης ώστε ο υποψήφιος να συγκεντρωθεί και να αποδώσει άριστα, κινητοποιώντας στον μέγιστο βαθμό την κρίση, την μνήμη, την φαντασία.

Παρά τις καλές προθέσεις του ωστόσο, ο υποψήφιος υιοθετεί συχνά λανθασμένες πρακτικές που κινδυνεύουν να μειώσουν την απόδοσή του κατά την διάρκεια των εξετάσεων.

Πέντε λάθη που γίνονται συχνά και μειώνουν την απόδοση των υποψήφιων κατά τις πανελλήνιες και φοιτητικές εξετάσεις είναι:

  1. Ο εξεταζόμενος κάνει κατάχρηση σε σωματική προπόνηση ή δεν ασκείται καθόλου

Με την εξαίρεση ορισμένων συστηματικώς προπονούμενων υπό επιστημονική καθοδήγηση αθλητών, το αυξημένο γαλακτικό οξύ που παράγεται σε συνδυασμό με μικροσκοπικές θλάσεις κατά την καταπόνηση μπορεί να μειώσουν  την εγκεφαλική απόδοση του εξεταζόμενου. Στον αντίποδα ορισμένοι εξεταζόμενοι επιλέγουν την καθιστική ζωή για να μην κουραστούν. Ωστόσο η ήπια καθημερινή  άσκηση αυξάνει την απόδοση του νευρικού συστήματος. Σαράντα πέντε λεπτά  καθημερινή βάδιση βελτιστοποιεί την κυκλοφορία αίματος, οξυγόνου και ζωτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο του σώματος.

  1. Ο εξεταζόμενος δε διατρέφεται σωστά

Οι πρωτεΐνες και τα λίπη υψηλής βιολογικής αξίας, οι υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες είναι απαραίτητα για την βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία. Το αλκοόλ και η κατάχρηση καφέ και ποτών τύπουcolaαναστέλλουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.       Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου συντελεί στην διατήρηση και ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης.

Η διατροφή του εξεταζόμενου καλό είναι να περιέχει επαρκή ποσότητα φυτικών λιπαρών υψηλής βιολογικής αξίαςόπως το extra παρθένο ελαιόλαδο.Κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου να τρώτε καθημερινά μερικές ελιές χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς σε καθημερινή βάσηεφόσον δεν πάσχετε από αντίστοιχες δυσανεξίες.

Κατά το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, βασικά αμινοξέα χάνονται και πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώνονται με την διατροφή. Τα βασικά αμινοξέα είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη, η βαλίνη, η ιστιδίνη και είναι σημαντικά για την υψηλή απόδοση του οργανισμού. Η βιολογική αξία είναι υψηλότερη στις ζωικές πρωτεΐνες και ακολουθούν οι πρωτεΐνες των οσπρίων (π.χ. φασόλια), των δημητριακών (ρύζι σιτάρι καλαμπόκι) και των ριζών. Προσθέστε τρία κεσεδάκια αποβουτυρωμένο γιαούρτι καθημερινώς στη συνήθη διατροφή σας κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου και καταναλώστε τρεις τέσσερεις φορές την εβδομάδα ψάρι εφόσον δεν πάσχετε από αντίστοιχες δυσανεξίες.

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί καθημερινώς γλυκόζη για την λειτουργία του. Στην περίπτωση που αποσυρθούν οι υδατάνθρακες από την διατροφή προκαλείται μία σοβαρή κατάσταση, η κέτωση, κατά την οποία διαταράσσεται σημαντικά η λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ωφέλιμα για την λειτουργία του νευρικού συστήματος σάκχαρα, ευρίσκονται συνδεδεμένα με ζωτικά ιχνοστοιχεία στα πλήρη δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και το μέλι, ενώ η ζάχαρη και οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες παρέχουν «κενές θερμίδες». Καλό είναι ο εξεταζόμενος να αντικαταστήσει την ζάχαρη με το μέλι, να τρώει πλήρη δημητριακά (π.χ. δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη, ψωμί ολικής άλεσης) και όσπρια.

Οι ζωτικές βιταμίνες και τα άλατα είναι πολύ σημαντικά για την αύξηση της απόδοσης του οργανισμού. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και άλατα σε αφθονία.

  1. Ο εξεταζόμενος δε λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει ιατρικά απρόοπτα

Κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα υγιεινής αποφυγής λοιμώξεων διαταραχών ύπνου και πεπτικών διαταραχών. Φανταστείτε να έχετε πυρετό ή να μην έχετε κοιμηθεί το βράδυ ενώ γράφετε διαγώνισμα. Ο εξεταζόμενος πρέπει να αποφεύγει το συνωστισμό κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, να αποφεύγει τα κρύα ρεύματα και τις ακραίες θερμοκρασίες. Ο εξεταζόμενος πρέπει να μεριμνά για την ομαλή πρόσληψη υγρών κυρίως ενδιαμέσως των γευμάτων για να μην «φορτώνεται» το στομάχι με υπερβολικά υγρά κατά την διάρκεια του φαγητού. Το πρωί της εξέτασης αλλά και σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, καλό είναι να αρχίσει την ημέρα του με καλό πρωινό, αποφεύγοντας όμως το βαρύ πρωινό γεύμα. Συνιστώνται τρία με πέντε ημερήσια γεύματα.

Τα γεύματα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα. Τα φρούτα και οι σαλάτες πρέπει να πλένονται καλά. Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να αποφεύγει τα τυποποιημένα γεύματα( fastfood), να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να απέχει από νυχτερινά γεύματα, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα. Για την βελτιστοποίηση του ύπνου σας περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί (η έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως  ομαλοποιεί την έκκριση ορμονών και μελατονίνης), τηρήστε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης, μεριμνήστε για την επαρκή απομάκρυνση πηγών θορύβου και φώτων από το υπνοδωμάτιο, δώστε έμφαση στην διαχείριση του άγχους σας.  Η υιοθέτηση καθημερινής ρουτίνας που να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, υγιή αλληλεπίδραση με φίλους ή μέλη της οικογένειας, ακρόαση μουσικής, φιλοσοφική ή θρησκευτική ενατένιση της ζωής συνιστώνται.

  1. Ο εξεταζόμενος ασχολείται υπερβολικά με μέσα που περιλαμβάνουν οθόνες

Προσοχή κατά την χρήση του διαδικτύου, των υπολογιστών, της τηλεόρασης, των smartphones. Αποφύγετέ τα οπωσδήποτε κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου. Εάν σας είναι εύκολο, αποφύγετέ τα διά παντός κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας και κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Η γρήγορη εναλλαγή εικόνας λόγου εφέ και ήχου ενδέχεται να μειώσει την λειτουργία ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συνδέονται με τη μνήμη, την κρίση και τον γραπτό λόγο. Η αλληλεπίδραση  με πλασματικές ωραιοποιημένες εικόνες και πρόσωπα ενδέχεται να πυροδοτήσει καταθλιπτικά συναισθήματα ή αισθήματα μειονεξίας κα να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας που πρέπει να ευρίσκεται σε ύψιστο δυνατό επίπεδο.

  1. Ο εξεταζόμενος καπνίζει

Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Το κάπνισμα μειώνει έτσι τις ενεργειακές εφεδρείες όλων των κυττάρων του νευρικού σας συστήματος. Η έκθεση σε παθητικό κάπνισα έχει ανάλογες συνέπειες. Αποφύγετε χώρους με καπνό και παρακαλέστε τους καπνιστές φίλους σας ή μέλη της οικογένειάς σας να μην καπνίζουν μπροστά σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Πώς μπορείς να απολαύσεις έναν ήρεμο ύπνο- Δες τι πρέπει να κάνεις

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Rex Block: Ο σπάνιος αντικυκλώνας που σχηματίζεται στη Βόρεια Ευρώπη – Πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Υψηλές πιέσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα επικρατήσουν και ...

Φωτιά σε απορριμματοφόρο στη Βασιλίσσης Σοφίας – «Πλημμύρισε» σκουπίδια ο δρόμος

Φωτιά εν κινήσει άρπαξε ένα απορριμματοφόρο στην Αθήνα, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος ...

Κορωνοϊός: 80 τόνοι υγειονομικού υλικού ήρθαν από την Κίνα με Antonov

Με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος Antonov μεταφέρθηκαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φορτίο 80 τόνων υγειονομικού υλικού από το Tianjin της Κίνας για ...

Προ των πυλών δύο νομοσχέδια για ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ταμεία

Δύο ξεχωριστά νομοσχέδια για ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει ...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στους 13 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό

Πρόκειται, κατά πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, για έναν 84χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο ...

Πόσοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και τι ισχύει για τον θεσμό

Περίπου 50 είναι οι μάρτυρες υπό προστασία που σύμφωνα με στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων ...