Lockdown: Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα σε περιοχές της Ελλάδας- Σήμερα η συζήτηση για διπλή μάσκα

Στο τραπέζι της συζήτησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σήμερα η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στις κόκκινες περιοχές, αλλά και η επιβολή της διπλής μάσκας. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, θα αξιολογηθεί η πορεία και εξέλιξη του lockdown στην Αττική, όμως η απόφαση σχετικά με το lockdown θα ληφθεί την άλλη βδομάδα, καθώς οι ειδικοί θέλουν να έχουν περισσότερα δεδομένα, πριν καταλήξουν σε αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ 27 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 320 στις ΜΕΘ Covid όλης της χώρας.

Από το σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού, 667 εντοπίζονται στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας αλλά και τον Πειραιά να «βράζουν» τις τελευταίες ημέρες. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, 176 κρούσματα εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 114 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και 143 στην περιφέρεια του Πειραιά.

Και μπορεί στην Αττική τα επίπεδα των κρουσμάτων να διατηρούνται σταθερά υψηλά, υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα θετικά σημάδια όπως τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας στα λύματα του λεκανοπεδίου, τα οποία δείχνουν μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο.

Ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως «η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, επομένως έχει αρχίσει μια μείωση αλλά θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου». Ο κ. Θωμαϊδης σημείωσε πως θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογία τα επόμενα 24ωρα.

«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», είπε.

Αύξηση στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες,, σε τριψήφιο νούμερο είναι και η Θεσσαλονίκη (160), ενώ 97 καταμετρήθηκαν στην Αχαΐα.

Για την Θεσσαλονίκη, ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι η σταδιακή αύξηση που δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα. Χθες, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, έδωσε νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν αυξητική τάση, που ωστόσο όπως τονίζουν, δεν είναι υπερβολικά ανησυχητική.

Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Στο 85% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική

Ταυτόχρονα, η πίεση στις ΜΕΘ ολοένα και αυξάνεται. Πλέον, οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε πλέον το 85%.

Οπως τόνισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γιατρών, Ματίνα Παγώνη στο ΘΕΜΑ 104,6, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυξήθηκε ποσοστιαία ως εξής: από 58% στις 22/1, σε 61% στις 29/1, και εν συνεχεία σε 62% στις 5/2, 83% στις 13/2 και στο 85%, με βάση τα δεδομένα ως το πρωί της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια σταδιακή άνοδος των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ καθώς πλέον ανέρχονται σε 320. Στις 4 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 249 και 300 το περασμένο Σάββατο, για να φτάσουν χθες τους 320.

Σύμφωνα με το Mega, οι εισαγωγές αυξάνονται στα νοσοκομεία της Αττικής, με το Αττικόν, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Χαρακτηριστικά, στο Σωτηρία οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 300 με τους 79 να είναι διασωληνωμένοι, ενώ στο Αττικόν πάνω από 110 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο με covid-19.

Στα 779 τα κρούσματα μετάλλαξης

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες ανακοινώθηκε πως το διάστημα 7 Ιανουαρίου -9 Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν 281, εκ των οποίων τα 269 αφορούν την βρετανική μετάλλαξη. Συνολικά έχουν ανιχνευτεί 779 κρούσματα μετάλλαξης, με τα 764 να αφορούν την βρετανική και τα 15 την νοτιοαφρικανική. Τα 15 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Συνεδριάζουν οι ειδικοί -Σκέψεις για πρόσθετα μέτρα σε Ιωάννινα, Κάλυμνο

Σήμερα, στην συνεδρίασή της η ειδική επιτροπή εκτός από την εξέλιξη της πανδημίας, αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων σε περιοχές που παρουσιάζουν ανησυχητική εικόνα όπως η Κάλυμνος όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και τα Ιωάννινα, όπου σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου επηρεάζονται σημαντικά από τους ασθενείς που έχουν διακομισθεί από την Αλβανία και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής. Υπενθυμίζεται επίσης ότι όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την Τετάρτη, παρατηρείται αύξηση και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάρπαθο, και στο Ηράκλειο.

Στο τραπέζι η διπλή μάσκα

Ένα ακόμη θέμα που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων την τελευταία εβδομάδα, είναι και η χρήση διπλής μάσκας. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε και στην Ελλάδα ένα επιστημονικό «ντιμπέιτ» για το ενδεχόμενο να εκδοθεί οδηγία για χρήση διπλής μάσκας, ειδικά σε σημεία όπου παρατηρείται συνωστισμός (κυρίως σε καταστήματα).

Η συζήτηση ξεκίνησε μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία τα εργαστήρια του CDC έχουν ήδη στα χέρια τους τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τα πιθανά οφέλη από τη χρήση της διπλής μάσκας. «Πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η διασπορά του ιού μπορεί να μειωθεί έως και κατά 96,5% αν οι Αμερικανοί φορούσαν εφαρμοστά τις χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας» ανέφεραν οι NY Times σε εκτενές τους δημοσίευμα.

Υπέρμαχη της χρήσης διπλής μάσκας εμφανίστηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου πριν μερικές ημέρες τονίζοντας πως μελέτη δείχνει ότι η διπλή μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 96%. Από την πλευρά του ο ο Αχ. Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας, μιλώντας πρόσφατα στο iefimerida ανέφερε πως «έχει ξεκινήσει μια θεωρητική συζήτηση, στην περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων, λόγω της επίδρασης των μεταλλάξεων, τότε θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα», κάνοντας αναφορά στο ενδεχόμενο χρήσης διπλής μάσκας.

Ωστόσο με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπ. Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως το θέμα της διπλής μάσκας είναι μία συζήτηση που «περισσότερο θα μπερδέψει» τους πολίτες.

Μιλώντας προχθές στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε χαρακτηριστικά πως «έχει μια πολυπλοκότητα η διπλή, ως προς τη χρήση και εφαρμογή της». Υπογράμμισε επίσης, πως δεν πρέπει να γίνονται δημόσια αυτές οι συζητήσεις γιατί δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες που ήδη είναι κουρασμένοι.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Αυτοψία στο νέο εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας από τον Χαρδαλιά

Τον τελευταίο έλεγχοστο νέο εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας θα κάνει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής ...

Πώς «απαντά» η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα – Σε επιφυλακή ο Έβρος

Κυρίαρχο θέμα αποτελεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε ...

Κορωνοϊός και ενοίκια: Πιο φθηνό έως και 30% το φοιτητικό σπίτι

Εναν απρόσμενο σύμμαχο θα έχουν, φέτος, οι γονείς στην προσπάθειά τους να βρουν φοιτητική ...

Λευκορωσία: Απειλή για βόμβα σε πτήση από το Μινσκ για Φρανκφούρτη

Για απειλή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για βόμβα σε πτήση από το Μινσκ στη Φρανκφούρτη ...

Μητσοτάκης: Μήνυμα ενότητας και προσοχής ενόψει και της Τσικνοπέμπτης

Μήνυμα αισιοδοξίας απήυθηνε στον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο όμως, και ...

Μενδώνη για Αγιά Σοφιά: Ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο

Ως «ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και ...