H Αθήνα του Περικλή κι η αναβίωσή της σε ένα βίντεο-έκπληξη

Ο άνθρωπος που συνύφανε τη ζωή του με την δημιουργία της πρώτης Δημοκρατίας

«Και καλείται το πο­λίτευμά μας Δημοκρατία, γιατί η κυβέρνηση της πόλης δεν βρίσκεται στα χέρια των ολίγων, βρίσκεται στα χέρια των πολλών», γράφει ο Αθηναίος ρήτορας, πολιτικός και στρατηγός Περικλής στον «Επιτάφιο Λόγο» του βάζοντας τα θεμέλια όχι μόνο της Αθηναϊκής ακμής αλλά και του δυτικού πολιτισμού.

Ο άνθρωπος που συνύφανε την προσωπική του ζωή με την ίδια τη βιογραφία της πρώτης Δημοκρατίας ανέλαβε το έργο να καταστήσει πραγματικότητα το πολίτευμα του Κλεισθένη, τελειοποιώντας στην πράξη τις βασικές αρχές της λαϊκής βούλησης.

Και τα έκανε όλα χωρίς να έχει να βασιστεί κάπου, παρά μόνο στην ίδια την ανθρώπινη εμπειρία και το γενικό καλό! Η ιστορική πορεία του δημοκρατικού πολιτεύματος γεννιέται λοιπόν ως πολιτικό και κοινωνικό πείραμα του στρατηγού Περικλή, που χωρίς πρότυπα να ακολουθήσει, βασίζεται στις εμπνεύσεις του φωτεινού του πνεύματος για να αφήσει παρακαταθήκη τον αποτελεσματικότερο και δικαιότερο τρόπο συλλογικής ζωής.

Ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή ήταν όλος έργο ενός ανθρώπου που αγάπησε τον κόσµο του, την Αθήνα, πιο πολύ από τον εαυτό του και πίστεψε τόσο πολύ στους συμπολίτες του ώστε να αντλήσει τη σχεδόν αυθάδικη δύναμη για να πειραματιστεί με τους ίδιους τους όρους της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το ευρύτατο πείραμά του θα τον δικαίωνε ιστορικά, καθώς το θάρρος της κολοσσιαίας δημιουργίας του θα γεννούσε έναν κόσμο που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί η κλασική αρχαιότητα. Και δεν θα ξανάβλεπε ίσως ποτέ η οικουμένη στους αιώνες που θα έρχονταν.

Ο Περικλής του Ξανθίππου ο Χολαργεύς, αυτός ο περιτριγυρισμένος από δόξα άντρας, χάρισε στην Αθήνα την πνευματική, οικονομική και καλλιτεχνική της φήμη με μια σειρά από γενναίες αποφάσεις που αποκαλύπτουν στην πλήρη έκτασή τους τα χαρίσματα του χαρακτήρα του. Όπως τα αριθμεί ο κορυφαίος Αθηναίος ιστοριογράφος Θουκυδίδης, ο Περικλής απέκτησε τη δύναμή του με το προσωπικό του κύρος, τη διανοητική του δεινότητα και τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του.

Ο Περικλής του Ξανθίππου ο Χολαργεύς γεννιέται περί το 495 π.Χ. στον δήμο Χολαργού ως γιος του περίφημου Αθηναίου στρατηγού Ξανθίππου, θριαμβευτή στη Ναυμαχία της Μυκάλης κατά των Περσών. Η μητέρα του, η Αγαρίστη, ήταν γόνος μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες των Αθηνών, των Αλκμεωνιδών, και συγγενής του μεγάλου οραματιστή της δημοκρατίας Κλεισθένη. Λίγο πριν από τη γέννησή του, η Αγαρίστη βλέπει στο όνειρό της ότι δεν φέρνει στον κόσμο παιδί, αλλά λιοντάρι, σαν να της έκλεινε η μοίρα το μάτι δηλαδή.

Μεγαλώνοντας μέσα στις ανέσεις και τα προνόμια της αριστοκρατικής τάξης, ο μικρός Περικλής λαμβάνει την καλύτερη μόρφωση της εποχής που μπορούσε να εξασφαλίσει το χρήμα και οι υψηλές διασυνδέσεις. Οι δάσκαλοί του ήταν οι φιλόσοφοι Αναξαγόρας ο Κλαζομένιος και Ζήνων ο Ελεάτης, αλλά και ο Πρωταγόρας και ο περίφημος μουσικός Δάμωνας. Τη βαθύτερη επίδραση στον ψυχισμό του μελετηρού μαθητή και φωτεινού πνεύματος είχε ο Αναξαγόρας, ο μέντορας του Περικλή, που του δίδαξε πέρα από τη χαρισματική ρητορική του δεινότητα, τις αρχές της ανεξαρτησίας του πνεύματος και της ευθυκρισίας, αλλά και τον αυτοέλεγχο, την πραότητα και τη διαλλακτικότητά του.

Ήδη από την αρχή, ο Περικλής προχώρησε σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας του και συντάχθηκε με τον Δήμο, παίρνοντας τόσο φιλολαϊκά μέτρα που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα τον κατηγορήσουν για «λαϊκισμό». Ο Περικλής, μέσα από τη φωτισμένη διακυβέρνησή του, πέτυχε να επιβάλει την πλήρη εκδημοκρατικοποίηση της αθηναϊκής πολιτείας καταργώντας παραδοσιακά προνόμια της άρχουσας τάξης και κάνοντας όλους ίσους ενώπιον του νόμου.

Τον επονομαζόμενο «Χρυσό Αιώνα» του Περικλή (5ος αιώνας π.Χ), έγινε η σύλληψη της ιδέας της Ακρόπολης και δημιουργήθηκε με περίσσιο κόπο, μόχθο αλλά και μεγάλη πίστη και όραμα το λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που δεσπόζει περήφανο ως σήμερα στον Ιερό βράχο.

Ο Περικλής, που οδήγησε την Αθήνα στον χρυσό αιώνα της άμεσης δημοκρατίας, των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, μεταμόρφωσε την πόλη του με τέτοιου κάλλους και σπουδαιότητας έργα που έμελλε να μείνουν αθάνατα. Αυτό που επιδίωξε ουσιαστικά να κάνει ήταν να ανοικοδομήσει τους ναούς και τα ιερά που είχαν καταστραφεί από τους Πέρσες και κυρίως τον Παρθενώνα. Τη διεύθυνση για την κατασκευή των καλλιτεχνημάτων ανέθεσε στον σπουδαίο Φειδία, υπό την επίβλεψη του οποίου χτίστηκε ο Παρθενώνας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Ικτίνου και Καλλικράτη, ενώ τα Προπύλαια της Ακρόπολης ήταν έργο του Μνησικλή.

Πλάι στα επιβλητικότατα λατρευτικά αρχιτεκτονήματα συνυπήρχαν τώρα εντυπωσιακές γλυπτικές δημιουργίες, όπως το περίφημο Χρυσελεφάντινο Άγαλμα της Αθηνάς στον Παρθενώνα (έργο του Φειδία), αλλά και το χάλκινο της Προμάχου

Ικτίνος, Φειδίας, Καλλικράτης οι καλλιτέχνες που ζωγράφισαν, χρωμάτισαν, σμίλεψαν το αγέρωχο μάρμαρο και χιλιάδες οι ανώνυμοι εργάτες που το έκαναν  πραγματικότητα. Το ιερό μνημείο έμελλε να μείνει στην ιστορία παρόλο που πέρασε βάναυσες παρεμβάσεις ιερόσυλων και στηλιτεύτηκε όσο κανένα άλλο.

Παρόλα αυτά στέκει ακόμη αγέρωχο, αν και ταλαιπωρημένο, στον Ιερό βράχο τρεις χιλιάδες χρόνια μετά. Το όραμα του Περικλή που έγινε πράξη κατάφερε να μείνει στην Ιστορία ως ένα από τα θαύματα του κόσμου, να γίνει πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Μέχρι και σήμερα η Ακρόπολη του Περικλή πρεσβεύει το όραμα και την δημιουργία ενός από  τα μεγαλύτερα πνεύματα της Αρχαίας Αθήνας και της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας. Το όραμα ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα, του Περικλή.

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Απορρίφθηκε το αίτημα 7ης αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου απέρριψε σήμερα την αίτηση του μέλους της 17 Νοέμβρη Δημήτρη ...

Υπόθεση Αριστείδη Φλώρου: 16 εμπλεκόμενοι για τα πλαστά πιστοποιητικά αποφυλάκισής του

Δεκαέξι πρόσωπα καλούνται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των ...

Έκτακτο: Πυρκαγιά σε λεωφορείο στην Αγία Παρασκευή- Τι συνέβη

Το  φλεγόμενο λεωφορείο βρισκόταν στην κάθοδο της Μεσογείων στο ύψος της πλατείας της Αγίας ...

Σχολεία: Χωρίς μάθημα σήμερα οι δύο τελευταίες ώρες

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σήμερα Παρασκευή, οι σχολικές μονάδες αφιερώνουν δύο διδακτικές ώρες ...

Εκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών

Στην επανάληψη της δράσης έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών που ...

Καιρός: Πρωτοχρονιά με το “Ραφαήλ” θα κάνει όλη η χώρα που βρίσκεται στην «κατάψυξη»!

Σαρώνει τη χώρα ο «Ραφαήλ», με καταιγίδες, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες. Πώς θα είναι ...