Παυλόπουλος: «Δικαίωμα της Ελλάδας και υποχρέωση η αμυντική θωράκιση των νησιών στο Αιγαίο»

Ας το καταλάβει καλά η Τουρκία ότι η κάθε μορφής αμυντική θωράκιση όλων ανεξαιρέτως των νησιών μας στο Αιγαίο -συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της στρατιωτικής τους θωράκισης- είναι όχι απλώς δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

«Το δικαίωμα αυτό θεμελιώνεται σαφώς, ιδίως στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι οποίες παρέχουν στα κράτη το δικαίωμα της προληπτικής άμυνας ακόμα και σε περίπτωση επικείμενης απειλής και στην περίπτωση της Ελλάδας η επικείμενη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας είναι αυταπόδεικτη, όχι μόνο λόγω των καθημερινών προκλήσεων και απειλών της αλλά και διότι, κατά τρόπο εντελώς αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο, συντηρεί το «casus belli» ως προς την καθ’ όλα νόμιμη επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με άλλες λέξεις της αιγιαλίτιδας ζώνης μας» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Μαρώνειας-Σαπών στη Ροδόπη.

«Καθιστούμε επίσης σαφές προς την Τουρκία -αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση- ότι η εθνική μας κυριαρχία, υπ’ όλες τις εκφάνσεις της, είναι κατά πάντα αδιαπραγμάτευτη και μάλιστα ενώπιον οιουδήποτε Forum» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν στο Αιγαίο, όπως σαφώς προκύπτει από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με αμάχητο μάλιστα πρόσθετο νομικό τεκμήριο ιδίως το Πρόγραμμα «Natura 2000», το οποίο στο πλαίσιο των περιβαλλοντικώς προστατευόμενων κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία περιοχών καθορίζει, ως την πιο μικρή λεπτομέρεια και μεταξύ άλλων, τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή και, άρα, στην Ελληνική Επικράτεια.

Όπως είπε, το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας κατά τη Συνθήκη του Montego Bay 1982 -το οποίο δεσμεύει πλήρως την Τουρκία με τη μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης- καθορίζει επακριβώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας. Και η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και οποιαδήποτε προσβολή της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι το λεγόμενο «Μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν είναι απλώς άκυρο, αλλά παντελώς ανυπόστατο, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και δεν δημιουργεί κανένα έρεισμα διαπραγμάτευσης.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η παραπάνω θέση δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει ανάλογα και δυναμικά, διότι, πλέον των άλλων, η ανοχή της αυθαιρεσίας της Τουρκίας θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο ως προς την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βρει μπροστά της σε πολλές άλλες θαλάσσιες περιοχές της.

Απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι έχουν χρέος να αναγνωρίζουν εμπράκτως, απέναντι σε μια Τουρκία που «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας», πως η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός και συνεπής σύμμαχος, και σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Και, άρα, έχουν χρέος να αντιδράσουν αναλόγως και εμπράκτως, όταν η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, με πρόσφατο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, όπου τον υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Εκεί ξεναγήθηκε από την Έφορο Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, η αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ζωή Γαβριηλίδου μίλησε για το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, ενώ ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, τον ενημέρωσε σχετικά με την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών προσωπικοτήτων σε κείμενο με σκοπό την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας.

Ο κ. Παυλόπουλος είναι ο πρώτος που υπέγραψε το εν λόγω κείμενο και σημείωσε ότι τελειώνει τη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας ως ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αμέσως μετά το κείμενο υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ έχει ενταχθεί και στον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Ανέφερε ότι το θέατρο ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Πεντάζος, από το 1981 ως το 1988, στην αρχαία Μαρώνεια και βρίσκεται μέσα στον οχυρωματικό περίβολό της. Η οικοδόμησή του έγινε στην Ελληνιστική περίοδο, παρατηρείται όμως εκτεταμένη χρήση του και στη Ρωμαϊκή περίοδο.

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία στο ναό του εορτάζοντος Αγίου Χαραλάμπους, στη Μαρώνεια, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμων και ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γεώργιος Τσιγάρας μίλησε για την ιστορία του ναού.

Μετά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, παρέστη στα εγκαίνια του Γραφείου του Τοπικού Αστυνόμου, ενώ μετέβη στο αρχοντικό Ταβανιώτη και ξεναγήθηκε στην έκθεση αρχαιοτήτων που φιλοξενεί.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ν.Δ), Δημήτρης Χαρίτου (ΣΥΡΙΖΑ), ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μετρό: Στο κοινό, τον Ιούνιο, οι τρεις νέοι σταθμοί επέκτασης προς Πειραιά

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος τον Ιούνιο ...

Αλλάζει το τυφέκιο G3

Για τους άντρες το G3 είναι κομμάτι της στρατιωτικής τους θητείας.  Η εφημερίδα «ΤΑ ...

Εκλογές 2019: Δες πού θα ψηφίσεις σε δημοτικές και περιφερειακές ευρωεκλογές

Οι δημοτικές εκλογές και οι περιφερειακές εκλογές 2019 καθώς και οι ευρωεκλογές 2019 είναι ...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Νιτσιάκος

Στα χώματα που μεγάλωσε και δημιούργησε άφησε την τελευταία του πνοή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος. Ο ...

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών κατά εκδήλωσης χριστιανικών σωματείων

Συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτήν την ώρα άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη ως διαμαρτυρία ...

Μεταναστευτικό: Δεκάδες μετανάστες με τρένο στον Έβρο (βίντεο)

Δεκάδες μετανάστες αποβιβάζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αδριανούπολης ερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη. Μπορείτε να ...