Πανελλαδικές: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο μηχανογραφικό

Oι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά τμήματα και τον αριθμό των επιλογών στο μηχανογραφικό φέρνουν τα πάνω – κάτω σε χιλιάδες μαθητές της Γ΄ λυκείου

Oι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά τμήματα και τον αριθμό των επιλογών στο μηχανογραφικό φέρνουν τα πάνω – κάτω σε χιλιάδες μαθητές της Γ΄ λυκείου

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί δύο κομβικές αλλαγές οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν από φέτος.

Μπορεί να μην αλλάζει το εξεταστικό σύστημα, ωστόσο, η ελάχιστη βάση εισαγωγής από κάθε τμήμα ξεχωριστά είναι ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως «κόφτης» για την εισαγωγή υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα πανεπιστήμια.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό (στην πρώτη φάση κατάθεσης καθώς θα ακολουθεί και δεύτερη φάση) είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο θα πρέπει να προσέξουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η Νίκη Κεραμέως μιλώντας σε έγκυρη ειδησεογραφική πηγή, μίλησε για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις δύο αυτές αλλαγές που αφορούν στις πανελλαδικές.

Εξήγησε οτι με την αλλαγή στο μηχανογραφικό, ενθαρρύνονται τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές ενώ όσο αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια  το 30% των φοιτητών που εισάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του.

«Η εικόνα αυτή δεν τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος μας  είναι η αναβάθμιση των σπουδών» είπε.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Η υπουργός έδωσε μερικές διευκρινήσεις σχετικά με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

«Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα».

Ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο δεν επηρεάζει την προετοιμασία των μαθητών. «Οι όποιες αλλαγές επιδρούν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών. Η πρόθεση μας είναι να ισχύσει από φέτος η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής». 

Αλλαγές στο μηχανογραφικό

Η υπουργός Παιδείας μίλησε και για την δεύτερη αλλαγή που δρομολογείται στο μηχανογραφικό δελτίο.

Στόχος, όπως είπε η κ. Κεραμέως, είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιλογών που θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο μηχανογραφικό.

Θα υπάρχει, όπως είπε, ένα όριο επιλογών, ίσως να είναι 15 αλλά είναι κάτι που εξετάζεται ως προς τον αριθμό, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές».

Η υπουργός είχε ενημερώσει τους πρυτάνεις των ΑΕΙ για τις αλλαγές που προωθεί και είχε αναλύσει το σχέδιο για την κατάθεση του μηχανογραφικού σε δύο φάσεις.

Θα γίνεται η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου  με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα) προκειμένου, όπως αναφέρει το υπουργείο, να επιλέξουν οι υποψήφιοι τις σχολές για τις οποίες ενδιαφέρονται πραγματικά. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει απόφαση για τον συνολικό αριθμό σχολών που θα μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι στο πρώτο στάδιο.

Στο δεύτερο στάδιο, ακολουθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α και συμμετέχουν μόνο οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την αρχική διαδικασία κατάθεσης του μηχανογραφικού.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, τα παραπάνω προτείνονται ώστε να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής». 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Έλληνας ράπερ βγάζει βίντεο λέγοντας ότι θα αυτοκτονήσει

Χαμός στο διαδίκτυο από θαυμαστές ράπερ. Ο ίδιος ανάρτησε ένα βίντεο απειλώντας ότι θα ...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί τρόφιμα από τα ράφια των super markets [pic]

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, ο οργανισμός ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα ...

Κορωνοϊός: 858 νέα κρούσματα -32 νεκροί, 274 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Σύμφωνα ...

Αττική: Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων προβλέπει παράταση του lockdown

Μεγάλη ανησυχία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες από τους ειδικούς για την Αττική, καθώς ...

Κορωνοϊός: Οι Κινέζοι αγοράζουν μάσκες στην Αθήνα και τις στέλνουν στην πατρίδα τους

Οι ελληνικές εταιρίες που εισάγουν προστατευτικές ιατρικές μάσκες δεν μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν την ...

Μεγανήσι: Μαζεύτηκαν 30 άτομα για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Μεγανησίου πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο και ...